599 / 612
    Zo spolupráce s mesačníkom Dobré jedlo (05/2020): Furmanské halušky z mixéra
    lubos
    autor

    .
    Rýchle furmanské halušky z mixéra
    (5 osôb, príprava 15 minút, varenie 10)

    4 veľké múčne alebo staršie zemiaky alebo viac menších
    Polohrubá múka podľa potreby
    300 - 500g bryndze
    Klobása a údený oštiepok
    Kyslomliečny nápoj (cmar, acidofilné mlieko, kefír, ...)
    Soľ

    1. Zemiaky ošúpte a postrúhajte na jemnom strúhadle. Ak používate mixér, nakrájajte zemiaky na menšie kusy a pomocou mixéra rozmixujte na husté hrubé pyré. Budete si musieť zo začiatku pomôcť piestom alebo párkrát zemiaky v mixéri premiešať.
    2. Zamiešajte nastrúhané zemiaky alebo pyré s polohrubou múkou podľa potreby a trochou soli. Bežne stačí použiť 1/3 hmotnosti múky k hmotnosti zemiakov. Na 900g zemiakov teda zhruba 300g múky. Výsledné cesto by malo byť polotuhé a mierne ťahavé.
    3. Otestuje cesto uvarením jednej halušky vo vriacej, dobre osolenej, vode. Ak sa rozpadáva, pridajte ešte múku.
    4. Pretlačte cesto cez haluškovač, priveďte vodu opäť k varu, a varte pokiaľ halušky nevyplávajú na povrch a potom ešte asi 1 - 2 minúty. Halušky sceďte, časť haluškovej vody si odložte bokom. Halušky trochu prepláchnite a premiešajte vo veľkej mise s bryndzou. Ak treba, dochuťte ich soľou a zrieďte odloženou haluškovou vodou.
    5. Podávajte halušky so strúhaným údeným oštiepkom a krátko opečenými kolieskami klobásy a, ak chcete, zapíjajte kyslomliečnym nápojom.

    Tipy:
    - z tradične pripravených halušiek by vraj mali vytŕčať zemiaky a mali by byť mierne sivé, z oxidovaných nastrúhaných zemiakov. Ak ich však pripravíte v mixéri, halušky budú jemné a bledšie, no zato rýchlejšie pripravené a možno aj bez oškrabaných prstov.

    25. apr 2020