597 / 612
    Zo spolupráce s Dobrý jedlom (04/2020) : Quiche (kiš) s pórom a slaninou (foto: Natália Jablonková)
    lubos
    autor

    .
    Quiche (kiš) s pórom a slaninou
    (8 - 10 osôb, príprava 60 minút, pečenie 45 min)

    Na cesto:
    200g hladkej múky na krehké pečivo
    120g studeného masla, nakrájaného na kocky alebo nastrúhaného
    1 - 2 lyžice studenej vody
    1 lyžička cukru
    1/2 lyžičky soli

    Na plnku
    180g slaniny alebo údeného mäsa
    1 stredne veľký pór, nakrájaný na tenké plátky
    80g výraznejšieho zrejúceho syra (ideálne Gruyère, alebo aj Vrchár)
    3 vajcia
    400ml smotany na šľahanie
    Muškátový orech, soľ, mleté korenie
    Maslo na vymazanie formy

    1. Zamiešajte všetky suroviny na cesto. Pracujte rýchlo a cesto nemieste, iba po krátkom premiešaní stlačte dohromady. Zabaľte ho do potravinovej fólie a vložte na 30 minút do chladu.
    2. Vymažte tortu na koláče s vlnkovým okrajom alebo tortovú formu o priemere 24 až 28 cm maslom. Rozvaľkajte (napr. medzi dvoma papiermi na pečenie) cesto na quiche do priemeru o niekoľko cm viac ako je priemer formy. Vložte ho do formy, kraje jemne pritlačte k stenám formy, spodok cesta popichajte vidličkou a vložte ešte aspoň na 15 minút do chladu. Medzitým predhrejte rúru na 200°C.
    3. Vložte do formy s vychladnutým cestom pokrčený papier na pečenie a nasypte naň napr. suchú fazuľu alebo ryžu. Takto zaťažené cesto bude lepšie držať svoj tvar pri pečení. Pečte cesto 15 minút, potom odstráňte fazuľu a papier na pečenie a dopečte cesto ešte aspoň 5 - 10 minút do bledohneda.
    4. Nakrájanú slaninu osmažte v panvici na strednom plameni, vyberte ju, sceďte väčšinu vytopeného tuku, do panvice vložte nakrájaný pór a krátko ho osmažte.
    5. V mise medzitým zamiešajte smotanu, vajcia, trochu soli (slanina a syr sú už zrejme slané), muškátový orech a korenie.
    6. Nasypte na dno predpečeného cesta osmažený pór, väčšinu nastrúhaného syra a osmaženej slaniny. Zalejte všetko ochutenou smotanou s vajcami, navrch nasypte zvyšný syr a dajte piecť do rúry na teplotu 180°C na asi 30 minút do zlatohneda.
    7. Podávajte teplé alebo pri izbovej teplote so napr. so zvyšnou slaninou, bylinkami a sviežim zeleným šalátom.

    Tip:
    - Prečo je chladenie cesta pred pečením dôležité? Chladenie cesta umožňuje lepšiu a rovnomernejšiu hydratáciu múky a dovolí maslu opäť stuhnúť. Výsledkom je ľahké, chrumkavé a nadýchané upečené cesto. Cesto príliš nemieste, viedlo by to k pevnejšej štruktúre lepku a upečené cesto by bolo tuhšie.
    - pre rovnomerné vyvaľkanie cesta ho vaľkajte medzi dvoma papiermi na pečenie. Ak sa cesto začne lepiť na papier, vložte ho na chvíľu aj s papierom do chladu.

    22. apr 2020