589 / 612
    Zo spolupráce s mesačníkom Dobré jedlo (02/2020): V cmare marinovaná bravčová krkovička, cibuľový lekvár, fazuľový prívarok, klobásové čipsy (foto: Natália Jablonková)
    lubos
    autor

    .
    Recept:
    1kg bravčovej krkovičky (alebo chudšieho mäsa, napr. pliecka)
    3 strúčiky cesnaku
    Cmar alebo jogurt
    Soľ, korenie

    500g veľkej bielej fazule
    2 strúčiky cesnaku, ošúpané
    1 bobkový list
    Ocot podľa chuti
    Soľ, korenie
    Vývar alebo voda

    Cibuľový lekvár:
    500g červenej cibule, ošúpanej a nakrájanej na tenké plátky
    120ml červeného vína
    60g cukru
    1 lyžica octu (napr. balzamového alebo vínneho)
    Soľ, korenie

    2 nožičky pikantnej klobásy
    Čerstvá vňať kôpru
    Bravčová masť

    1. Nakrájajte krkovičku na rezne a vyklepte ju medzi hrubšími plastovými vreckami. Mäso osoľte, okoreňte, premiešajte s pretlačeným cesnakom a prelejte cmarom. Nechajte takto mäso odpočívať v chlade aspoň 3 hodiny, ideálne cez noc. Namočte fazuľu cez noc do osolenej studenej vody.
    2. Plátky mäsa mierne osušte kuchynskou utierkou a opražte z oboch strán na rozpálenej bravčovej masti. Podlejte mäso vodou, prikryte a duste domäkka. K záveru odkryte a šťavu povarte do hustej omáčky.
    3. Všetky suroviny na cibuľový lekvár zamiešajte v malom hrnci, priveďte k varu a varte prikryté do úplného zmäknutia cibule. Ku koncu hrniec odkryte a cibuľu povarte do požadovanej hustoty. Ak treba, prilejte pár lyžíc vody. Lekvár má byť hustý, s výraznou a vyváženou sladko-kyslou chuťou.
    4. Uvarte prepláchnutú fazuľu v čerstvej osolenej vode s bobkovým listom a strúčikmi cesnaku. Fazuľu sceďte, časť vody si ponechajte. Väčšiu časť fazule pomixujte spolu s vodou z varenia do konzistencie omáčky. Dochuťte ju soľou, korením a octom.
    5. Klobásku nakrájajte na veľmi tenké plátky a za častého miešania ju opekajte na miernom plameni do chrumkava.
    6. Podávajte plátky mäsa na fazuľovej omáčke spolu s lekvárom, klobáskami a výpekom z mäsa a klobások.

    30. jan 2020

    Toto vyzerá bohovsky chutne! 😉👍

    30. jan 2020