604 / 612
    Nepečený mramorový čučoriedkový koláč
    lubos
    autor

    .
    Nepečený čučoriedkový cheesecake
    (23cm forma)

    Spodok koláča:
    300g kakaových Bebe keksov
    150g roztopeného masla
    50g cukru
    Extra kakao (nastrúhaná čokoláda) podľa chute
    Voda podľa potreby (2 lyžice)

    Plnka:
    6 plátkov želatíny (alebo alternatíva podľa zvyklostí)
    500g plnotučného smotanového syra (cream cheese, mascarpone, lučina)
    200g smotana na šľahanie
    Cukor podľa chute
    Vanilkový cukor
    2 hrste čučoriedok (alebo iných plodov)
    Cukor a citrónová šťava

    1. Kekse podrvte na hrubšiu múku (napr. pomocou kuchynského robota s nožmi), prilejte maslo, doslaďte, a pridajte toľko studenej vody, aby cesto držalo pohromade. Vyložte s ním papierom na pečenie vystlanú formu o rozmere zhruba 20 x 30 cm.
    2. Plátky želatíny namočte do studenej vody, nechajte úplne zmäknúť a vytlačte z nej prebytočnú vodu. Trochu smotanového syra spolu s pár lyžicami smotany na šľahanie zohrejte so želatínou v malom randlíku. Pozor, želatína by nemala prejsť varom. Nechajte roztopenú želatínu mierne vychladnúť (nelejte ju horúcu do zvyšku syra).
    3. Primiešajte želatínu ku zvyšku studeného syra, cukru, vanilky a vyšľahanej smotany na šľahanie.
    4. Čučoriedky chvíľu povarte, popučte, ak chcete dochuťte cukrom a citrónovou šťavou.
    5. Vylejte syr na kekse, navrch lyžicou rozmiestnite čučoriedkovú omáčku a špáradlom vytvorte mozaiku.
    6. Nechajte v chladničke niekoľko hodín úplne stuhnúť.

    19. júl 2020