lubos
11. dec 2018
1910 

Pečieme z kvásku, časť 7.: Sladké kváskové pečenie (maková babka)

Vďaka Lenke Mančíkovej zo stránky Zdravé pečenie už teraz vieme, ako sa časom môžeme doma dopracovať z múky a vody k nádhernému chrumkavému kváskovému chlebu ako od skutočného pekára (pozri sem).

Lenka Ti teraz v úplne novej časti seriálu Pečieme z kvásku na príklade receptu na makovú babku vysvetlí, ako funguje pečenie sladkého kváskového koláča. 

Okrem iného sa dozvieš:

- v čom sa líši príprava chleba od prípravy sladkého koláča,

- ako prebieha kysnutie a prečo cesto prekladať,

- kedy je cesto pripravené na pečenie,

- ako piecť nakysnuté sladké cesto.

Recept na makovú babku z knihy Kvások:

CESTO:

170g rozkvasu

100g špaldovej múky bielej

150g špaldovej múky celozrnnej

40g ovsených vločiek

100ml mlieka

40g trstinového cukru

40g masla

2g soli

PLNKA:

200g mletého maku

1 vanilkový puding

300ml vody

50g slivkového lekváru

50g cukru

slivky podľa chuti

Vo vode rozmiešajte pudingový prášok, mak, lekvár a cukor a uveďte do varu. Plnka by mala byť stredne hustá.

Koláč pečte 10 minút na 220°C, následne 25 minút na 200°C.

_________________

Iba Tebe, mamičke z Modrého koníka, ponúka Lenka zľavu 15% na decembrový (2018) kurz kváskového pečenia. V tomto termíne má k dispozícii 3 kurzy, o ktorých sa viac dozvieš na tejto stránke: http://www.zdravepecenie.sk/kvaskove-pecenie/kurzy/kurzy-kvaskoveho-pecenia-2/

Ak chceš 15% zľavu na kurz kváskového pečenia, napíš do komentárov pod tento článok. Poponáhľaj sa! Počty účastníčok sú obmedzené.

_________________

Pozri si aj iné diely seriálu Pečieme z kvásku:

Pečieme z kvásku, časť 1.: Založenie kvásku

Pečieme z kvásku, časť 2.: Prikrmovanie kvásku

Pečieme z kvásku, časť 3.: Príprava rozkvasu

Pečieme z kvásku, časť 4.: Príprava chleba

Pečieme z kvásku, časť 5.: Pečenie chleba

Pečieme z kvásku, časť 6.: Hotový chlieb

Pečieme z kvásku, časť 7.: Sladké kváskové pečenie (maková babka), práve čítaš

Prajeme šťastné sladké "kváskovanie"!

Lenka a Ľuboš.

...pozri si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.

akurát rozmýšľam čo sladké upiecť zajtra z kvásku keďže dnes si vypýtali domáci toast

3. dec 2018

Začni písať komentár...

Odošli