598 / 612
    Zo spolupráce s mesačníkom Dobré jedlo (07/2019): Bylinkový falafel s hummusom (foto: Natália Jablonková)
    lubos
    autor

    .
    Bylinkový falafel so zeleným hummusom
    (pre 4 osoby, príprava 30 min plus namáčanie cez noc, varenie 50 minút)

    500g sušeného cíceru, cez noc namočeného v studenej vode (polovica z neho bude na hummus)
    2 šalotky, nahrubo nasekané
    2 strúčiky cesnaku
    2 lyžice cícerovej alebo pšeničnej múky
    1 lyžička mletej rímskej rasce
    1/2 lyžičky podrvených guľôčok koriandra
    Hrsť byliniek (kôpor, petržlenová vňať, pažítka, mäta)
    Hrsť baby špenátu
    Asi 10 g soli
    Mleté korenie
    Štipka mletého čili
    Olej na vysmážanie

    Na hummus:
    Polovica napučaného cíceru
    1 lyžica sezamovej pasty (tahini)
    1 strúčik cesnaku
    Hrsť byliniek (estragón, kôpor, petržlen, koriander)
    2 lyžice olivového oleja
    Šťava z 1 citrónu
    Soľ, korenie
    Tekutina z varenia cíceru

    Nasucho opražený sezam
    Čerstvá zelenina
    Olivový olej

    1. Pripravte zmes na falafel: vložte polovicu napučaného cíceru do kuchynského robota s nožmi spolu so šalotkou, cesnakom, cícerovou múkou, mletou rímskou rascou, koriandrom, bylinkami a špenátom, soľou, korením a mletým čili. Posekajte suroviny do jemnej konzistencie (nie však pyré), ktorá takmer udrží svoj tvar po stlačení v dlani. Prikryte a nechajte aspoň 1 - 2 hodiny odstáť.
    2. Zvyšok cíceru opláchnite a uvarte v osolenej vode domäkka. V tlakovom hrnci to bude trvať asi 16 minút po natlakovaní, v bežnom takmer hodinu. Cícer sceďte, scedenú tekutinu uchovajte. Uvarený cícer dohladka pomixujte v kuchynskom robote spolu s ostatnými surovinami a pár lyžicami tekutiny z varenia cíceru. Ak treba, dochuťte soľou a citrónovou šťavou.
    3. Vytvarujte zo zmesi na falafel guľky veľké asi ako stolnotenisové loptičky a vysmažte ich v oleji vyhriatom na 170 - 180°C. Ak guľky nedržia pohromade, pridajte viac múky alebo pomixujte zmes na jemnejšie.
    4. Podávajte horúci falafel spolu s hummusom, sezamom, olivovým olejom a čerstvou zeleninou.

    - ak nemáte kuchynský robot s nožmi, môžete suroviny na prípravu falafelu pomlieť v mäsovom mlynčeku s jemnou šajbou,
    - falafel je častou a obľúbenou súčasťou vegánskych street food festivalov. Pochádza pravdepodobne z Egypta, kde sa doň pridáva aj bôb záhradný. Veľmi rozšírený je aj v západnej Ázii. Často sa podáva v chlebovej placke spolu napr. s jogurtom alebo omáčkou z tahini (sezamovej pasty).
    - Hummus pochádza z arabského polostrova, jeho názov z arabčiny doslova znamená cícer (úplný názov nátierky v arabčine je ḥummuṣ bi ṭaḥīna = cícer s tahini).

    24. apr 2020