. Polievka zo zelenej špargle, hrášku a krupicových halušiek (5 osôb, príprava 20 minút, varenie 25 minút)
3 šalotky alebo 2 cibule, nadrobno nakrájané 3 strúčiky cesnaku 2 stredne veľké zemiaky, ošúpané a natenko nakrájané 500g čerstvej zelenej špargle Hrsť čerstvého alebo mrazeného zeleného hrášku Kôrka z parmezánového typu syra (nemusí byť) Sušené alebo čerstvé oregano a majorán Zeleninový vývar alebo voda Soľ, korenie
Na halušky: 60g zmäknutého masla 2 vajcia pri izbovej teplote zhruba 150g pšeničnej krupice 1/2 lyžičky soli 1/2 lyžičky mletého korenia Nasekaná pažítka Štipka mletého muškátového orieška
Olej alebo maslo
1. Metličkou vyšľahajte zmäknuté (nie roztopené) maslo do bledšej peny, postupne doň pridajte rozmiešané vajcia, potom soľ, korenie a muškátový oriešok. Nakoniec zľahka primiešajte krupicu a nasekanú pažítku. Malo by vzniknúť polotuhé cesto, ktoré ešte nechajte aspoň 15 minút odstáť. Cesto medzitým stuhne. Vytvarujte z neho menšie guľky, ktoré varte v osolenej jemne vriacej vode pokiaľ nevyplávajú a potom ešte niekoľko minút. Skontrolujte, či sú halušky úplne uvarené. Keď nie, pokračujte vo varení. Hrniec odstavte a nechajte halušky v tekutine dôjsť a mierne vychladnúť. 2. Špargľu očistite, ak treba, ošúpte vláknitú časť stonky a nakrájajte na menšie kúsky. Z odrezkov špargle a zeleniny môžete pripraviť rýchly zeleninový vývar. 3. Na masle alebo inom tuku osmažte nakrájanú cibuľu, pridajte cesnak, sušené bylinky (ak máte čerstvé, použite ich ku koncu varenia), syrovú kôrku a na tenké plátky nakrájané zemiaky. Všetko spolu osmažte a zalejte vývarom alebo vodou. Zemiaky uvarte domäkka. 4. Do vriacej tekutiny opatrne vhoďte očistenú špargľu a hrášok, priveďte vodu opäť k varu, 2 minúty povarte a odstavte. Polievku nechajte mierne alebo úplne vychladnúť v studenom vodnom kúpeli a časť alebo celú pomixujte stolným alebo tyčovým mixérom (syrovú kôrku predtým vytiahnite).
Tipy: - pred osmažením cibule môžete najskôr na tuku osmažiť napr. kuracie krídla, následne ich vybrať a pokračovať v recepte. Krídla vráťte do hrnca pred priliatím vody, uvarte ich spolu so zemiakmi a pred mixovaním polievky ich z nej vyberte, mäso oddeľte od kosti a následne vráťte do polievky, - polievku rovnako uvaríte aj s bielou špargľou, zelený hrášok však pridajte až po jej pomixovaní. Vtedy polievku s hráškom ešte raz prevarte.
.
Polievka zo zelenej špargle, hrášku a krupicových halušiek
(5 osôb, príprava 20 minút, varenie 25 minút)
3 šalotky alebo 2 cibule, nadrobno nakrájané
3 strúčiky cesnaku
2 stredne veľké zemiaky, ošúpané a natenko nakrájané
500g čerstvej zelenej špargle
Hrsť čerstvého alebo mrazeného zeleného hrášku
Kôrka z parmezánového typu syra (nemusí byť)
Sušené alebo čerstvé oregano a majorán
Zeleninový vývar alebo voda
Soľ, korenie
Na halušky:
60g zmäknutého masla
2 vajcia pri izbovej teplote
zhruba 150g pšeničnej krupice
1/2 lyžičky soli
1/2 lyžičky mletého korenia
Nasekaná pažítka
Štipka mletého muškátového orieška
Olej alebo maslo
1. Metličkou vyšľahajte zmäknuté (nie roztopené) maslo do bledšej peny, postupne doň pridajte rozmiešané vajcia, potom soľ, korenie a muškátový oriešok. Nakoniec zľahka primiešajte krupicu a nasekanú pažítku. Malo by vzniknúť polotuhé cesto, ktoré ešte nechajte aspoň 15 minút odstáť. Cesto medzitým stuhne. Vytvarujte z neho menšie guľky, ktoré varte v osolenej jemne vriacej vode pokiaľ nevyplávajú a potom ešte niekoľko minút. Skontrolujte, či sú halušky úplne uvarené. Keď nie, pokračujte vo varení. Hrniec odstavte a nechajte halušky v tekutine dôjsť a mierne vychladnúť.
2. Špargľu očistite, ak treba, ošúpte vláknitú časť stonky a nakrájajte na menšie kúsky. Z odrezkov špargle a zeleniny môžete pripraviť rýchly zeleninový vývar.
3. Na masle alebo inom tuku osmažte nakrájanú cibuľu, pridajte cesnak, sušené bylinky (ak máte čerstvé, použite ich ku koncu varenia), syrovú kôrku a na tenké plátky nakrájané zemiaky. Všetko spolu osmažte a zalejte vývarom alebo vodou. Zemiaky uvarte domäkka.
4. Do vriacej tekutiny opatrne vhoďte očistenú špargľu a hrášok, priveďte vodu opäť k varu, 2 minúty povarte a odstavte. Polievku nechajte mierne alebo úplne vychladnúť v studenom vodnom kúpeli a časť alebo celú pomixujte stolným alebo tyčovým mixérom (syrovú kôrku predtým vytiahnite).
Tipy:
- pred osmažením cibule môžete najskôr na tuku osmažiť napr. kuracie krídla, následne ich vybrať a pokračovať v recepte. Krídla vráťte do hrnca pred priliatím vody, uvarte ich spolu so zemiakmi a pred mixovaním polievky ich z nej vyberte, mäso oddeľte od kosti a následne vráťte do polievky,
- polievku rovnako uvaríte aj s bielou špargľou, zelený hrášok však pridajte až po jej pomixovaní. Vtedy polievku s hráškom ešte raz prevarte.