Ak mám poznať iba jeden recept na základný koláč, je to tento. Všetky recepty na podobné múčniky na internete alebo v knihách sú mu až veľmi podobné. Niektoré majú trochu viac múky alebo menej vajec, iné pridávajú cmar a sódu bikarbónu. No týmto receptom naozaj nemôžete nič pokaziť. Starý dobrý hrnčekový koláč.
Pozri sa vo videu, ako jednoducho to ide (úplný recept nižšie v článku):
_________________________
Čo všetko môžete upiecť zo základného receptu?
Bublaninu ako z videa hore.
Klasický hrnčekový koláč z plechu potretý lekvárom a roztopenou čokoládou.
Mafiny. Stačí cesto vyliať do formy vyloženej mafinovým papierom a piecť trochu kratšie.
Ľahkú a nadýchanú bábovku. Sterilizované višne s tekutinou môžete zahustiť varením na hustejšiu a chuťovo výraznú omáčku. Ak treba, nezabudnite omáčku dosladiť.
5. Pohárový dezert. Upečte cesto na plechu, nechajte vychladnúť, potrhajte a naukladajte do pekných sklenených pohárov spolu napr. s ovocím, ochuteným tvarohom, omáčkou, likérom alebo šľahačkou. 6. Tortu. Upečte cesto v tortovej forme, nechajte úplne vychladnúť, opatrne rozkrojte pozdĺžne a naplňte obľúbenou plnkou, napr. mascarpone, šľahačkou alebo tvarohom.
_________________________
Ako možno ešte recept zmeniť?
spravte ho z bezlepkovej múky,
nahraďte škoricu napr. perníkovým korením alebo vanilkou,
nahraďte časť múky kakaom na pečenie alebo kokosom,
nahraďte časť múky ovsenými vločkami, iným typom múky alebo mletými orechmi, napr. mandľami,
nahraďte časť cukru medom, iným obľúbeným sladidlom alebo aromatickým sirupom (napr. bazovým),
naukladajte namiesto ovocia navrch koláča hrudky osladeného tvarohu premiešaného so žĺtkom a lyžicou škrobu,
zafarbite polovicu cesta kakaom a cestá na plechu alebo vo forme jemne premiešajte pre lákavý mramorový efekt,
uložte navrch koláča ovocie, prelejte ho želatínou zo šťavy a nechajte v chlade stuhnúť,
pridajtedo cesta kúsky sušeného ovocia, čokolády alebo strúhaného marcipánu.
_________________________
Základný recept:
300g vajec (5 - 6 ks alebo 1 hrnček) vajec 300g (1 hrnček) alebo menej kryštálového cukru (podľa chuti) 150g (1/2 hrnčeka) mlieka 150g (1/2 hrnčeka) roztopeného masla + na vytretie formy 300g (2 hrnčeky) preosiatej polohrubej múky + na vysypanie formy 1 lyžica mletej škorice 1 vrecko kypriaceho prášku Štipka soli Zavárací pohár sterilizovaného ovocia (napr. višne) alebo čerstvé ovocie
Ideálne je najskôr priviesť všetky suroviny na izbovú teplotu. Maslo zohrejte v rajnici, vmiešajte doň mletú škoricu a nechajte opäť mierne vychladnúť. Formu o rozmere 30 x 25 cm vytrite maslom a vysypte múkou. Sterilizované ovocie sceďte a tekutinu prevarte na hustejší sirup (môže to trvať 3 - 10 minút podľa veľkosti hrnca a intenzity plameňa). Vyhrejte rúru na 180°C.
V mixéri s metličkou vyšľahajte vajcia s cukrom do hustej bledej peny.
Do peny striedavo vmiešajte škoricové maslo a mlieko, obe pri takmer izbovej teplote.
Premiešajte preosiatu múku so soľou a kypriacim práškom. Postupne ju zľahka ručne a krátko vmiešajte do cesta.
Cesto rovnomerne vylejte do vysypanej formy. Poukladajte navrch scedené sterilizované alebo čerstvé ovocie. Ak predtým obalíte ovocie v hladkej múke, pri pečení natoľko neklesne na spodok cesta.
Pečte koláč v rúre zhruba 35 - 45 minút, podľa hrúbky cesta. Vykonajte test špáradlom (špáradlo vsunuté do stredu koláča by malo z neho vyjsť relatívne suché a neobalené neupečeným cestom - vlhkosť z ovocia je v poriadku).
Nechajte koláč vychladnúť, nakrájajte a podávajte s uvareným sirupom.
_________________________
Prajem Ti veľa úspechov a radosti z pečenia!
Ľuboš.
P.S.: Sleduj môj blog, možno Ťa nejaké inšpirácie oslovia...