lubos
27. okt 2015

Ako na to #7: Paella z plechu

Na želanie užívateľky Myzma vám prinášam recept na typické španielske jedlo, ktoré si celkom jednoducho môžete upraviť a pripraviť doma.

Skôr, ako však k receptu pristúpime, pozrime sa na techniky, ktoré pri varení použijeme:

Vytopenie tuku - pomalým vytopením tuku z chorizo (klobásy) a slaniny v úvode varenia získame základnú chuťovú zložku nášho pokrmu.

Maillardova reakcia - sústava chemických reakcií, ktorá spôsobuje nádherné sfarbenie povrchu (karamelizáciu) potravín a zlepšuje ich chuťové vlastnosti. Deje sa pri teplote vyššej ako cca. 150°C.

Použijeme vývar namiesto vody. Dobre, použite vodu, ak sa inak nedá.

Šafran necháme pár minút vylúhovať v bielom víne alebo vývare, plne sa tak rozvinie jeho chuť.

Potrebujeme:

Vykostené, na kúsky nakrájané kuracie stehná.

Chorizo alebo paprikovú pikantnú klobásu.

Cibuľu, cesnak, kapiu.

Šafran, biele víno (1 - 2 dcl).

Guľatozrnnú lúpanú (alebo nelúpanú) ryžu.

Kurací vývar, prípadne vodu.

Zeleninu podľa dostupnosti (brokolica, romanesco, hrášok, paradajky).

Citrón.

Postup:

Zjednodušene: upečieme ochutenú ryžu s kúskami mäsa a zeleniny v rúre.

1. Na strednom plameni vytopíme kúsky slaniny a chorizo (alebo pikantnej paprikovej klobásky). Vyberieme z hrnca.

2. Na vytopenej masti z oboch strán opražíme (karamelizujeme) osolené a okorenené kúsky vykostených kuracích stehien. Vyberieme z hrnca.

3. Na výpeku opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak a kapiu.

4. Pridáme šafran s vínom (vývarom) a trochu mletej sušenej údenej papriky (alebo neúdenej sladkej papriky).

5. Pridáme guľatozrnnú ryžu.

6. Pridáme osolený vývar (1,5 násobok lúpanej ryže v mililitroch - napr. 500g ryže má cca. 600ml, pridávam teda 600 x 1,5 = 900ml vývaru). Pri nelúpanej ryži je to 2-násobok. Prisolíme, ak treba.

7. Všetko vlejeme do hlbokého plechu - vrstva ryže by nemala byť príliš vysoká. Ryža bude plávať vo vývare.

8. Na ryžu poukladáme kúsky kuracích stehien a chorizo. Vložíme na spodok rúry vyhriatej na 200°C, ideálne so spodným ohrevom (ako pizza). Necháme piecť, pokiaľ sa tekutina "nevyvarí". Chutnáme a ak treba, pridáme vývar. Výsledná ryža by mala byť vlhká, trochu chrumkavá, na okrajoch pripečená.

9. Ku koncu pečenia môžeme pridať krátko sa variacu zeleninu: brokolica, romanesco, mrazený prepláchnutý hrášok (alebo všetko predvaríme a vysypeme na hotovú paella).

10. Vytiahneme z rúry, pridáme šalát, ak máme (u mňa špenát), prípadne stačí petržlenová vňať. Pred podávaním zľahka premiešame ("prevzdušníme") a podávame s citrónom a úsmevom.

Dobrú chuť.

S pozdravom,

Ľuboš.

#akonato #paella #lubosovakuchyna

Mnam, v sobotu cakame navstevu, uz viem, co pripravim k obedu, dakujem velmi pekne 😉 mozem sa este spytat? Casto vidim v re eptoch s ryzou pridane biele vinko. Co presne urobi/neurobi jeho pridanie do jedla? Naposledy som totiz nevnimala extra zmenenu chut jedla, ked som rozhodla otvorit flasu bieleho. Dakujem 😉

27. okt 2015
lubos
autor

@myzma víno pridané na začiatku varenia pomáha svojou aciditou (kyslosťou) ochutiť a zvýrazniť chuť pripravovaného jedla (ryža nasaje vývar aj víno súčasne). Určitá kyslosť v jedle takmer vždy zlepšuje jeho chuť. Možno podávať s citrónom, nie je to však to isté. Odporúčam recept odskúšať pred varením pre návštevu 😉

27. okt 2015
lubos
autor

@myzma Ak si vôbec necítila chuť vína, bolo ho v recepte málo.

27. okt 2015

@lubos dakujem velmi pekne 😉

27. okt 2015

Mnaaaam, paellu mozem 🙂 I ked ja robim ns takej speci panvici a vacsinou marisco, teda s rybami a s morskymi plodmi.

29. okt 2015

@jamesinka absolutne , bez morskych plodov to nie je paella

2. nov 2015
lubos
autor

@elninoenmipueblo súhlasím, u nás žiaľ ťažko realizovateľné. Hor sa k moru!

2. nov 2015

aj šafran je trošku exkluzivna vec...no oplati sa zčasu načas
http://koreniny.sk/eshop/koreniny-r---z/safran

16. nov 2015

Začni písať komentár...

Odošli