800g hovädzej sviečkovej alebo vyzretej falošnej sviečkovej, ideálne stredná časť 1000g šampiňónov alebo zmesi rôznych húb (šampiňóny, hliva, portobello) 2 stredne veľké šalotky 1/2 lyžičky sušeného tymianu 150g plátkov prosciutta 1 plát vyvaľkaného lístkového cesta Pár lyžíc dijonskej horčice 1 vajce na potieranie Hrubozrnná soľ Soľ, korenie Maslo a olej
1. Mäso očistite, odblaňte, osoľte, okoreňte a zo všetkých strán sprudka a krátko opečte na oleji. Vložte mäso do pekáča a pečte na teplote 120°C pokiaľ vnútorná teplota mäsa nedosiahne 52°C (merané kuchynským teplomerom). Mäso vyberte, nechajte mierne vychladnúť a štedro ho potrite horčicou. 2. Do výpeku pridajte kus masla a osmažte v ňom nadrobno nakrájané šalotky. Pridajte tymian, nadrobno nakrájané huby, osmažte ich, osoľte, okoreňte a na strednom plameni z nich nechajte odpariť takmer všetku vodu. Z húb získate relatívne tuhú a kompaktnú hmotu. 3. Na pracovnú dosku rozprestrite potravinovú fóliu v dvoch vrstvách. Poukladajte na ňu prekrývajúce sa plátky prosciutta v dvoch radoch a na ne navrstvite hubovú zmes. Do stredu umiestnite horčicou potretý valec mäsa a za pomoci fólie ho pevne obaľte hubami a prosiuttom. Fóliu k mäsu pritlačte, uzavrite a dajte do chladu na aspoň 30 minút. 4. Na pracovnú dosku rozprestrite plát lístkového cesta a potrite ho rozmiešaným vajcom. Do stredu cesta umiestnite z fólie vybraný valec mäsa, obaľte ho cestom a spoje k sebe pritlačte. Po krajoch časť zvyšného cesta odrežte a zostávajúce konce zahnite smerom k spodnej strane mäsa. 5. Povrch lístkového cesta tiež potrite rozmiešaným vajcom, mierne na niektorých miestach narežte a posypte hruborznnou soľou. Ak chcete, z odrezkov lískového cesta vytvarujte ozdoby (napr. listy), uložte ich navrch potretého valca a tiež ich potrite vajcom. 6. Pečte hovädzí Wellington pri teplote 200°C asi 20 - 25 minút do zlatohneda. Po vytiahnutí z rúry ho nechajte aspoň 20 minút oddýchnuť pri izbovej teplote a krájajte ho na zhruba 2cm široké plátky.
Tipy: - dôkladným potieraním povrchu cesta vajcom vytvoríte z vajca a zbytkovej múky lepkavú hmotu, ktorá lepšie priľne k šunke. - šunka a hubová zmes vytvoria izolačnú vrstvu, ktorá chráni mäso pred prepečením. - hubová zmes musí byť pomerne suchá, ináč by šťava z nej rozmočila lístkové cesto zvnútra.
Hovädzí Wellington
(4 - 5 osôb, príprava 60 minút, pečenie 20 minút)
800g hovädzej sviečkovej alebo vyzretej falošnej sviečkovej, ideálne stredná časť
1000g šampiňónov alebo zmesi rôznych húb (šampiňóny, hliva, portobello)
2 stredne veľké šalotky
1/2 lyžičky sušeného tymianu
150g plátkov prosciutta
1 plát vyvaľkaného lístkového cesta
Pár lyžíc dijonskej horčice
1 vajce na potieranie
Hrubozrnná soľ
Soľ, korenie
Maslo a olej
1. Mäso očistite, odblaňte, osoľte, okoreňte a zo všetkých strán sprudka a krátko opečte na oleji. Vložte mäso do pekáča a pečte na teplote 120°C pokiaľ vnútorná teplota mäsa nedosiahne 52°C (merané kuchynským teplomerom). Mäso vyberte, nechajte mierne vychladnúť a štedro ho potrite horčicou.
2. Do výpeku pridajte kus masla a osmažte v ňom nadrobno nakrájané šalotky. Pridajte tymian, nadrobno nakrájané huby, osmažte ich, osoľte, okoreňte a na strednom plameni z nich nechajte odpariť takmer všetku vodu. Z húb získate relatívne tuhú a kompaktnú hmotu.
3. Na pracovnú dosku rozprestrite potravinovú fóliu v dvoch vrstvách. Poukladajte na ňu prekrývajúce sa plátky prosciutta v dvoch radoch a na ne navrstvite hubovú zmes. Do stredu umiestnite horčicou potretý valec mäsa a za pomoci fólie ho pevne obaľte hubami a prosiuttom. Fóliu k mäsu pritlačte, uzavrite a dajte do chladu na aspoň 30 minút.
4. Na pracovnú dosku rozprestrite plát lístkového cesta a potrite ho rozmiešaným vajcom. Do stredu cesta umiestnite z fólie vybraný valec mäsa, obaľte ho cestom a spoje k sebe pritlačte. Po krajoch časť zvyšného cesta odrežte a zostávajúce konce zahnite smerom k spodnej strane mäsa.
5. Povrch lístkového cesta tiež potrite rozmiešaným vajcom, mierne na niektorých miestach narežte a posypte hruborznnou soľou. Ak chcete, z odrezkov lískového cesta vytvarujte ozdoby (napr. listy), uložte ich navrch potretého valca a tiež ich potrite vajcom.
6. Pečte hovädzí Wellington pri teplote 200°C asi 20 - 25 minút do zlatohneda. Po vytiahnutí z rúry ho nechajte aspoň 20 minút oddýchnuť pri izbovej teplote a krájajte ho na zhruba 2cm široké plátky.
Tipy:
- dôkladným potieraním povrchu cesta vajcom vytvoríte z vajca a zbytkovej múky lepkavú hmotu, ktorá lepšie priľne k šunke.
- šunka a hubová zmes vytvoria izolačnú vrstvu, ktorá chráni mäso pred prepečením.
- hubová zmes musí byť pomerne suchá, ináč by šťava z nej rozmočila lístkové cesto zvnútra.