Ahojte mamičky. Máme tu ďalší rozhovor, tentokrát so Zuzanou Noskovou ml., vedúcou dvoch školských jedální pri materskej škole v Petržalke.
Zuzana nám vysvetlí, ako a z čoho prebieha zostavovanie jedálneho lístka a akých nariadení sa pritom musí držať.
Podľa zásad na zostavovanie jedálnych lístkov v zariadeniach školského stravovania (príloha č. 1 k vyhláške č. 330/2009 Z. z.) je týždenný jedálny lístok časovo štruktúrovaný nasledovne:
- týždenný lístok obsahuje jedno hlavné mäsové jedlo,
- jedno hlavné jedlo z rýb,
- jedno hlavné jedlo so zníženou dávkou mäsa (napr. mleté mäso s ryžou alebo vločkami),
- dve hlavné jedlá múčne alebo zeleninové, ktoré sa podávajú najmä v pondelok.
Údeniny a výrobky z nich sa v materských školách nezaraďujú, na základných a stredných školách najviac jedenkrát za mesiac.
Materiálno – spotrebné normy a receptúry pre školské stravovanie (s účinnosťou od 01.09.2015) nájdete tu (obzvlášť zaujímavé od strany 4): http://www.minedu.sk/data/files/5055_metodika_k_msn_2015.pdf
Príklad nových receptúr nájdete tu (súbor ZIP): http://www.minedu.sk/data/files/5054_dodatok-k-msn-pre-ss_-2015.zip
Ostatné informácie ku školskému stravovaniu nájdete tu: http://www.minedu.sk/8009-sk/skolske-stravovanie/
Rozhovor bol autorizovaný a povolený oddelením komunikácie s verejnosťou petržalskej samosprávy. Ďakujeme.
S pozdravom,
Ľuboš.
Heštegy: #rozhovor #lubosovakuchyna
Ďalšie príspevky zo série Rozhovor:
irsina83, foodbloger odhalený! (Kristína)
Predstavenie projektu Skutočne zdravá škola (Aneta Orosi).
Začni písať komentár...
@monif normovaná labužnícka nátierka obsahuje približne rovnaký podiel 3 druhov syra: mäkký, tvrdý a plesňový a rovnaké množstvo masla.