lubos
2. apr 2019
1860 

Špargľa, kráľovná jari

Špargľa je v nemecky hovoriacich krajinách považovaná za kráľovskú zeleninu. Jej pestovanie a predaj viedli zakladateľov spoločnosti Asparagus až do Veľkých Levár a Kútov, kde už niekoľko rokov pestujú bielu aj zelenú špargľu a jahody, celú úrodu v bio kvalite. V rovnakej kvalite ponúka špargľu z Dunajského Klátova i spoločnosť Búšlak oil.

Veľká časť úrody končí na stoloch v zahraničí.

Dominantou obce Veľké Leváre je kostol Mena Panny Márie z roku 1723.

Dunajský Klátov je zase známy svojim vodným mlynom na brehu Klátovského ramena Malého Dunaja.

Biela špargľa sa pestuje v riadkoch pokrytých tmavou a svetlou fóliou.

Zberom špargle nás previedol brigádnik Andrej.

Pozrite si nasledujúce kratučké video o zbere a následnom balení špargle (1:40 min.).

V Levároch okrem bielej špargle ekologicky pestujú aj jahody, pod fóliovníkmi aj holým nebom.

Prenosné fóliovníky pokrývajú významnú časť jahodových polí.

Jahody z fóliovníkov možno očakávať, podľa počasia, už v prvej polovici jari (druhá polovica apríla).

Uprostred každého fóliovníka sa nachádza papierový domček pre čmeliaky.

Viac o príprave a varení špargle sa dozviete v súvisiacom článku: Špargľa, kráľovná jari (postup a inšpirácie).

S pozdravom,

Ľuboš.

...pozrite si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.

#lubosovakuchyna #spargla

Dakujem za clanok, skoda ze prevazna cast konci v zahranici... Tesim sa na samozber 🙂

8. apr 2016
lubos
autor

@zuzka38 pri samozbere sa zrejme stretneme... 😉

8. apr 2016

skvelý článok... som milovníčka šprgle, už som sa nevedela dočkať apríla... ale takto som si "záhony" špargle nepredstavovala

12. apr 2016
lubos
autor

@carrie4 veru, špargľa nie je veľmi známy druh na pestovanie na Slovensku. Zelená sa sadí do zeme vyššie a neprikrytá, stonky vykúkajú zo zeme do slnka.

13. apr 2016

vratili sa spomienky..2r zberu spargle v Nemecku...

13. apr 2016
lubos
autor

@jarmila2010 "spargelspinne" 😉

13. apr 2016

ahojte, aj ja pravidelne okupujem tento stánok, vždy čakám na špargľové zahájenie sezóny

13. apr 2016
lubos
autor

@017zuzana ja nakupujem od obchodníkov na trhoch a v obchodoch. Najradšej tenšie stonky.

13. apr 2016

a kedy je otvorena podpikova predajna, hlavne teda na spardlu?

13. apr 2016
lubos
autor

@mimikas 08:00 - 18:00, Po - Ne, celú sezónu.

13. apr 2016

@lubos krasny pozdrav z Nemecka🙂 zijem tu v Schrobenhausene,mame tu sparglu takmer pred domom.Pravdupovediac,dam si ju malokedy🙂

13. apr 2016
lubos
autor

@stellamaris ďakujeme! Dnes som 1x kúpil aj zelenú. Špargľa je prvým pestovateľským zázrakom jari a sezóna je veľmi krátka, tak šup-šup. Veľa zdaru prajeme!

13. apr 2016

@lubos Neurobíš nejaké video o tom, ako špargľu pripravovať, k čomu sa to hodí ako príloha alebo do čoho sa to dáva, nejaké inšpirácie?

14. apr 2016
lubos
autor

@trisp spravím.

14. apr 2016

ja som robila včera zaečenú so šunkou, slaninkou a syrom Niva...len sa zaprášilo

14. apr 2016

velmi rada robim spraglovy salat, ovarit sparglu (tak 5 min) a krabie tycinky (tak 1 min), nakrajat salat (kludne ladovy), vsetko spolu zmiesat a poliat dresingom (olivovy olej, sol, cierne korenie, citornova stava).. pripadne doladit zeleninou aku mate radi.. 🙂

14. apr 2016
lubos
autor

@luvis ďakujeme za tip!

14. apr 2016

Akurát si ju robíme 🙂

17. apr 2016

Ano pestuje sa aj u nas v Kutoch.Tento tyzden mi svokor priniesol plnu tasku 😊

1. máj 2016
lubos
autor

@katarinka289 čo s tou plnou taškou urobíš?

