603 / 612
    Nektárinková galetka
    lubos
    autor

    220g hladkej múky (na krehké pečivo)
    1 lyžica cukru
    Štipka soli
    125g studeného masla nakrájané na kocky
    2 lyžice studenej vody

    1kg zmesi nektáriniek a broskýň
    1 lyžica kukuričného škrobu alebo vanilkového pudingu
    Cukor podľa potreby
    Štipka soli
    1 vajce na potretie
    Kryštálový cukor na posypanie

    Šľahačka alebo zmrzlina na podávanie

    1. Pripravte cesto: pomrvte všetky suroviny na cesto rukami do výzoru hrubej múky. Pracujte rýchlo, nech sa maslo príliš neroztopí. Použite studenú vodu, aby sa cesto lepšie spojilo. Vytvarujte hrubší disk, zabaľte ho do potravinovej fólie a vložte na 20 minút do chladničky.
    2. Zatiaľ nakrájajte nektárinky a broskyne, premiešajte ich so štipkou soli, cukru podľa potreby, vanilkou a lyžicou kukuričného škrobu (alebo vanilkového pudingu). Nechajte postáť.
    3. Cesto z chladničky rozvaľkajte na kruh medzi dvoma papiermi na pečenie (spočiatku to pôjde ťažšie), do stredu naukladajte ovocie aj so šťavami, krajmi cesta prikryte časť ovocia. Cesto potrite rozmiešaným vajcom a posypte kryštálovým cukrom.
    4. Pečte v rúre vyhriatej na 180°C asi 35 minút, do bledohneda. Nechajte vychladnúť do izbovej teploty. Mňam

    17. júl 2020
    lubos
    autor
    17. júl 2020
    17. júl 2020

    Vyzera to dobre, skusim

    17. júl 2020