Špargľa je jeden z prvých slovenských druhov zeleniny, ktoré sa na jar dostávajú na naše trhy. Jej sezóna je veľmi krátka: trvá iba pár týždňov v apríli a máji. Nájdime si k nej cestu raz a navždy, odmení sa nám.
Viac o pestovaní a spracovaní špargle na Slovensku sa dozviete v súvisiacom článku: Špargľa, kráľovná jari.
Špargľu možno dostať zviazanú v 500g baleniach. Kupujeme mladé, svieže a pevné stonky, bez plesne na odkrojenom konci.
___________
Stonky špargle sú tým drevnatejšie, čím viac sú bližšie ku koreňu. Prirodzene sa lámu na mieste, kde sa z jemnej časti menia na vláknitejšiu. Zväčša to býva cca. 1 - 2 cm od spodného konca. Tento kúsok je vhodné odrezať a použiť napríklad do krémovej polievky.
___________
Šupky môžeme použiť na uvarenie rýchleho špargľového vývaru: treba ich len zaliať studenou vodou, priviesť k varu, chvíľu povariť a scediť. Vývarom zalievame zeleninu do polievok.
___________
Ošúpanú surovú špargľu môžeme škrabkou "nakrájať" na takéto stuhy, ktoré používame do akéhokoľvek studeného šalátu.
___________
Zo surovej špargle možno tiež pripraviť obľúbené smoothie, tu spolu s avokádom, pomarančovou šťavou, namočenými kešu orechmi a filtrovanou vodou.
___________
Pred varením je dobré stonky zviazať do väčších balíčkov (po cca. 10 kusoch), bude sa s ňou ľahšie narábať. Nie je to však nevyhnutné. Špargľu vkladáme do osolenej vriacej vody a varíme asi 2 - 3 minúty, podľa hrúbky stoniek. Následne ju treba rýchlo schladiť. Najradšej mám špargľu takto pripravenú a následne opraženú na masle, so soľou a korením. Mňam!
___________
Uvarené stonky obalíme tenkými plátkami šunky alebo slaniny, narýchlo opražíme na troche oleja a podávame napríklad s volským okom, špenátom, údenou sladkou paprikou a korením. Vhodné aj pre špargľových "analfabetov"...
___________
Polievky:
- špargľu vkladáme do slabo vriacej polievky na konci varenia a varíme krátko,
- krémovú polievku z bielej špargle treba niekedy osladiť, maskujeme tým jej možnú horkosť. "Krémovosť" dosiahneme tak, že vo vode najprv uvaríme pár zemiakov,
- použijeme vývar zo špargľových šupiek.
Ďalšie tipy:
- uvarenú špargľu môžeme nakrájať a použiť do akéhokoľvek studeného a teplého šalátu,
- celé stonky zohrievame na troche tuku a podávame ako prílohu ku všetkému (ako zemiaky),
- pre nezvyčajný obed ju obalíme v cestíčku alebo trojobale a vypražíme,
- špargľu môžeme tiež piecť a zapekať v rúre, dávať na pizzu, baliť chrumkavú na cesty, mixovať so syrom (alebo cícerom) na nátierky, grilovať na uhlí alebo plyne,
- no jednoducho používame všade tam, kde napr. čerstvý hrášok alebo brokolicu.
S pozdravom,
Ľuboš.
Pozrite si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.
U nas je najoblubenejsia kombinacia spargla a holandska omacka 🙂
Špargľu by som jedla na kilá ale mne napr.holandská omáčka nechutí 😂
práve sme ju dovečerali. kupujeme od pestovateľa. teraz sme kúpili iba "kvety". v rúre som ich grilovala s maslom, trocha osolila a zajedali sme toastom. veľká dobrota.... 👌
Začni písať komentár...
...ak môžem... v rakúskych domácnostiach sa špargľa "varí" na pare... do vody sa dáva lyžička soli, trochu masla a troška cukru... nna hrniec sa položí parák, zakryje sa a varíme tak cca 15-20 minút...