610 / 612
    Zo spolupráce s mesačníkom Dobré jedlo (11/2020): Ukrajinský hovädzí boršč s cviklou a kapustou
    lubos
    autor

    Boršč všeobecne:
    Boršč je snáď najznámejšia východoeurópska polievka. Jej názov si spájame hlavne s tradičnou ukrajinskou verziou s cviklou a kapustou, no existuje mnoho receptov na boršč s rôznymi surovinami a v rôznych farbách. Slovo boršč pochádza z názvu rastliny Boľševník borščový, ktorá bola voľakedy aj v kvasenej podobe hlavnou surovinou pri výrobe kyslej polievky. Postupne sa vďaka imigrantom stala verzia s cviklou najrozšírenejšou po celom svete. Boršč sa bežne pripravuje z hovädzieho, bravčového a údeného mäsa a špikových kostí, ktoré sa dlho varia spolu s koreňovou zeleninou a vytvoria tak základ polievky. Tá býva dochutená kvasom (šťavou z kvasenej červenej repy alebo kapusty), octom alebo citrónovou šťavou. Príprava polievky môže byť veľmi komplikovaná a trvať niekoľko dní, alebo jednoduchá (ako táto) a trvať iba zopár hodín, či dokonca minút, hlavne pri vegetariánskej verzii.

    Jednoduchý hovädzí borčš
    (6 osôb, príprava 30 minút, varenie asi 3 hodiny - aj s vývarom)

    1,5 - 2 litre vývaru z hovädzích rebier, s lyžicou paradajkového koncentrátu
    Uvarené mäso z vývaru, obraté od kostí a nakrájané
    1 väčšia cibuľa
    1 väčšia mrkva
    3 strúčiky cesnaku
    800g červenej repy, ošúpané a nakrájané na kocky
    1/2 celej bielej kapusty, nakrájaná na slíže
    2 - 3 paradajky, zbavené jadierok a šupky (povarte celé paradajky krátko vo vriacej vode a ošúpte)
    4 - 5 zemiakov, ošúpaných, nakrájaných
    Tuk z hovädzieho vývaru
    Soľ, mleté korenie

    Na dochutenie:
    červený vínny ocot alebo šťava z kyslej kapusty
    Čerstvo pretlačený cesnak (voliteľné)
    Kyslá smotana
    Čerstvý kôpor
    Chlieb

    1. Pripravte vývar z hovädzích rebier. Mäso oberte, vývar sceďte, časť tuku ponechajte.
    2. Na odloženom tuku osmažte nakrájanú cibuľu a mrkvu, nakoniec pridajte pretlačený cesnak. Prilejte asi 2 litre vývaru. (FOTO OSMAŽENÁ ZELENINA, PRIDÁVA SA VÝVAR)
    3. Pridajte do polievky obrané a nakrájané mäso a cviklu, paradajky a nakrájanú kapustu a po 15 minútach varenia aj nakrájané zemiaky. Varte do zmäknutia zemiakov.
    4. Ku koncu dochuťte polievku soľou, korením, octom alebo šťavou z kyslej kapusty a čerstvo pretlačeným cesnakom. Podávajte napr. s kyslou smotanou, kôprom a chlebom.

    Tipy:
    - čerstvé paradajky môžete nahradiť konzervovanými alebo aj paradajkovým koncentrátom (pretlakom),
    - zeleninu môžete do polievky nakrájať na kocky alebo aj nastrúhať, vtedy pridávajte cviklu ku koncu varenia,
    - pred podávaním sa odporúča polievku nechať aspoň pár desiatok minúť postáť kvôli lepšiemu splynutiu chutí.

    23. sep 2020
    lubos
    autor

    Podrobnejší fotopostup nájdeme v časopise a na stránke Dobré jedlo v polovici októbra 2020.

    23. sep 2020

    Ja varim borsc podla tejto stranky https://www.apetitonline.cz/recepty/5363-borsc-... len keby tie nestastne detiska ho chceli jest 🙈😄

    23. sep 2020
    lubos
    autor

    @janmka Ahoj. Chápem. Decká neštastné, nevedia čo je dobré. 😅

    23. sep 2020

    @lubos presne. Dufam ze casom sa im chutie zmenia 😂

    23. sep 2020