Ahoj, posielam recept, snáď sa vydarí. Zálievka je naozaj super.
Začni deň vopred.
Šalát s pečenými zemiakmi, čiernou šošovicou a kaprom amurom
(Osôb 5, namáčanie 6 hodín, príprava 15 minút, varenie 60 minút)
300g čiernej beluga šošovice (dostupné napr. v DM) - alebo inej drobnej šošovice
600g menších zemiakov na pečenie (typ "B" alebo "C")
Čerstvý alebo z neho polovičné množstvo sušeného tymianu
Červená cibuľa, nakrájaná na tenké pásiky
200g mäkkého syra (napr. kozieho, alebo syru feta, mozzarella)
Sušené namočené paradajky (voliteľné)
Olej
Soľ, korenie
Na rybu:
1 - 1,5 kg očistených filiet z kapra Amura, rozkrájané na porcie
2 strúčiky cesnaku
1 bobkový list
Soľ, celé čierne korenie
Studené čerstvé mlieko
Drobné kúsky opečenej pikantnej klobásy (voliteľné)
Zriedená kyslá smotana alebo majonéza (voliteľné)
Olej, soľ,
Na medovú zálievku:
6 lyžíc olivového oleja
1 lyžička celozrnnej horčice
1 lyžica tekutého medu
2 lyžice octu (červeného alebo bieleho vínneho, liehového)
1/2 lyžičky soli
1/2 lyžičky korenia
Nasekané sušené alebo čerstvé bylinky podľa chute a dostupnosti
1. Premiešajte studené mlieko s jemne pokrčeným bobkovým listom, strúčikmi cesnaku a guľôčkami korenia, jemne prasknutých plochou stranou noža a soľou. Zalejte očistené filety mliekom a umiestnite do chladu na pár hodín, ideálne cez noc.
2. Namočte šošovicu do slanej studenej vody (na každý liter lyžica soli) aspoň na 6 hodín (alebo cez noc). Následne ju sceďte a uvarte v osolenej vode s bobkovým listom a strúčikom cesnaku (jemne al dente, nerozvariť).
3. Zemiaky očistite, ponechajte v šupke alebo ošúpte, obaľte v oleji, soli a čerstvom alebo sušenom nasekanom tymiane a upečte rozložené v jednej vrstve na plechu na 200°C domäkka.
4. Kúsky kapra vyberte z mlieka, osušte, potrite olejom, jemne posoľte a opečte na strednom plameni na nepriľnavej panvici. Začnite zo strany kože, filet k panvici spočiatku riadne pritlačte, nech sa nekrúti. Ku koncu filety krátko opečte aj z druhej strany. Zhruba 80% času na panvici strávi ryba kožou nadol.
5. Ryby z panvice vyberte a krátko na nej osmažte nakrájané klobásy.
6. Podávajte vlažný zemiakový šalát so šošovicou, tenkými plátkami cibule, namočenými sušenými paradajkami (ak používate), rozmrveným syrom a preliaty medovou zálievkou. K tomu opečenú rybu, kúsky klobásky a pár lyžíc kyslej smotany.
Tipy:
- beluga je čierny druh drobnej guľatej šošovice, ktorá zostáva jemne chrumkavá aj po uvarení, svojou farbou a výzorom sa podobá vzácnemu drobnému kaviáru z jesetera beluga (zohnať v DM)
Och toto vyzerá výborne! Ako pripraviť chutne rybu? Aj šalát vyzerá dobre, môžem poprosiť recepty?