Zo spolupráce s mesačníkom Dobré jedlo (02/2020): V cmare marinovaná bravčová krkovička, cibuľový lekvár, fazuľový prívarok, klobásové čipsy (foto: Natália Jablonková)
. Recept: 1kg bravčovej krkovičky (alebo chudšieho mäsa, napr. pliecka) 3 strúčiky cesnaku Cmar alebo jogurt Soľ, korenie
500g veľkej bielej fazule 2 strúčiky cesnaku, ošúpané 1 bobkový list Ocot podľa chuti Soľ, korenie Vývar alebo voda
Cibuľový lekvár: 500g červenej cibule, ošúpanej a nakrájanej na tenké plátky 120ml červeného vína 60g cukru 1 lyžica octu (napr. balzamového alebo vínneho) Soľ, korenie
1. Nakrájajte krkovičku na rezne a vyklepte ju medzi hrubšími plastovými vreckami. Mäso osoľte, okoreňte, premiešajte s pretlačeným cesnakom a prelejte cmarom. Nechajte takto mäso odpočívať v chlade aspoň 3 hodiny, ideálne cez noc. Namočte fazuľu cez noc do osolenej studenej vody. 2. Plátky mäsa mierne osušte kuchynskou utierkou a opražte z oboch strán na rozpálenej bravčovej masti. Podlejte mäso vodou, prikryte a duste domäkka. K záveru odkryte a šťavu povarte do hustej omáčky. 3. Všetky suroviny na cibuľový lekvár zamiešajte v malom hrnci, priveďte k varu a varte prikryté do úplného zmäknutia cibule. Ku koncu hrniec odkryte a cibuľu povarte do požadovanej hustoty. Ak treba, prilejte pár lyžíc vody. Lekvár má byť hustý, s výraznou a vyváženou sladko-kyslou chuťou. 4. Uvarte prepláchnutú fazuľu v čerstvej osolenej vode s bobkovým listom a strúčikmi cesnaku. Fazuľu sceďte, časť vody si ponechajte. Väčšiu časť fazule pomixujte spolu s vodou z varenia do konzistencie omáčky. Dochuťte ju soľou, korením a octom. 5. Klobásku nakrájajte na veľmi tenké plátky a za častého miešania ju opekajte na miernom plameni do chrumkava. 6. Podávajte plátky mäsa na fazuľovej omáčke spolu s lekvárom, klobáskami a výpekom z mäsa a klobások.
.
Recept:
1kg bravčovej krkovičky (alebo chudšieho mäsa, napr. pliecka)
3 strúčiky cesnaku
Cmar alebo jogurt
Soľ, korenie
500g veľkej bielej fazule
2 strúčiky cesnaku, ošúpané
1 bobkový list
Ocot podľa chuti
Soľ, korenie
Vývar alebo voda
Cibuľový lekvár:
500g červenej cibule, ošúpanej a nakrájanej na tenké plátky
120ml červeného vína
60g cukru
1 lyžica octu (napr. balzamového alebo vínneho)
Soľ, korenie
2 nožičky pikantnej klobásy
Čerstvá vňať kôpru
Bravčová masť
1. Nakrájajte krkovičku na rezne a vyklepte ju medzi hrubšími plastovými vreckami. Mäso osoľte, okoreňte, premiešajte s pretlačeným cesnakom a prelejte cmarom. Nechajte takto mäso odpočívať v chlade aspoň 3 hodiny, ideálne cez noc. Namočte fazuľu cez noc do osolenej studenej vody.
2. Plátky mäsa mierne osušte kuchynskou utierkou a opražte z oboch strán na rozpálenej bravčovej masti. Podlejte mäso vodou, prikryte a duste domäkka. K záveru odkryte a šťavu povarte do hustej omáčky.
3. Všetky suroviny na cibuľový lekvár zamiešajte v malom hrnci, priveďte k varu a varte prikryté do úplného zmäknutia cibule. Ku koncu hrniec odkryte a cibuľu povarte do požadovanej hustoty. Ak treba, prilejte pár lyžíc vody. Lekvár má byť hustý, s výraznou a vyváženou sladko-kyslou chuťou.
4. Uvarte prepláchnutú fazuľu v čerstvej osolenej vode s bobkovým listom a strúčikmi cesnaku. Fazuľu sceďte, časť vody si ponechajte. Väčšiu časť fazule pomixujte spolu s vodou z varenia do konzistencie omáčky. Dochuťte ju soľou, korením a octom.
5. Klobásku nakrájajte na veľmi tenké plátky a za častého miešania ju opekajte na miernom plameni do chrumkava.
6. Podávajte plátky mäsa na fazuľovej omáčke spolu s lekvárom, klobáskami a výpekom z mäsa a klobások.