. Bylinkový falafel so zeleným hummusom (pre 4 osoby, príprava 30 min plus namáčanie cez noc, varenie 50 minút)
500g sušeného cíceru, cez noc namočeného v studenej vode (polovica z neho bude na hummus) 2 šalotky, nahrubo nasekané 2 strúčiky cesnaku 2 lyžice cícerovej alebo pšeničnej múky 1 lyžička mletej rímskej rasce 1/2 lyžičky podrvených guľôčok koriandra Hrsť byliniek (kôpor, petržlenová vňať, pažítka, mäta) Hrsť baby špenátu Asi 10 g soli Mleté korenie Štipka mletého čili Olej na vysmážanie
Na hummus: Polovica napučaného cíceru 1 lyžica sezamovej pasty (tahini) 1 strúčik cesnaku Hrsť byliniek (estragón, kôpor, petržlen, koriander) 2 lyžice olivového oleja Šťava z 1 citrónu Soľ, korenie Tekutina z varenia cíceru
1. Pripravte zmes na falafel: vložte polovicu napučaného cíceru do kuchynského robota s nožmi spolu so šalotkou, cesnakom, cícerovou múkou, mletou rímskou rascou, koriandrom, bylinkami a špenátom, soľou, korením a mletým čili. Posekajte suroviny do jemnej konzistencie (nie však pyré), ktorá takmer udrží svoj tvar po stlačení v dlani. Prikryte a nechajte aspoň 1 - 2 hodiny odstáť. 2. Zvyšok cíceru opláchnite a uvarte v osolenej vode domäkka. V tlakovom hrnci to bude trvať asi 16 minút po natlakovaní, v bežnom takmer hodinu. Cícer sceďte, scedenú tekutinu uchovajte. Uvarený cícer dohladka pomixujte v kuchynskom robote spolu s ostatnými surovinami a pár lyžicami tekutiny z varenia cíceru. Ak treba, dochuťte soľou a citrónovou šťavou. 3. Vytvarujte zo zmesi na falafel guľky veľké asi ako stolnotenisové loptičky a vysmažte ich v oleji vyhriatom na 170 - 180°C. Ak guľky nedržia pohromade, pridajte viac múky alebo pomixujte zmes na jemnejšie. 4. Podávajte horúci falafel spolu s hummusom, sezamom, olivovým olejom a čerstvou zeleninou.
- ak nemáte kuchynský robot s nožmi, môžete suroviny na prípravu falafelu pomlieť v mäsovom mlynčeku s jemnou šajbou, - falafel je častou a obľúbenou súčasťou vegánskych street food festivalov. Pochádza pravdepodobne z Egypta, kde sa doň pridáva aj bôb záhradný. Veľmi rozšírený je aj v západnej Ázii. Často sa podáva v chlebovej placke spolu napr. s jogurtom alebo omáčkou z tahini (sezamovej pasty). - Hummus pochádza z arabského polostrova, jeho názov z arabčiny doslova znamená cícer (úplný názov nátierky v arabčine je ḥummuṣ bi ṭaḥīna = cícer s tahini).
.
Bylinkový falafel so zeleným hummusom
(pre 4 osoby, príprava 30 min plus namáčanie cez noc, varenie 50 minút)
500g sušeného cíceru, cez noc namočeného v studenej vode (polovica z neho bude na hummus)
2 šalotky, nahrubo nasekané
2 strúčiky cesnaku
2 lyžice cícerovej alebo pšeničnej múky
1 lyžička mletej rímskej rasce
1/2 lyžičky podrvených guľôčok koriandra
Hrsť byliniek (kôpor, petržlenová vňať, pažítka, mäta)
Hrsť baby špenátu
Asi 10 g soli
Mleté korenie
Štipka mletého čili
Olej na vysmážanie
Na hummus:
Polovica napučaného cíceru
1 lyžica sezamovej pasty (tahini)
1 strúčik cesnaku
Hrsť byliniek (estragón, kôpor, petržlen, koriander)
2 lyžice olivového oleja
Šťava z 1 citrónu
Soľ, korenie
Tekutina z varenia cíceru
Nasucho opražený sezam
Čerstvá zelenina
Olivový olej
1. Pripravte zmes na falafel: vložte polovicu napučaného cíceru do kuchynského robota s nožmi spolu so šalotkou, cesnakom, cícerovou múkou, mletou rímskou rascou, koriandrom, bylinkami a špenátom, soľou, korením a mletým čili. Posekajte suroviny do jemnej konzistencie (nie však pyré), ktorá takmer udrží svoj tvar po stlačení v dlani. Prikryte a nechajte aspoň 1 - 2 hodiny odstáť.
2. Zvyšok cíceru opláchnite a uvarte v osolenej vode domäkka. V tlakovom hrnci to bude trvať asi 16 minút po natlakovaní, v bežnom takmer hodinu. Cícer sceďte, scedenú tekutinu uchovajte. Uvarený cícer dohladka pomixujte v kuchynskom robote spolu s ostatnými surovinami a pár lyžicami tekutiny z varenia cíceru. Ak treba, dochuťte soľou a citrónovou šťavou.
3. Vytvarujte zo zmesi na falafel guľky veľké asi ako stolnotenisové loptičky a vysmažte ich v oleji vyhriatom na 170 - 180°C. Ak guľky nedržia pohromade, pridajte viac múky alebo pomixujte zmes na jemnejšie.
4. Podávajte horúci falafel spolu s hummusom, sezamom, olivovým olejom a čerstvou zeleninou.
- ak nemáte kuchynský robot s nožmi, môžete suroviny na prípravu falafelu pomlieť v mäsovom mlynčeku s jemnou šajbou,
- falafel je častou a obľúbenou súčasťou vegánskych street food festivalov. Pochádza pravdepodobne z Egypta, kde sa doň pridáva aj bôb záhradný. Veľmi rozšírený je aj v západnej Ázii. Často sa podáva v chlebovej placke spolu napr. s jogurtom alebo omáčkou z tahini (sezamovej pasty).
- Hummus pochádza z arabského polostrova, jeho názov z arabčiny doslova znamená cícer (úplný názov nátierky v arabčine je ḥummuṣ bi ṭaḥīna = cícer s tahini).