606 / 612
    Zo spolupráce s mesačníkom Dobré jedlo (08/2020): Losos a lečo (foto: Natália Jablonková)
    lubos
    autor

    Lososové filety s pikantnou lečovou zeleninou
    (4 osoby, príprava 20 minút, varenie 25 minút)

    500 - 600g filet lososa s kožou
    1 stredne veľká červená cibuľa
    3 papriky farebné alebo zeleninové (ideálne mix)
    1 čerstvá čili paprička
    4 väčšie paradajky
    1 - 2 strúčiky cesnaku, ošúpané
    2 lyžice sójovej omáčky
    1 lyžica octu (vínneho, jablčného alebo liehového)
    Čerstvé oregano
    Petržlenová alebo koriandrová vňať
    Soľ, korenie
    Cukor na dochutenie (voliteľné)
    80g bravčovej slaniny (voliteľné) alebo olej

    1. Cibuľu ošúpte a nakrájajte na tenké plátky. Papriku (sladkú aj čili) očistite a nakrájajte na tenšie pásiky. Ak chcete, najprv ju ostrou škrabkou ošúpte, bude ľahšie stráviteľná. Paradajky pozdĺžne rozpoľte, zbavte semienok a nakrájajte na pásiky. Ak sa chcete zbaviť šupiek paradajky, vhoďte ich celé najskôr na pár sekúnd do vriacej vody, a keď šupka povolí, schlaďte ich v studenej vode. Následne ošúpte, rozpoľte, zbavte semienok a nakrájajte na pásiky.
    2. Ak používate slaninu, nakrájajte ju na menšie kúsky a opečte na miernom plameni do chrumkava. Kúsky slaniny z panvice vyberte spolu s väčšinou vytopeného tuku. Ak slaninu nepoužívate, nalejte do panvice trochu oleja.
    3. Z ryby odstráňte šupiny, opláchnite ju, riadne vysušte kuchynskou utierkou a nakrájajte na porcie. Kožu porcií jemne narežte a osoľte.
    4. Filety osmažte na mierne rozpálenom tuku (ideálne na vami overenej nepriľnavej panvici) najprv zo strany kože a ku koncu aj z ostatných 3 strán. 80 - 90% času by ryba mala v panvici stráviť na koži. Dávajte pozor na teplotu panvice, aby sa koža ryby nespálila. Rybu vyberte a nechajte zatiaľ postáť bokom kožou navrch na tanieri. Lososa možno pripravovať ako steaky mäsa, tzn. vnútri môže zostať viac alebo menej ružový (vnútorná teplota meraná kuchynským teplomerom cca. 50 - 55°C).
    5. Zlejte prebytočný tuk z panvice. Zvýšte plameň a do horúceho oleja vhoďte nakrájanú cibuľu, osmažte ju do bledohneda, pridajte na plátky nakrájaný cesnak a pásiky sladkej aj čili papriky. Všetko spolu za pravidelného miešania opražte. Ku koncu pridajte ešte nakrájané paradajky, po chvíli aj ocot, sójovú omáčku a mleté korenie. Riadne premiešajte, dochuťte čerstvým oreganom, vňaťou a soľou, ak treba.

    Tipy:
    - zeleninu môžete pripraviť jednoducho, na spôsob maďarského leča alebo, ako v tomto prípade, na spôsob peruánskeho lomo saltado, pikantnej zeleninovej zmesi s príchuťou sójovej omáčky a octu,
    - jedlo podávajte napr. aj s chlebom, zemiakmi a dokonca aj ryžou,
    - tento recept by išiel použiť aj na iné pevnejšie druhy rýb, ako napr. tuniak alebo morský vlk, zo sladkovodných napr. zubáč alebo pstruh lososovitý.

    4. aug 2020