Lososové filety s pikantnou lečovou zeleninou (4 osoby, príprava 20 minút, varenie 25 minút)
500 - 600g filet lososa s kožou 1 stredne veľká červená cibuľa 3 papriky farebné alebo zeleninové (ideálne mix) 1 čerstvá čili paprička 4 väčšie paradajky 1 - 2 strúčiky cesnaku, ošúpané 2 lyžice sójovej omáčky 1 lyžica octu (vínneho, jablčného alebo liehového) Čerstvé oregano Petržlenová alebo koriandrová vňať Soľ, korenie Cukor na dochutenie (voliteľné) 80g bravčovej slaniny (voliteľné) alebo olej
1. Cibuľu ošúpte a nakrájajte na tenké plátky. Papriku (sladkú aj čili) očistite a nakrájajte na tenšie pásiky. Ak chcete, najprv ju ostrou škrabkou ošúpte, bude ľahšie stráviteľná. Paradajky pozdĺžne rozpoľte, zbavte semienok a nakrájajte na pásiky. Ak sa chcete zbaviť šupiek paradajky, vhoďte ich celé najskôr na pár sekúnd do vriacej vody, a keď šupka povolí, schlaďte ich v studenej vode. Následne ošúpte, rozpoľte, zbavte semienok a nakrájajte na pásiky. 2. Ak používate slaninu, nakrájajte ju na menšie kúsky a opečte na miernom plameni do chrumkava. Kúsky slaniny z panvice vyberte spolu s väčšinou vytopeného tuku. Ak slaninu nepoužívate, nalejte do panvice trochu oleja. 3. Z ryby odstráňte šupiny, opláchnite ju, riadne vysušte kuchynskou utierkou a nakrájajte na porcie. Kožu porcií jemne narežte a osoľte. 4. Filety osmažte na mierne rozpálenom tuku (ideálne na vami overenej nepriľnavej panvici) najprv zo strany kože a ku koncu aj z ostatných 3 strán. 80 - 90% času by ryba mala v panvici stráviť na koži. Dávajte pozor na teplotu panvice, aby sa koža ryby nespálila. Rybu vyberte a nechajte zatiaľ postáť bokom kožou navrch na tanieri. Lososa možno pripravovať ako steaky mäsa, tzn. vnútri môže zostať viac alebo menej ružový (vnútorná teplota meraná kuchynským teplomerom cca. 50 - 55°C). 5. Zlejte prebytočný tuk z panvice. Zvýšte plameň a do horúceho oleja vhoďte nakrájanú cibuľu, osmažte ju do bledohneda, pridajte na plátky nakrájaný cesnak a pásiky sladkej aj čili papriky. Všetko spolu za pravidelného miešania opražte. Ku koncu pridajte ešte nakrájané paradajky, po chvíli aj ocot, sójovú omáčku a mleté korenie. Riadne premiešajte, dochuťte čerstvým oreganom, vňaťou a soľou, ak treba.
Tipy: - zeleninu môžete pripraviť jednoducho, na spôsob maďarského leča alebo, ako v tomto prípade, na spôsob peruánskeho lomo saltado, pikantnej zeleninovej zmesi s príchuťou sójovej omáčky a octu, - jedlo podávajte napr. aj s chlebom, zemiakmi a dokonca aj ryžou, - tento recept by išiel použiť aj na iné pevnejšie druhy rýb, ako napr. tuniak alebo morský vlk, zo sladkovodných napr. zubáč alebo pstruh lososovitý.
Lososové filety s pikantnou lečovou zeleninou
(4 osoby, príprava 20 minút, varenie 25 minút)
500 - 600g filet lososa s kožou
1 stredne veľká červená cibuľa
3 papriky farebné alebo zeleninové (ideálne mix)
1 čerstvá čili paprička
4 väčšie paradajky
1 - 2 strúčiky cesnaku, ošúpané
2 lyžice sójovej omáčky
1 lyžica octu (vínneho, jablčného alebo liehového)
Čerstvé oregano
Petržlenová alebo koriandrová vňať
Soľ, korenie
Cukor na dochutenie (voliteľné)
80g bravčovej slaniny (voliteľné) alebo olej
1. Cibuľu ošúpte a nakrájajte na tenké plátky. Papriku (sladkú aj čili) očistite a nakrájajte na tenšie pásiky. Ak chcete, najprv ju ostrou škrabkou ošúpte, bude ľahšie stráviteľná. Paradajky pozdĺžne rozpoľte, zbavte semienok a nakrájajte na pásiky. Ak sa chcete zbaviť šupiek paradajky, vhoďte ich celé najskôr na pár sekúnd do vriacej vody, a keď šupka povolí, schlaďte ich v studenej vode. Následne ošúpte, rozpoľte, zbavte semienok a nakrájajte na pásiky.
2. Ak používate slaninu, nakrájajte ju na menšie kúsky a opečte na miernom plameni do chrumkava. Kúsky slaniny z panvice vyberte spolu s väčšinou vytopeného tuku. Ak slaninu nepoužívate, nalejte do panvice trochu oleja.
3. Z ryby odstráňte šupiny, opláchnite ju, riadne vysušte kuchynskou utierkou a nakrájajte na porcie. Kožu porcií jemne narežte a osoľte.
4. Filety osmažte na mierne rozpálenom tuku (ideálne na vami overenej nepriľnavej panvici) najprv zo strany kože a ku koncu aj z ostatných 3 strán. 80 - 90% času by ryba mala v panvici stráviť na koži. Dávajte pozor na teplotu panvice, aby sa koža ryby nespálila. Rybu vyberte a nechajte zatiaľ postáť bokom kožou navrch na tanieri. Lososa možno pripravovať ako steaky mäsa, tzn. vnútri môže zostať viac alebo menej ružový (vnútorná teplota meraná kuchynským teplomerom cca. 50 - 55°C).
5. Zlejte prebytočný tuk z panvice. Zvýšte plameň a do horúceho oleja vhoďte nakrájanú cibuľu, osmažte ju do bledohneda, pridajte na plátky nakrájaný cesnak a pásiky sladkej aj čili papriky. Všetko spolu za pravidelného miešania opražte. Ku koncu pridajte ešte nakrájané paradajky, po chvíli aj ocot, sójovú omáčku a mleté korenie. Riadne premiešajte, dochuťte čerstvým oreganom, vňaťou a soľou, ak treba.
Tipy:
- zeleninu môžete pripraviť jednoducho, na spôsob maďarského leča alebo, ako v tomto prípade, na spôsob peruánskeho lomo saltado, pikantnej zeleninovej zmesi s príchuťou sójovej omáčky a octu,
- jedlo podávajte napr. aj s chlebom, zemiakmi a dokonca aj ryžou,
- tento recept by išiel použiť aj na iné pevnejšie druhy rýb, ako napr. tuniak alebo morský vlk, zo sladkovodných napr. zubáč alebo pstruh lososovitý.