4 veľké múčne alebo staršie zemiaky alebo viac menších Polohrubá múka podľa potreby 300 - 500g bryndze Klobása a údený oštiepok Kyslomliečny nápoj (cmar, acidofilné mlieko, kefír, ...) Soľ
1. Zemiaky ošúpte a postrúhajte na jemnom strúhadle. Ak používate mixér, nakrájajte zemiaky na menšie kusy a pomocou mixéra rozmixujte na husté hrubé pyré. Budete si musieť zo začiatku pomôcť piestom alebo párkrát zemiaky v mixéri premiešať. 2. Zamiešajte nastrúhané zemiaky alebo pyré s polohrubou múkou podľa potreby a trochou soli. Bežne stačí použiť 1/3 hmotnosti múky k hmotnosti zemiakov. Na 900g zemiakov teda zhruba 300g múky. Výsledné cesto by malo byť polotuhé a mierne ťahavé. 3. Otestuje cesto uvarením jednej halušky vo vriacej, dobre osolenej, vode. Ak sa rozpadáva, pridajte ešte múku. 4. Pretlačte cesto cez haluškovač, priveďte vodu opäť k varu, a varte pokiaľ halušky nevyplávajú na povrch a potom ešte asi 1 - 2 minúty. Halušky sceďte, časť haluškovej vody si odložte bokom. Halušky trochu prepláchnite a premiešajte vo veľkej mise s bryndzou. Ak treba, dochuťte ich soľou a zrieďte odloženou haluškovou vodou. 5. Podávajte halušky so strúhaným údeným oštiepkom a krátko opečenými kolieskami klobásy a, ak chcete, zapíjajte kyslomliečnym nápojom.
Tipy: - z tradične pripravených halušiek by vraj mali vytŕčať zemiaky a mali by byť mierne sivé, z oxidovaných nastrúhaných zemiakov. Ak ich však pripravíte v mixéri, halušky budú jemné a bledšie, no zato rýchlejšie pripravené a možno aj bez oškrabaných prstov.
.
Rýchle furmanské halušky z mixéra
(5 osôb, príprava 15 minút, varenie 10)
4 veľké múčne alebo staršie zemiaky alebo viac menších
Polohrubá múka podľa potreby
300 - 500g bryndze
Klobása a údený oštiepok
Kyslomliečny nápoj (cmar, acidofilné mlieko, kefír, ...)
Soľ
1. Zemiaky ošúpte a postrúhajte na jemnom strúhadle. Ak používate mixér, nakrájajte zemiaky na menšie kusy a pomocou mixéra rozmixujte na husté hrubé pyré. Budete si musieť zo začiatku pomôcť piestom alebo párkrát zemiaky v mixéri premiešať.
2. Zamiešajte nastrúhané zemiaky alebo pyré s polohrubou múkou podľa potreby a trochou soli. Bežne stačí použiť 1/3 hmotnosti múky k hmotnosti zemiakov. Na 900g zemiakov teda zhruba 300g múky. Výsledné cesto by malo byť polotuhé a mierne ťahavé.
3. Otestuje cesto uvarením jednej halušky vo vriacej, dobre osolenej, vode. Ak sa rozpadáva, pridajte ešte múku.
4. Pretlačte cesto cez haluškovač, priveďte vodu opäť k varu, a varte pokiaľ halušky nevyplávajú na povrch a potom ešte asi 1 - 2 minúty. Halušky sceďte, časť haluškovej vody si odložte bokom. Halušky trochu prepláchnite a premiešajte vo veľkej mise s bryndzou. Ak treba, dochuťte ich soľou a zrieďte odloženou haluškovou vodou.
5. Podávajte halušky so strúhaným údeným oštiepkom a krátko opečenými kolieskami klobásy a, ak chcete, zapíjajte kyslomliečnym nápojom.
Tipy:
- z tradične pripravených halušiek by vraj mali vytŕčať zemiaky a mali by byť mierne sivé, z oxidovaných nastrúhaných zemiakov. Ak ich však pripravíte v mixéri, halušky budú jemné a bledšie, no zato rýchlejšie pripravené a možno aj bez oškrabaných prstov.