Mnaaaam 😋
.
Plný recept:
Malé veterníky z odpalovaného cesta so žĺtkovým krémom
(cca. 45 kusov, príprava 30 minút, varenie a pečenie 60 min.)
Na cesto:
75ml vody
50ml mlieka
60g masla
100g preosiatej hladkej múky
1 lyžica cukru
štipka soli
150 - 200g vajec (3 - 4ks), vymiešaných
Na krém:
1 liter mlieka
120g kukuričného škrobu alebo 3 vanilkové pudingy alebo Zlaté klasy (po 40g)
Mletá kurkuma na farbu
200g cukru
4 vajcia (žĺtky a bielky zvlášť)
Štipka vanilky
150g masla
100g práškového cukru
Štipka soli
Karamel:
50g kryštálového cukru
200ml smotany na šľahanie
1. Pripravte cesto. V hrnci priveďte k varu vodu s mliekom, maslom, soľou a cukrom. Varechou primiešajte preosiatu múku a miešajte vzniknuté cesto pokiaľ nevytvorí tuhšiu masu, ktorá sa oddeľuje od stien hrnca. Asi vás bude z miešania bolieť rameno.
2. Nechajte cesto mierne vychladnúť a postupne do neho varechou primiešavajte rozmiešané vajíčka. Pridávajte vajcia postupne, pretože ich možno nebudete potrebovať všetky. Najlepšie je používať kuchynský robot s nástavcom v tvare "K". Výsledné cesto má byť redšie, ťahavé, mazľavé a lepkavé. Ak nie je, pridajte ešte trochu rozmiešaných vajec. Pomocou striekacieho vrecúška s nástavcom nastriekajte malé kôpky o priemere asi 3cm na papier na pečenie. Špičky kôpok zahlaďte mokrým prstom.
3. Pečte cesto prvých 10 minút na teplote 200°C a ďalších 15 minút na teplote 180°C. Zrejme máte dva plechy s cestom, v strede pečenia ich vymeňte. Dôležité je, aby bolo cesto po upečení úplne suché, zvonku tvrdé a prekvapivo ľahké. Ak nie je, pokračujte v pečení ešte pár minút. Inak by mohlo cesto po vytiahnutí z rúry spľasnúť.
4. Pripravte krém. Z mlieka, škrobu alebo pudingu, 4 žĺtok, 200g cukru a vanilky uvarte puding. Nebojte sa, vďaka škrobu sa žĺtky pri varení nezrazia. Do mierne vychladnutého (ale stále teplého) krému vmiešajte metličkou maslo a neskôr aj zo 4 bielok, štipky soli a 100g práškového cukru do tuha vyšľahaný sneh.
5. Nechajte krém natoľko vychladnúť, aby pri tvarovaní držal tvar a neroztekal sa. Krém však pritom zároveň môže byť ešte stále vlažný. Pred striekaním môžete krém ešte premiešať metličkou.
6. Rozrežte veterníky vodorovne na polovice a pomocou striekacieho vrecúška ich bohato naplňte krémom. Nechajte úplne vychladnúť.
7. Posypte časť veterníkov práškovým cukrom, časť potrite roztopenou čokoládou a posypte plátkami mandlí a časť potrite karamelovou omáčkou a posypte praženými lieskovými orechmi (rozdrvte ich napr. v pevnom plastovom vrecku). Karamelový krém spravíte tak, že v hrnci s pevným dnom skaramelizujete kryštálový cukor (nemiešajte ho, iba občas potraste hrncom) a zalejete smotanou na šľahanie (stále nemiešať, iba triasť hrncom). Smotanu varte, pokiaľ sa v nej nerozpustí karamel. Ak aj napriek tomu zostanú hrudky, sceďte omáčku cez sitko.
Tipy:
- plňte veterníky krémom bohato a keď chcete, nastriekajte navrch krému ešte vrstvu dobrej šľahačky.
- pri používaní škrobu v kréme ho dofarbujeme kurkumou, ak používate klasický puding alebo Zlatý klas, ten už zrejme farbivo obsahuje.
Recept na cesto a plnky nájdete v komentároch pod týmto obrázkom: https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/album/insp...
Karamelová poleva sa pripravuje karamelizáciou 50g cukru a zaliatím 200ml šľahačkovej smotany (následne prevariť).