2 strúčiky cesnaku, pretlačené malý kus zázvoru, najemno nasekaného 2 lyžice kukuričného škrobu 1/2 pohára sójovej omáčky 1/2 pohára vývaru alebo vody 2 lyžice hnedého cukru ázijské cestoviny
Jarná cibuľka, nasekaná Sezam, nasucho opražený
1. Premiešajte mleté mäso s jarnou cibuľkou, cesnakom, vajcami, strúhankou, soľou a korením. 2. Vytvarujte malý hamburger z kúska mäsa, opečte ho a podľa jeho chuti dochuťte zvyšok hmoty. 3. Vytvarujte z mäsa guľky a opečte ich na sezamovom oleji, hotové guľky z panvice vyberte. 4. Do panvice pridajte sezamový olej a opražte na ňom zázvor a cesnak. Zasypte ich kukuričným škrobom, premiešajte a pomaly zalejte sójovou omáčkou, vývarom alebo vodou a nakoniec pridajte hnedý cukor. Všetko prevarte, nechajte zhustnúť a vložte mäsové guľky späť do panvice. 5. Ak je omáčka príliš hustá, pridajte vodu. Panvicu prikryte a nechajte takto mäso dusiť na slabom plameni asi 20 - 30 minút. 6. Medzitým uvarte cestoviny podľa návodu na balení. 7. Panvicu odkryte a nechajte omáčku zredukovať varením na silnejšom plameni. Ak treba, dochuťte ju soľou, cukrom alebo sójovou omáčkou. 8. Mäso s omáčkou premiešajte s uvarenými cestovinami, prevarte a podávajte posypané nasekanou jarnou cibuľkou a sezamom.
Tipy: - mongolská kuchyňa je prispôsobená kočovnému spôsobu života, väčšina jedál sa varí v jednej nádobe, z mäsa prevláda baranie, hovädzie a mäso z jaka, všetko s vysokým podielom tuku, ktorý umožňuje ľahšie prežitie krutých zím a tvrdej práce. - veľmi populárne sú v Mongolsku aj parené plnené taštičky Buuz.
.
Mongolské mäsové guľky s cestovinami
(4 - 5 osôb)
750g hovädzieho mäsa na mletie
3 kusy jarnej cibuľky, nadrobno nasekané
3 strúčiky cesnaku, pretlačené
2 lyžice strúhanky
2 vajcia
1 lyžica sezamového oleja
soľ, korenie
2 strúčiky cesnaku, pretlačené
malý kus zázvoru, najemno nasekaného
2 lyžice kukuričného škrobu
1/2 pohára sójovej omáčky
1/2 pohára vývaru alebo vody
2 lyžice hnedého cukru
ázijské cestoviny
Jarná cibuľka, nasekaná
Sezam, nasucho opražený
1. Premiešajte mleté mäso s jarnou cibuľkou, cesnakom, vajcami, strúhankou, soľou a korením.
2. Vytvarujte malý hamburger z kúska mäsa, opečte ho a podľa jeho chuti dochuťte zvyšok hmoty.
3. Vytvarujte z mäsa guľky a opečte ich na sezamovom oleji, hotové guľky z panvice vyberte.
4. Do panvice pridajte sezamový olej a opražte na ňom zázvor a cesnak. Zasypte ich kukuričným škrobom, premiešajte a pomaly zalejte sójovou omáčkou, vývarom alebo vodou a nakoniec pridajte hnedý cukor. Všetko prevarte, nechajte zhustnúť a vložte mäsové guľky späť do panvice.
5. Ak je omáčka príliš hustá, pridajte vodu. Panvicu prikryte a nechajte takto mäso dusiť na slabom plameni asi 20 - 30 minút.
6. Medzitým uvarte cestoviny podľa návodu na balení.
7. Panvicu odkryte a nechajte omáčku zredukovať varením na silnejšom plameni. Ak treba, dochuťte ju soľou, cukrom alebo sójovou omáčkou.
8. Mäso s omáčkou premiešajte s uvarenými cestovinami, prevarte a podávajte posypané nasekanou jarnou cibuľkou a sezamom.
Tipy:
- mongolská kuchyňa je prispôsobená kočovnému spôsobu života, väčšina jedál sa varí v jednej nádobe, z mäsa prevláda baranie, hovädzie a mäso z jaka, všetko s vysokým podielom tuku, ktorý umožňuje ľahšie prežitie krutých zím a tvrdej práce.
- veľmi populárne sú v Mongolsku aj parené plnené taštičky Buuz.