lubos
27. jún 2017
2092 

Narodeninová torta, ktorú zvládneš aj Ty (video, 4 min.)

Vydarená torta nemusí vždy zahŕňať obrázok McQueena alebo Elzy. Úplne postačí jednoduchý korpus, chutný svieži krém a ozdoba z čerstvého sezónneho ovocia. Presne taká, akú nás naučil napiecť obľúbený cukrár, Kuchár Pepe.

Tip: Vedeli ste, že základný tortový korpus obsahuje približne rovnaký pomer múky, cukru, tuku a vajec? Bude teda obsahovať napríklad 200g múky, 200g cukru, 200g masla a 200g vajec (=4 vajcia po 50g).

Priznám sa, o pečení tôrt som sa s druhým chlapom ešte toľko neporozprával.

Úplný postup tak nájdete v tomto videu (dĺžka 4 min.):

Recept na 20cm alebo 23cm formu:

Korpus:

4 vajíčka, žĺtky a bielky zvlášť

štipka soli

125g trstinového cukru

125g roztopeného masla

125ml kyslej smotany

100g špaldovej múky bielej

100g špaldovej múky celozrnnej

1 prášok do pečiva

citrónová kôra

Krém:

200g jahôd

30g trstinového cukru

citrónová kôra

125ml smotany na šľahanie, vyšľahanej do tuha

250g mascarpone

med podľa chuti

citrónová šťava

  1. Vyšľahajte žĺtky s cukrom do hustej bledšej peny a postupne do nej primiešajte roztopené maslo a kyslú smotanu.
  2. Vyšľahajte bielky so štipkou soli do tuha.

  3. Do žĺtkov opatrne primiešajte aj vyšľahané bielky.
  4. Pomaly, po tretinách, zapracujte do cesta preosiatu múku rozmiešanú s práškom do pečiva a citrónovou kôrou.
  5. Vylejte cesto do papierom vyloženej a maslom vymazanej formy a dajte piecť na 30 - 35 minút na 180°C. Vykonajte test špáradlom. Upečený korpus nechajte riadne vychladnúť.
  6. Zvarte jahody s cukrom a citrónovou šťavou na hustý čerstvý džem.

  7. Vymiešajte zvarené jahody s tuhou šľahačkou, mascarpone, medom a citrónovou šťavou.
  8. Natrite vychladnutý krém na korpus (alebo aj medzi jeho horný a dolný diel, ak ste ho polili), dozdobte čerstvým ovocím a nechajte vychladnúť.
  9. Krájajte a podávajte. Mňam!

Tak smelo do toho!

S pozdravom,

Ľuboš.

...pozrite si celý obsah blogu Ľubošova kuchyňa.

Začni písať komentár...

Odošli