585 / 612
    Zo spolupráce s magazínom Dobré jedlo (02/2020): Plnené bravčové koleno
    lubos
    autor

    .
    Plnené bravčové koleno
    (2 - 4 osoby, solenie 1 - 2 dni, príprava 30 minút, pečenie 4 - 6 hodín)

    1 zadné alebo predné bravčové koleno s kosťou.
    300g kvasenej kapusty
    50 - 100g pravého marcipánu
    Pár kusov sušených sliviek, vopred namočených do vody
    2 ošúpané, rozpolené cibule
    2 hrste koreňovej zeleniny
    3 strúčiky cesnaku
    Soľ, korenie, mletá rasca
    1 bobkový list
    Stonky z petržlenovej vňate
    Svetlé alebo tmavé pivo alebo voda
    Bravčová masť

    Jablkový kompót:
    3 - 5ks sladkokyslých jabĺk
    100g cukru
    200ml vody
    Kúsok čerstvej škorice
    2 klinčeky
    Kus kôry z bio citróna (bez bielej horkej šupky)
    Pár lyžíc citrónovej šťavy

    1. Bravčové koleno narežte jedným rezom po celej dĺžke až ku kosti, mäso oddeľte od kosti a kosť úplne uvoľnite.
    2. Mäso z vnútornej strany jemne naklepte cez pevnejšie mikroténové vrecko. Do mäsa votrite soľ, korenie a mletú rascou a, ak máte čas, vložte prikryté potravinovou fóliou cez noc do chladničky.
    2. Koleno osušte papierovou utierkou, navrstvite naň kvasenú kapustu, sušené slivky a marcipán vytvarovaný do valca.
    3. Mäso zarolujte a na viacerých miestach zatiahnite hrubším motúzom.
    4. Mäso opečte zo všetkých strán na rozpálenej bravčovej masti. Koleno vyberte, na výpeku opečte celú očistenú koreňovú zeleninu, cibuľu a cesnak. Do hrnca vložte naspäť opečené koleno, kosť, stonky z vňate a bobkový list. Podlejte pohárom vody alebo piva, riadne hrniec nepriedušne uzavrite a dajte piecť do rúry vyhriatej na 130°C 2 - 6 hodín podľa veľkosti kolena. Správne upečené mäso pôjde ľahko prepichnúť nožom. Na posledných zhruba 30 minút preložte mäso z hrnca do pekáča a pečte ho pri teplote 230°C do chrumkava.
    5. Uvarte rýchly jablkový kompót: priveďte k varu cukor s vodou, škoricou a klinčekmi, citrónovou kôrou a šťavou. Do vriaceho sirupu vložte jablká a povarte ich na slabom plameni do zmäknutia. Kompót nechajte úplne vychladnúť.
    6. Mierne vychladnuté nakrájané koleno podávajte spolu s výpekom, zeleninou, kyslou kapustou alebo jablkovým kompótom. Dobrú chuť.

    Tipy:
    - bravčové koleno možno plniť aj inými plnkami, napr:
    sušená šunka, polotvrdý syr, sušené paradajky
    tradičná žemľová plnka s bravčovou pečeňou a tymianom
    koreňovou zeleninou, nakladanou uhorkou a klobásou
    údená slanina, gaštany, šalvia a muškátový oriešok
    kváskový ražný chlieb, jablká, sušené marhule, slanina

    - zadné koleno vystačí pre 4 až 5 ľudí a jeho pečenie potrvá dlhšie,
    - koleno bude tiež chutiť výborne studené a nakrájané na tenšie plátky, podávané s chrenom alebo horčicou a nakladanými uhorkami, najlepšie na dobrom čerstvom chlebe

    21. jan 2020