588 / 612
    Mini karamelové veterníčky
    lubos
    autor

    Recept na cesto a plnky nájdete v komentároch pod týmto obrázkom: https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/album/insp...
    Karamelová poleva sa pripravuje karamelizáciou 50g cukru a zaliatím 200ml šľahačkovej smotany (následne prevariť).

    21. jan 2020

    Mnaaaam 😋

    21. jan 2020
    lubos
    autor

    .
    Plný recept:
    Malé veterníky z odpalovaného cesta so žĺtkovým krémom
    (cca. 45 kusov, príprava 30 minút, varenie a pečenie 60 min.)

    Na cesto:
    75ml vody
    50ml mlieka
    60g masla
    100g preosiatej hladkej múky
    1 lyžica cukru
    štipka soli
    150 - 200g vajec (3 - 4ks), vymiešaných

    Na krém:
    1 liter mlieka
    120g kukuričného škrobu alebo 3 vanilkové pudingy alebo Zlaté klasy (po 40g)
    Mletá kurkuma na farbu
    200g cukru
    4 vajcia (žĺtky a bielky zvlášť)
    Štipka vanilky
    150g masla
    100g práškového cukru
    Štipka soli

    Karamel:
    50g kryštálového cukru
    200ml smotany na šľahanie

    1. Pripravte cesto. V hrnci priveďte k varu vodu s mliekom, maslom, soľou a cukrom. Varechou primiešajte preosiatu múku a miešajte vzniknuté cesto pokiaľ nevytvorí tuhšiu masu, ktorá sa oddeľuje od stien hrnca. Asi vás bude z miešania bolieť rameno.
    2. Nechajte cesto mierne vychladnúť a postupne do neho varechou primiešavajte rozmiešané vajíčka. Pridávajte vajcia postupne, pretože ich možno nebudete potrebovať všetky. Najlepšie je používať kuchynský robot s nástavcom v tvare "K". Výsledné cesto má byť redšie, ťahavé, mazľavé a lepkavé. Ak nie je, pridajte ešte trochu rozmiešaných vajec. Pomocou striekacieho vrecúška s nástavcom nastriekajte malé kôpky o priemere asi 3cm na papier na pečenie. Špičky kôpok zahlaďte mokrým prstom.
    3. Pečte cesto prvých 10 minút na teplote 200°C a ďalších 15 minút na teplote 180°C. Zrejme máte dva plechy s cestom, v strede pečenia ich vymeňte. Dôležité je, aby bolo cesto po upečení úplne suché, zvonku tvrdé a prekvapivo ľahké. Ak nie je, pokračujte v pečení ešte pár minút. Inak by mohlo cesto po vytiahnutí z rúry spľasnúť.
    4. Pripravte krém. Z mlieka, škrobu alebo pudingu, 4 žĺtok, 200g cukru a vanilky uvarte puding. Nebojte sa, vďaka škrobu sa žĺtky pri varení nezrazia. Do mierne vychladnutého (ale stále teplého) krému vmiešajte metličkou maslo a neskôr aj zo 4 bielok, štipky soli a 100g práškového cukru do tuha vyšľahaný sneh.
    5. Nechajte krém natoľko vychladnúť, aby pri tvarovaní držal tvar a neroztekal sa. Krém však pritom zároveň môže byť ešte stále vlažný. Pred striekaním môžete krém ešte premiešať metličkou.
    6. Rozrežte veterníky vodorovne na polovice a pomocou striekacieho vrecúška ich bohato naplňte krémom. Nechajte úplne vychladnúť.
    7. Posypte časť veterníkov práškovým cukrom, časť potrite roztopenou čokoládou a posypte plátkami mandlí a časť potrite karamelovou omáčkou a posypte praženými lieskovými orechmi (rozdrvte ich napr. v pevnom plastovom vrecku). Karamelový krém spravíte tak, že v hrnci s pevným dnom skaramelizujete kryštálový cukor (nemiešajte ho, iba občas potraste hrncom) a zalejete smotanou na šľahanie (stále nemiešať, iba triasť hrncom). Smotanu varte, pokiaľ sa v nej nerozpustí karamel. Ak aj napriek tomu zostanú hrudky, sceďte omáčku cez sitko.

    Tipy:
    - plňte veterníky krémom bohato a keď chcete, nastriekajte navrch krému ešte vrstvu dobrej šľahačky.
    - pri používaní škrobu v kréme ho dofarbujeme kurkumou, ak používate klasický puding alebo Zlatý klas, ten už zrejme farbivo obsahuje.

    18. feb 2020