1. máj 2016

@lubos Urobila som polievku.Zvysok ocistim,obvarim a zamrazim

2. máj 2016
lubos
autor

@katarinka289 máš páčik (like) 🙂

2. máj 2016

Ja som robila dnes klasiku s holandskou omackou a pecene zemuaky v rure

15. apr 2017

@lubos špargľu som prvý krát okoštovala pred 17 timi rokmi a práve v Nemecku.Podávali ju so zemiakmi a krémovou omáčkou...veľmi mi chutila😉 ...priznám sa,že ju bežne nekupujeme ale asi to zmením😉

16. apr 2017
lubos
autor

@dankaa78 Tak to máš úžasnú pamäť... 😲 V sezóne je iba chvíľku, tak jej daj šancu. Všetko dobré prajem!

17. apr 2017

Jej, ja tam bývam 🙂

28. apr 2017
lubos
autor

@limoncino Tak to máš šparľu každý deň. 😝

28. apr 2017

Na spargelhofe som jedla krémovu polievku a taku obvarenu podobne ako keď u nás zavaras uhorky, plus nato trochu oleja, bolo to ako šalát.. Inak ta robota jw makacka.. Sme sa vždy smiali, že solarium, fitnes3a ešte aj zarobíš 💪💪

16. apr 2018

@zuzka38
@lubos samozber spargle? Ak áno, kde sa dozviem bližšie info, ďakujem.

16. apr 2018

Hej info o samozbere? Ja som špargľu objavila minuly rok a tento mi automaticky konci v košíku. Len má mrzí že v plaste zabalená bio 😒

16. apr 2018
lubos
autor

@tatramatka
@aksal1 ahojte! Reč bola o samozbere jahôd, ktorý sa za priaznivých podmienok ročne koná. Treba ísť napr. na stránku asparagus.sk a zavolat si na číslo v kontaktoch.

17. apr 2018

@lubos ahoj lubos, prosim ta, mas radu pre mna? xcem robit z bielej spargle polievku, ale bez smotany, ked dam vyvar hovadzi bude chutna? alebo mas tip ako ju dochutit?

18. apr 2018
lubos
autor

@zuzka38 ahoj! Áno, vývar bude výborná alternatíva vody, keď je silný, prilej aj vodu, nech Ti úplne neprebije jemnú chuť špargle. Ja veľmi rád najprv osmažím cibuľu na tuku (sladká chuť k jemne horkej špargli), pridávam cesnak a k špargli na zahustenie aj 1 - 2 zemiaky alebo karfiol alebo uvarenú bielu fazuľu. Časť polievky vždy rozmixujem do krémova a trochu prílohy v nej nechám na kontrast. Ak treba nahradiť kyslú smotanu, pridám trochu citrónovej šťavy.

18. apr 2018

@lubos velmi ti dakujem, cibulka, spargla, zemiak a hovadzi vyvar je to mnam. 15m.to mala aj s psenom

18. apr 2018

Mnam chute mi robite. aj na jahody aj sparglu. Prvykrat som ju tiez ochutnala pred 17 rokmi (a neverim ze je to uz tolko) v Nemecku ☺ kremova sparglova polievka, s holandskou omackou a zapekana so sunkou a syrom a maslom...

21. apr 2018
lubos
autor

@usjak každý kuchár sa teší na špargľu, pretože je jasným znakom príchodu jari, jahôd, čerešní, hrášku, nových zemiakov, reďkovky, jarnej cibuľky, ...! Hurá, koniec škrobovej koreňovej zelenine! Špargľa, šunka a holandská omáčka je naozaj úžasná kombinácia...

21. apr 2018

Špargľa je moja láska 😍 hlavne zelená, tú si robíme častokrát len tak, opraženú s vajíčkom. Mňam. 😊

21. apr 2018

@lubos ahoj len ťa poopravim- až do Veľkých Levár 😉

30. apr 2018
Komentár bol odstránený
lubos
autor

@adrewow ďakujem, opravím.

30. apr 2018

Mnam, vdaka za info o samozbere jahod takto skoro;)

2. apr 2019
lubos
autor

@isabellaa Určite sa treba predtým aspoň telefonicky informovať, nie vždy sa samozber aj uskutoční...

2. apr 2019

Milujem sparglu. Dnes som robila roladu zo zelenej. Odporucam. Listkove cesto, kecup, pizzove korenie, sunka, syr a uvarena spargla, zrolovat, potriet vajcom a piect 👌

25. apr 2019
lubos
autor

@justify ďakujeme za tip!

25. apr 2019

zboznujem, ale neviem co s nou 🙂 tento blog mi aspon troska pomohol 🙂

25. apr 2019

aka je cena spargle pri samozbere? dakujem

29. apr 2019
lubos
autor

@lucopeda ahoj! Samozber špargle nie je poskytovaný, keď tak samozber jahôd, ale určite treba zavolať do prevádzky a informovať sa.

29. apr 2019

@lubos ok vdaka

29. apr 2019

Dobrý deň mám skúsení ľudí čo vedia zbierať sparglu keď

11. apr 2020

Začni písať komentár...

Odošli