601 / 612
    Zo spolupráce s mesačníkom Dobré jedlo (05/2020): Špargľová polievka s veľkými krupicovými haluškami (foto: Natália Jablonková)
    lubos
    autor

    .
    Polievka zo zelenej špargle, hrášku a krupicových halušiek
    (5 osôb, príprava 20 minút, varenie 25 minút)

    3 šalotky alebo 2 cibule, nadrobno nakrájané
    3 strúčiky cesnaku
    2 stredne veľké zemiaky, ošúpané a natenko nakrájané
    500g čerstvej zelenej špargle
    Hrsť čerstvého alebo mrazeného zeleného hrášku
    Kôrka z parmezánového typu syra (nemusí byť)
    Sušené alebo čerstvé oregano a majorán
    Zeleninový vývar alebo voda
    Soľ, korenie

    Na halušky:
    60g zmäknutého masla
    2 vajcia pri izbovej teplote
    zhruba 150g pšeničnej krupice
    1/2 lyžičky soli
    1/2 lyžičky mletého korenia
    Nasekaná pažítka
    Štipka mletého muškátového orieška

    Olej alebo maslo

    1. Metličkou vyšľahajte zmäknuté (nie roztopené) maslo do bledšej peny, postupne doň pridajte rozmiešané vajcia, potom soľ, korenie a muškátový oriešok. Nakoniec zľahka primiešajte krupicu a nasekanú pažítku. Malo by vzniknúť polotuhé cesto, ktoré ešte nechajte aspoň 15 minút odstáť. Cesto medzitým stuhne. Vytvarujte z neho menšie guľky, ktoré varte v osolenej jemne vriacej vode pokiaľ nevyplávajú a potom ešte niekoľko minút. Skontrolujte, či sú halušky úplne uvarené. Keď nie, pokračujte vo varení. Hrniec odstavte a nechajte halušky v tekutine dôjsť a mierne vychladnúť.
    2. Špargľu očistite, ak treba, ošúpte vláknitú časť stonky a nakrájajte na menšie kúsky. Z odrezkov špargle a zeleniny môžete pripraviť rýchly zeleninový vývar.
    3. Na masle alebo inom tuku osmažte nakrájanú cibuľu, pridajte cesnak, sušené bylinky (ak máte čerstvé, použite ich ku koncu varenia), syrovú kôrku a na tenké plátky nakrájané zemiaky. Všetko spolu osmažte a zalejte vývarom alebo vodou. Zemiaky uvarte domäkka.
    4. Do vriacej tekutiny opatrne vhoďte očistenú špargľu a hrášok, priveďte vodu opäť k varu, 2 minúty povarte a odstavte. Polievku nechajte mierne alebo úplne vychladnúť v studenom vodnom kúpeli a časť alebo celú pomixujte stolným alebo tyčovým mixérom (syrovú kôrku predtým vytiahnite).

    Tipy:
    - pred osmažením cibule môžete najskôr na tuku osmažiť napr. kuracie krídla, následne ich vybrať a pokračovať v recepte. Krídla vráťte do hrnca pred priliatím vody, uvarte ich spolu so zemiakmi a pred mixovaním polievky ich z nej vyberte, mäso oddeľte od kosti a následne vráťte do polievky,
    - polievku rovnako uvaríte aj s bielou špargľou, zelený hrášok však pridajte až po jej pomixovaní. Vtedy polievku s hráškom ešte raz prevarte.

    26. máj 2020
    lubos
    autor

    Cesto na halušky pokojne pretlačte cez malý haluškovač. Nemusia byť také veľké, predsa. Nie?

    26. máj 2020