576 / 612
    Mongolské mäsové guľky s kučeravými cestovinami
    lubos
    autor

    .
    Mongolské mäsové guľky s cestovinami
    (4 - 5 osôb)

    750g hovädzieho mäsa na mletie
    3 kusy jarnej cibuľky, nadrobno nasekané
    3 strúčiky cesnaku, pretlačené
    2 lyžice strúhanky
    2 vajcia
    1 lyžica sezamového oleja
    soľ, korenie

    2 strúčiky cesnaku, pretlačené
    malý kus zázvoru, najemno nasekaného
    2 lyžice kukuričného škrobu
    1/2 pohára sójovej omáčky
    1/2 pohára vývaru alebo vody
    2 lyžice hnedého cukru
    ázijské cestoviny

    Jarná cibuľka, nasekaná
    Sezam, nasucho opražený

    1. Premiešajte mleté mäso s jarnou cibuľkou, cesnakom, vajcami, strúhankou, soľou a korením.
    2. Vytvarujte malý hamburger z kúska mäsa, opečte ho a podľa jeho chuti dochuťte zvyšok hmoty.
    3. Vytvarujte z mäsa guľky a opečte ich na sezamovom oleji, hotové guľky z panvice vyberte.
    4. Do panvice pridajte sezamový olej a opražte na ňom zázvor a cesnak. Zasypte ich kukuričným škrobom, premiešajte a pomaly zalejte sójovou omáčkou, vývarom alebo vodou a nakoniec pridajte hnedý cukor. Všetko prevarte, nechajte zhustnúť a vložte mäsové guľky späť do panvice.
    5. Ak je omáčka príliš hustá, pridajte vodu. Panvicu prikryte a nechajte takto mäso dusiť na slabom plameni asi 20 - 30 minút.
    6. Medzitým uvarte cestoviny podľa návodu na balení.
    7. Panvicu odkryte a nechajte omáčku zredukovať varením na silnejšom plameni. Ak treba, dochuťte ju soľou, cukrom alebo sójovou omáčkou.
    8. Mäso s omáčkou premiešajte s uvarenými cestovinami, prevarte a podávajte posypané nasekanou jarnou cibuľkou a sezamom.

    Tipy:
    - mongolská kuchyňa je prispôsobená kočovnému spôsobu života, väčšina jedál sa varí v jednej nádobe, z mäsa prevláda baranie, hovädzie a mäso z jaka, všetko s vysokým podielom tuku, ktorý umožňuje ľahšie prežitie krutých zím a tvrdej práce.
    - veľmi populárne sú v Mongolsku aj parené plnené taštičky Buuz.

    13. nov 2019