Na želanie užívateľky Myzma vám prinášam recept na typické španielske jedlo, ktoré si celkom jednoducho môžete upraviť a pripraviť doma.
Skôr, ako však k receptu pristúpime, pozrime sa na techniky, ktoré pri varení použijeme:
Vytopenie tuku - pomalým vytopením tuku z chorizo (klobásy) a slaniny v úvode varenia získame základnú chuťovú zložku nášho pokrmu.
Maillardova reakcia - sústava chemických reakcií, ktorá spôsobuje nádherné sfarbenie povrchu (karamelizáciu) potravín a zlepšuje ich chuťové vlastnosti. Deje sa pri teplote vyššej ako cca. 150°C.
Použijeme vývar namiesto vody. Dobre, použite vodu, ak sa inak nedá.
Šafran necháme pár minút vylúhovať v bielom víne alebo vývare, plne sa tak rozvinie jeho chuť.
Potrebujeme:
Vykostené, na kúsky nakrájané kuracie stehná.
Chorizo alebo paprikovú pikantnú klobásu.
Cibuľu, cesnak, kapiu.
Šafran, biele víno (1 - 2 dcl).
Guľatozrnnú lúpanú (alebo nelúpanú) ryžu.
Kurací vývar, prípadne vodu.
Zeleninu podľa dostupnosti (brokolica, romanesco, hrášok, paradajky).
Citrón.
Postup:
Zjednodušene: upečieme ochutenú ryžu s kúskami mäsa a zeleniny v rúre.
1. Na strednom plameni vytopíme kúsky slaniny a chorizo (alebo pikantnej paprikovej klobásky). Vyberieme z hrnca.
2. Na vytopenej masti z oboch strán opražíme (karamelizujeme) osolené a okorenené kúsky vykostených kuracích stehien. Vyberieme z hrnca.
3. Na výpeku opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak a kapiu.
4. Pridáme šafran s vínom (vývarom) a trochu mletej sušenej údenej papriky (alebo neúdenej sladkej papriky).
5. Pridáme guľatozrnnú ryžu.
6. Pridáme osolený vývar (1,5 násobok lúpanej ryže v mililitroch - napr. 500g ryže má cca. 600ml, pridávam teda 600 x 1,5 = 900ml vývaru). Pri nelúpanej ryži je to 2-násobok. Prisolíme, ak treba.
7. Všetko vlejeme do hlbokého plechu - vrstva ryže by nemala byť príliš vysoká. Ryža bude plávať vo vývare.
8. Na ryžu poukladáme kúsky kuracích stehien a chorizo. Vložíme na spodok rúry vyhriatej na 200°C, ideálne so spodným ohrevom (ako pizza). Necháme piecť, pokiaľ sa tekutina "nevyvarí". Chutnáme a ak treba, pridáme vývar. Výsledná ryža by mala byť vlhká, trochu chrumkavá, na okrajoch pripečená.
9. Ku koncu pečenia môžeme pridať krátko sa variacu zeleninu: brokolica, romanesco, mrazený prepláchnutý hrášok (alebo všetko predvaríme a vysypeme na hotovú paella).
10. Vytiahneme z rúry, pridáme šalát, ak máme (u mňa špenát), prípadne stačí petržlenová vňať. Pred podávaním zľahka premiešame ("prevzdušníme") a podávame s citrónom a úsmevom.
Dobrú chuť.
S pozdravom,
Ľuboš.
@myzma víno pridané na začiatku varenia pomáha svojou aciditou (kyslosťou) ochutiť a zvýrazniť chuť pripravovaného jedla (ryža nasaje vývar aj víno súčasne). Určitá kyslosť v jedle takmer vždy zlepšuje jeho chuť. Možno podávať s citrónom, nie je to však to isté. Odporúčam recept odskúšať pred varením pre návštevu 😉
Mnaaaam, paellu mozem 🙂 I ked ja robim ns takej speci panvici a vacsinou marisco, teda s rybami a s morskymi plodmi.
@jamesinka absolutne , bez morskych plodov to nie je paella
@elninoenmipueblo súhlasím, u nás žiaľ ťažko realizovateľné. Hor sa k moru!
aj šafran je trošku exkluzivna vec...no oplati sa zčasu načas
http://koreniny.sk/eshop/koreniny-r---z/safran
Začni písať komentár...
Mnam, v sobotu cakame navstevu, uz viem, co pripravim k obedu, dakujem velmi pekne 😉 mozem sa este spytat? Casto vidim v re eptoch s ryzou pridane biele vinko. Co presne urobi/neurobi jeho pridanie do jedla? Naposledy som totiz nevnimala extra zmenenu chut jedla, ked som rozhodla otvorit flasu bieleho. Dakujem 😉