Ahojte. Prinášam vám prvý zo série článkov na tému: Ako na to. V každom z nich dostanete jednoduchý návod na vaše obľúbené jedlo, ktoré ste sa však ešte doma neodvážili pripraviť. Vždy vám tiež poskytnem možnosť uplatniť svoju kreativitu, náladu a chuťové návyky v priložených poznámkach.
Dnes si ukážeme, ako urobiť poctivý hamburger. Veď, úprimne, kto ho nemá rád? Poďme na to.
1. Rozkrojíme žemľu na polovicu a tie z oboch strán nasucho opražíme na horúcej panvici.
2. Žemle vyberieme, do panvice vložíme natenko nakrájanú slaninku a na slabom ohni vypražíme.
3. Odsunieme slaninku k studenšiemu kraju panvice (alebo vyberieme), zvýšime teplotu, vložíme fašírku a opečieme z jednej strany 2 minúty.
4. Fašírku otočíme, zakryjeme plátkom syra a opekáme ďalšie 2 minúty z druhej strany.
5. Na tanier dáme spodnú stranu žemle, pokryjeme omáčkou.
6. Pridáme natenko nakrájané kyslé uhorky.
7. Zakryjeme tenkými plátkami červenej cibule.
8. Plátky paradajok.
9. Paradajky prikryjeme našou mäsovou fašírkou s plátkom syra.
10. Ozdobíme slaninou. Pre niekoho najkrajšia časť celého jedla.
11. Na slaninku je vhodné dať ešte trochu omáčky z bodu 5 a prikryť šalátom.
12. Vrchná časť rozkrojenej žemle.
13. Prepichneme až nadol kúskom špajle, aby sa hamburgerová veža pri prenose nezrútila. Hotovo!
Žemľa
- použil som v supermarketoch dostupnú hamburgerovú žemľu. Tú môžete nahradiť vašim obľúbeným pečivom, chlebovou alebo zeleninovou plackou, malou palacinkou, raw - food žemľou, pečenými plátkami zemiakov alebo čím len chcete.
Fašírka
- pomlel som predné, tučnejšie hovädzie mäso zo zvieraťa z voľného výbehu zo slovenskej ekofarmy. Fašírka na obrázku má cca 120 gramov, čo pre veľmi hladné dieťa postačí. Riadny chlap zje hamburgery dva. Opekáme 2 - 4 minúty z oboch strán, podľa toho, či chceme mäso šťavnaté alebo prepečené. Mäso netreba ochutiť, stačí pred opražením poctivo posoliť a okoreniť z oboch strán. Môžete však použiť iné druhy mäsa (jahňacie, teľacie, morčacie) alebo vegetariánsku obilninovo-zeleninovú fašírku. Možno postačí aj volské očko.
Omáčka
- klasická kombinácia majonézy, kečupu, octu a sladidla. Zameniteľné za ochutený jogurt, smotanu, tzatziki, obľúbenú kupovanú omáčku, pesto, domáci paradajkový lekvár a iné.
Dobrú chuť!
Heštegy: #lubosovakuchyna #hamburger #akonato
ách sorry za blbé písanie, to tablet 🙂
MNAAAAAAAM
Ked toto spravim manzelovi zarucene ma bude milovat do konca zivota 😀 Dakujem za inspiraciu
Ahoj Lubos, kolegynka protestuje proti tvojmu nazvu pomleteho masa v tvare placky - ze to nie je fasirka 😀 ze fasirka je ked jeto obalene v struhanke 😀 tak s hadame,kto ma pravdu 🙂 ja som tiez za,ze aj toto sa moze volat fasirka 🙂
dik za objasnenie 🙂
Ahoj Luboš prosím ťa fašírka je len čiste mäso alebo zmes na fašírku aj s pečivom?😁 som amatér tak sa radšej spýtam 😉.Zuzka
@zuzanasala 100% mäso. Soliť a koreniť pred tepelnou úpravou.
@lubos ďakujem 😊
Začni písať komentár...
dakujem velmi pekne za tipy.Zasa si narobil chutky.Zakazujem o takejto hodine😀