607 / 612
    Zo spolupráce s mesačníkom Dobré jedlo (08/2020): Paprikáš s plnenou mini paprikou (foto: Natália Jablonková)
    lubos
    autor

    Paprikáš z tresky s plnenými čili papričkami
    (4 osoby, príprava 30 minút, varenie 30 minút)

    500 - 600g pevnejšej tresky bez kostí a kože
    2 šalotky, nadrobno nakrájané
    1 strúčik cesnaku, pretlačený
    250g guľatozrnnej ryže
    450g vývaru alebo vody
    1/2 lyžičky sušeného alebo 1 lyžička čerstvého majoránu
    15 - 20ks väčších čili papričiek alebo malých farebných paprík
    1 vajce
    2 cibule, nadrobno nakrájané
    Mletá sladká alebo pikantná červená paprika
    Rybací, zeleninový vývar alebo voda
    Petržlenová vňať
    Smotana na varenie (voliteľné)
    Hladká múka
    Soľ, korenie
    Olej alebo maslo

    1. Pripravte ryžu na plnenie paprík. Šalotku osmažte na masle do sklovita, pridajte pretlačený cesnak a sušený majorán (ak máte čerstvý, pridajte ho až na konci). Vsypte do hrnca ryžu, krátko opražte, prilejte vývar, priveďte k varu, premiešajte, stíšte plameň, prikryte a ryžu uvarte. Odstavte ju, ešte raz premiešajte a nechajte takmer vychladnúť. Primiešajte do ryže vajce.
    2. Trochu múky premiešajte so soľou a korením, v zmesi obaľte porcie tresky, prebytočnú múku z nich oklepte.
    3. Z paprík odrežte klobúčiky, semienka vydlabte. Papriky naplňte ryžou a spolu s klobúčikmi opečte na masle alebo tuku. Vyberte ich z panvice a opražte v nej sprudka a krátko aj kusy ryby. Odložte ich zatiaľ tiež bokom.
    4. Pridajte do panvice tuk, osmažte na ňom cibuľu do bledohneda, zaprášte ju paprikou a opražte ju, no nenechajte ju spáliť. Vložte do panvice naplnené papriky, zalejte takmer celé vývarom alebo vodou, prikryte a poduste do zmäknutia asi 15 minút.
    5. Opatrne vyberte z panvice papriky, vložte do nej porcie tresky a krátko ich dovarte. Rybu opatrne vyberte, omáčku dochuťte soľou, ak treba a ak chcete, zjemnite ju smotanou na varenie alebo pomixujte tyčovým mixérom dohladka. Podávajte napríklad s chlebom.

    Tipy:
    - na tento recept je najlepšie použiť rybací vývar, ktorý máte z rybých odrezkov a kostí hotový do 40 minút. Po prvom zovretí vody ju všetku vylejte, kosti opláchnite a opäť začnite variť vývar so studenou vodou,
    - pokojne použite aj inú, pevnejšiu sladkovodnú alebo morskú rybu, napr. zubáča, sumca alebo inú čerstvú rybu priamo od rybára.

    4. aug 2020