583 / 612
    Príprava Valašského frgálu s deťmi v škole na Vianočné školské trhy
    lubos
    autor

    .
    Valašský frgál
    (na asi 4 koláče, príprava 40 minút, pečenie 15 minút)

    Cesto:
    500 g hladkej múky na kysnuté koláče
    80g kryštálového cukru
    Droždie na 500g múky
    250 ml plnotučného teplého mlieka
    2 žĺtky
    125g roztopeného masla
    štipka soli
    Citrónová kôra z 1 citróna

    Maková plnka:
    500g mletého maku
    150 - 200g mlieka
    2 lyžice slivkového lekváru
    2 lyžice rumu
    Mletá vanilka a škorica
    Cukor podľa potreby
    2 lyžice kukuričného škrobu

    Tvarohová plnka:
    1kg tučného tvarohu
    4 žĺtky
    citrónová kôra z 1 citróna
    1 vanilkový puding
    Hrsť hrozienok namočených v rume
    Cukor podľa chuti

    Hrušková plnka:
    600g sušených hrušiek alebo 1kg čerstvých
    2 lyžice rumu
    Práškový cukor, škorica
    Strúhanka

    Mrvenička
    150g hrubej múky
    120g studeného masla
    50g kryštálového cukru

    Vajce a mlieko na potretie
    Maslo a rum na pokvapkanie

    1. Z časti múky, mlieka, cukru a droždia spravte kvások. Vyhrejte rúru na 180°C.
    2. Zo zvyšných surovín a vytvoreného kvásku vypracujte vláčne a mäkké cesto a nechajte ho prikryté nakysnúť.
    3. Makovú plnku spravíte tak, že privediete mlieko k varu a vmiešate doň mletý mak, lekvár, rum, vanilku, škoricu, kukuričný škrob a cukor. Tvarohovú pripravíte zamiešaním všetkých surovín. Hruškovú plnku zhotovíte tak, že pomeliete sušené hrušky, pridáte rum, práškový cukor podľa chuti, škoricu a prípadne strúhanku na zahustenie. Ak máte plnku veľmi tuhú a suchú, pridajte vodu, všetko pomixujte napr. ponorným mixérom a varením zahustite. Hruškovú plnku tiež môžete zhotoviť uvarením hustého lekváru z čerstvých hrušiek, do ktorého pridajte rum, škoricu a strúhanku.
    4. Vypracujte mrveničku: rukami vtrite maslo do múky a cukru. Pred použitím ešte nechajte stuhnúť v chladničke.
    5. Rozdeľte cesto na 4 diely, vyvaľkajte ich na kruhy o priemere zhruba 30 cm s tým, že ich okraj bude vyšší ako zvyšok cesta. Naneste tvarohovú plnku na krajnú tretinu cesta, makovú do strednej tretiny a hruškovú na stred kruhov. Na tvarohovú plnku ešte môžete poukladať namočené hrozienka. Nechajte frgále ešte trochu nakysnúť.
    6. Posypte frgál mrveničkou, kraje potrite vajíčkom premiešaným s trochou mlieka a pečte v rúre zhruba 15 - 20 minút.
    7. Po vychladnutí ich ešte bohato pokvapkajte roztopeným maslom s rumom.

    Tipy:
    - výroba frgálov je vraj stará už takmer 200 rokov a na Valašsku (hornatá oblasť najvýchodnejšej časti Moravy) nesmú frgále chýbať na žiadnej veľkej oslave,
    - od decembra 2013 je valašský frgál produktom s chráneným zemepisným označením EU: celý koláč má mať priemer asi 30cm, hmotnosť okolo 600g a jednodruhovú náplň.

    4. dec 2019