Dobre teda. Na vašu žiadosť sa podelím s receptom na jeden z veľmi vydarených koláčov, na ktorom som mal tú možnosť nedávno spolupracovať. Áno, pripomína výzorom a chuťou ten známy z obchodu, no ak si ho upečiete doma, kupovať ho tak skoro už nebudete.
Recept je inšpirovaný a upravený z blogu Smitten kitchen od Deb Perelman. Ďakujeme.
(Keďže sme ho piekli už trikrát, vychytali sme muchy v recepte aj za vás...)
V skratke:
Koláč pozostáva z ôsmich medových plátov, ktoré sú samostatne upečené a zlepované ochuteným krémom. Tým sa torta s priemerom 24 cm potiera aj z vrchu a bokov a zasype sa pomletými upečenými zvyškami z plátov. Začnite ideálne deň vopred. Zdá sa to byť komplikované a "upackané", no bude to OK. Fakt.
Potrebujete:
170g med
100g cukor
115g maslo
1 lyžička sóda bikarbóna
3 vajíčka
1/4 lyžičky soli
1 lyžička vanilky
390g múky (my sme použili celozrnnú špaldovú)
1 sladené Salko
2 balenia mascarpone (alebo iného tučného krému)
cukor podľa chuti
Postup:
(Začnite deň vopred)
(Na druhý deň, alebo po niekoľkých hodinách)
S pozdravom,
Ľuboš.
...pozrite celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.
Hádam si nájdem čas
Tym varenim medu sa ten med znehodnoti ☹ nie je to skoda?
Ja som to uz robila....makacka riadna,je to riadne zdlhave...ALE ten vysledok stoji zato!!!! Urcite vyskusajte...len to chce fakt dost casu
@zuzulienkab výsledok je úžasný, naozaj.
@lubos Ahoj, no vidíš ako ťi to pekne ide. Ja to stále tvrdím, že aj muži vedia variť. Pokiaľ ma pamät neklame, naposledy čo som videl 6 kuchárov a 1 jednu kuchárku. Síce niektoré mamičky ma chceli presvedcit o opaku, Bohužial nepodarilo sa. Za každú cenu ma chceli presvedčiť, že len ženy varia a pečú.
@lubos nemam spaldovu muku 😕 aku mam dat?
Ďakujem 😉
@maminka1107 pokojne hladkú, akú máš.
Super recept, ale netrúfam si. Este k tym mužom a vareniu. Moj muz je skvelý kuchár. Vie variť lepsie ako ja, a veľmi ho to baví. Ak ide relácia o varení mozem zabudnúť ze si pozriem film 😄. V jednom kuse vymýšľa nové recepty.
@tutu_1 vyzerá perfektne ,je to dosť pracny o koláč tak super dávam 1 z hviezdičkou🙂
@tutu_1 Moj podobne, nikdy sa toho nebal, potom som mu kupila kurz Chefparade, dalsie aj inde uz sam, liezlo to do penazi, tak sa normalne vycil za kuchara aj varil v 3 restikach.
Namiesto von na pivo zacali jeho kamosi chodit ku nam,
posedeli, pokecali aj sa nadlabli ako bonus...to som ale uz zrusila.
Mame podobnu zalubu,
citame kucharske knihy,
cele.
@zltyslonik Ok, je jasné, že u vás doma sa toho veľa odohráva okolo jedla. Rovnako u nás... a vlastne všade, kde sa mamičky zaujímajú a chcú alebo musia.
@lubos
Ja proste chlapov v kuchyni "zeriem",
ti co su tam dobrovolne sa bavia, su uvolneni,
zaroven ponoreni do procesu, aj cele dopoludnie na nohach
a vyrazne popretie stereotypu: vyrazne VIACERO veci naraz robia!
Takze Lubos, aj tebe poklona.
P.S. Tu relaciu "Moja mama vari..." nenavidime obaja,
manzel ma grif z kuchyne na rychlu pracu,
ale v TV to su preteky v debilizme, a to ten magor uziapany uz tusim 2 kucharky vydal, obe otrasne...
Recept som vyskúšala. Sice som sa potrapila s tymi platmi, nakoniec som urobila obdlzniky a nie kruhy, ale vysledok stál zato. Všetci naokolo sa zalizovali. Naozaj vynikajuci. Ďakujem
Dve balenia mascarpone su dve po 250g alebo 500g? 🙂 cize dokopy 1/2 kila alebo kilo? Diky
Začni písať komentár...
Zaujimave mozno vyskusam