lubos
24. jún 2015

Ako na to #1: Poctivý hamburger

Ahojte. Prinášam vám prvý zo série článkov na tému: Ako na to. V každom z nich dostanete jednoduchý návod na vaše obľúbené jedlo, ktoré ste sa však ešte doma neodvážili pripraviť. Vždy vám tiež poskytnem možnosť uplatniť svoju kreativitu, náladu a chuťové návyky v priložených poznámkach.

Dnes si ukážeme, ako urobiť poctivý hamburger. Veď, úprimne, kto ho nemá rád? Poďme na to.

1. Rozkrojíme žemľu na polovicu a tie z oboch strán nasucho opražíme na horúcej panvici.

2. Žemle vyberieme, do panvice vložíme natenko nakrájanú slaninku a na slabom ohni vypražíme.

3. Odsunieme slaninku k studenšiemu kraju panvice (alebo vyberieme), zvýšime teplotu, vložíme fašírku a opečieme z jednej strany 2 minúty.

4. Fašírku otočíme, zakryjeme plátkom syra a opekáme ďalšie 2 minúty z druhej strany.

5. Na tanier dáme spodnú stranu žemle, pokryjeme omáčkou.

6. Pridáme natenko nakrájané kyslé uhorky.

7. Zakryjeme tenkými plátkami červenej cibule.

8. Plátky paradajok.

9. Paradajky prikryjeme našou mäsovou fašírkou s plátkom syra.

10. Ozdobíme slaninou. Pre niekoho najkrajšia časť celého jedla.

11. Na slaninku je vhodné dať ešte trochu omáčky z bodu 5 a prikryť šalátom.

12. Vrchná časť rozkrojenej žemle.

13. Prepichneme až nadol kúskom špajle, aby sa hamburgerová veža pri prenose nezrútila. Hotovo!

Poznámky k postupu

Žemľa

- použil som v supermarketoch dostupnú hamburgerovú žemľu. Tú môžete nahradiť vašim obľúbeným pečivom, chlebovou alebo zeleninovou plackou, malou palacinkou, raw - food žemľou, pečenými plátkami zemiakov alebo čím len chcete.

Fašírka

- pomlel som predné, tučnejšie hovädzie mäso zo zvieraťa z voľného výbehu zo slovenskej ekofarmy. Fašírka na obrázku má cca 120 gramov, čo pre veľmi hladné dieťa postačí. Riadny chlap zje hamburgery dva. Opekáme 2 - 4 minúty z oboch strán, podľa toho, či chceme mäso šťavnaté alebo prepečené. Mäso netreba ochutiť, stačí pred opražením poctivo posoliť a okoreniť z oboch strán. Môžete však použiť iné druhy mäsa (jahňacie, teľacie, morčacie) alebo vegetariánsku obilninovo-zeleninovú fašírku. Možno postačí aj volské očko.

Omáčka

- klasická kombinácia majonézy, kečupu, octu a sladidla. Zameniteľné za ochutený jogurt, smotanu, tzatziki, obľúbenú kupovanú omáčku, pesto, domáci paradajkový lekvár a iné.

Dobrú chuť!

Heštegy: #lubosovakuchyna #hamburger #akonato

dakujem velmi pekne za tipy.Zasa si narobil chutky.Zakazujem o takejto hodine😀

24. jún 2015
24. jún 2015
lubos
autor

@dankaa78 buď silná!

24. jún 2015

@lubos no co mi zostava😀

24. jún 2015

@lubos toto je aké super A milujem domace hamburgery , ale môj manžel až tak nie, ale mm pocit Z keď mu predložím TOTO aj S tou slaninkou ale ez paradajky, tak a bude a rukách nosit este týždeň 😀 uoer fotorecept, dak ujem. Este by ma potešil tip ako presne spraviť super omáčku K hambacu

24. jún 2015

ách sorry za blbé písanie, to tablet 🙂

24. jún 2015
lubos
autor

@liewik pochopil som. Vďaka za reakciu. Sprav mu z toho, čo má rád. Základná omáčka pozostáva napríklad z (diel môže byť trebárs lyžica)
2 diely majonéza
1 diel kečup
1/2 diel ocot
1/2 diel sladidlo (cukor)

Dobrú chuť!

24. jún 2015

@lubos mozem pridať aj chilly že? On má rád stiplave. Ďakujem 🙂

24. jún 2015
lubos
autor

@liewik musíš 🙂

24. jún 2015

MNAAAAAAAM

25. jún 2015

Ked toto spravim manzelovi zarucene ma bude milovat do konca zivota 😀 Dakujem za inspiraciu

25. jún 2015

Ahoj Lubos, kolegynka protestuje proti tvojmu nazvu pomleteho masa v tvare placky - ze to nie je fasirka 😀 ze fasirka je ked jeto obalene v struhanke 😀 tak s hadame,kto ma pravdu 🙂 ja som tiez za,ze aj toto sa moze volat fasirka 🙂
dik za objasnenie 🙂

25. jún 2015
Komentár bol odstránený
lubos
autor

@nigguska Ahoj, nie som za, ani proti. Práve naopak. emoticon. "Faschiertes" je nemecký výraz pre mleté mäso a výrobky z neho. Ale môžeme to nazvať aj placka, sekaná, sekanina, karbonátok, medzinárodne burger. No vyber si!

25. jún 2015

@lubos diky za vycerpavajucu odpoved 🙂

26. jún 2015

Ahoj Luboš prosím ťa fašírka je len čiste mäso alebo zmes na fašírku aj s pečivom?😁 som amatér tak sa radšej spýtam 😉.Zuzka

1. júl 2015
lubos
autor

@zuzanasala 100% mäso. Soliť a koreniť pred tepelnou úpravou.

1. júl 2015

@lubos ďakujem 😊

1. júl 2015

Začni písať komentár...

Odošli