Zo spolupráce s mesačníkom Dobré jedlo (06/2020): Superjednoduché a superuniverzálne chlebové placky. Podávať čerstvé alebo zohriate! Nevieme sa ich dojesť...
Presný fotopostup už čoskoro v časopise, s receptom sa podelím hneď: Plnené grilované chlebové placky (4 osoby, príprava 40 minút, varenie 20 minút)
Na placky: 300g hladkej múky (možno kombinovať s celozrnnou) 1 menšia lyžička soli 180ml mlieka 50g masla
1. Mlieko mierne zohrejte spolu s maslom a nechajte maslo pomaly roztopiť. 2. Z múky, soli, roztopeného mlieka a masla vypracujte jemné, vláčne a nelepivé cesto, prikryte ho a nechajte 20 - 30 minút odstáť. 3. Rozdeľte cesto na 4 časti, každú vyvaľkajte na kruh s hrúbkou asi 3 - 5 mm. 4. Placky opekajte na rozpálenej panvici potretej olejom. Ak používate grilovaciu panvicu alebo gril, potrite olejom aj samotné placky. Opekajte ich z každej strany zhruba 1 a 1/2 minúty, tmavé až čierne fľaky sú v poriadku. 5. Hotové placky udržujte prikryté kuchynskou utierkou.
Tipy: - placky vydržia v chlade 3 dni, pred podávaním ich však zohrejte na horúcej panvici, - je veľmi pravdepodobné, že tieto jednoduché chlebové placky bez droždia sa stanú vašou obľúbenou prílohou k rôznym jedlám medzinárodnej kuchyne (indickej, levantskej, ázijskej, gréckej a inej), - mlieko a maslo môžete ľahko nahradiť rastlinnou alternatívou (napr. mandľovým mliekom, kokosovým olejom), - placky chutia výborne aj samé, potreté napríklad bylinkovým maslom a jemne osolené, prípadne podávané s hummusom, rôznymi salsami a dokonca aj nasladko.
Presný fotopostup už čoskoro v časopise, s receptom sa podelím hneď:
Plnené grilované chlebové placky
(4 osoby, príprava 40 minút, varenie 20 minút)
Na placky:
300g hladkej múky (možno kombinovať s celozrnnou)
1 menšia lyžička soli
180ml mlieka
50g masla
1. Mlieko mierne zohrejte spolu s maslom a nechajte maslo pomaly roztopiť.
2. Z múky, soli, roztopeného mlieka a masla vypracujte jemné, vláčne a nelepivé cesto, prikryte ho a nechajte 20 - 30 minút odstáť.
3. Rozdeľte cesto na 4 časti, každú vyvaľkajte na kruh s hrúbkou asi 3 - 5 mm.
4. Placky opekajte na rozpálenej panvici potretej olejom. Ak používate grilovaciu panvicu alebo gril, potrite olejom aj samotné placky. Opekajte ich z každej strany zhruba 1 a 1/2 minúty, tmavé až čierne fľaky sú v poriadku.
5. Hotové placky udržujte prikryté kuchynskou utierkou.
Tipy:
- placky vydržia v chlade 3 dni, pred podávaním ich však zohrejte na horúcej panvici,
- je veľmi pravdepodobné, že tieto jednoduché chlebové placky bez droždia sa stanú vašou obľúbenou prílohou k rôznym jedlám medzinárodnej kuchyne (indickej, levantskej, ázijskej, gréckej a inej),
- mlieko a maslo môžete ľahko nahradiť rastlinnou alternatívou (napr. mandľovým mliekom, kokosovým olejom),
- placky chutia výborne aj samé, potreté napríklad bylinkovým maslom a jemne osolené, prípadne podávané s hummusom, rôznymi salsami a dokonca aj nasladko.