50g práškového cukru na vyšľahanie bielkov Maslo na vytretie formy
1. Pripravte palacinky: Preosejte múku do väčšej misky, spravte do múky jamku, do ktorej vložte vajcia a postupne ich od stredu metličkou primiešavajte k múke. Zároveň pomaly prilievajte mlieko. Ku koncu cesto oslaďte, osoľte a prilejte doň teplé roztopené maslo. Nechajte takto cesto oddýchnuť aspoň 30 minút, ak treba, prilejte viac mlieka. Pripravte z cesta 12 tenkých palaciniek. 2. Na orechovú plnku: prevrite mlieko spolu s vanilkou, prisypte mleté orechy, cukor, citrónovú kôru a hrozienka. Nechajte orechy nasiaknuť tekutinu. 3. Pripravte krém: Premiešate žĺtky s cukrom a múkou, po častiach zalejte zohriatym mliekom (s pridaním vanilky). Vráťte zmes do hrnca, priveďte k varu a za stáleho miešania metličkou povarte do zhustnutia a potom ešte asi 3 minúty. 4. Natrite 11 palaciniek (1 pôjde na dno formy) tenkou vrstvou orechovej plnky, zarolujte a pokrájajte na kúsky dlhé 3 - 4 cm. Potrite tortovú formu o priemere 20cm (alebo štvorcovú s rozmermi zhruba 30x30cm) maslom, na dno položte jednu nenaplnenú palacinku. Na ňu natesno poukladajte všetky kúsky palaciniek postojačky, prelejte ich vanilkovým krémom a dajte dohneda zapiecť do rúry vyhriatej na 180°C. 5. Zo zvyšných bielkov a 50g práškového cukru vyšľahajte tuhú lesklú penu (pozor, bielky neprešľahajte), rozprestrite ju navrch zapečeného koláča a nechajte krátko dohneda zapiecť.
Poznámky: - palacinky sú do formy naukladané postojačky a skutočne pripomínajú bazaltové komínové stĺpy na vrchu Sv. Juraja neďaleko jazera Balaton, najväčšieho jazera v strednej Európe
.
Palacinky z Hory svätého Juraja (Szentgyörgyhegyi palacsinta)
(6 osôb, príprava 1 hodina, pečenie 20 minút)
Palacinky:
500ml plnotučného mlieka
225g preosiatej hladkej múky
2 vajcia
1 lyžica cukru
50g roztopeného masla
Štipka soli
Orechová plnka:
150ml mlieka
štipka vanilky
2 lyžice cukru
120g mletých orechov
Kôra z 1/2 citróna
40g hrozienok
Krém:
500ml mlieka
5 vajec, žĺtky a bielky zvlášť
100g cukru
2 lyžice múky
Štipka vanilky
50g práškového cukru na vyšľahanie bielkov
Maslo na vytretie formy
1. Pripravte palacinky: Preosejte múku do väčšej misky, spravte do múky jamku, do ktorej vložte vajcia a postupne ich od stredu metličkou primiešavajte k múke. Zároveň pomaly prilievajte mlieko. Ku koncu cesto oslaďte, osoľte a prilejte doň teplé roztopené maslo. Nechajte takto cesto oddýchnuť aspoň 30 minút, ak treba, prilejte viac mlieka. Pripravte z cesta 12 tenkých palaciniek.
2. Na orechovú plnku: prevrite mlieko spolu s vanilkou, prisypte mleté orechy, cukor, citrónovú kôru a hrozienka. Nechajte orechy nasiaknuť tekutinu.
3. Pripravte krém: Premiešate žĺtky s cukrom a múkou, po častiach zalejte zohriatym mliekom (s pridaním vanilky). Vráťte zmes do hrnca, priveďte k varu a za stáleho miešania metličkou povarte do zhustnutia a potom ešte asi 3 minúty.
4. Natrite 11 palaciniek (1 pôjde na dno formy) tenkou vrstvou orechovej plnky, zarolujte a pokrájajte na kúsky dlhé 3 - 4 cm. Potrite tortovú formu o priemere 20cm (alebo štvorcovú s rozmermi zhruba 30x30cm) maslom, na dno položte jednu nenaplnenú palacinku. Na ňu natesno poukladajte všetky kúsky palaciniek postojačky, prelejte ich vanilkovým krémom a dajte dohneda zapiecť do rúry vyhriatej na 180°C.
5. Zo zvyšných bielkov a 50g práškového cukru vyšľahajte tuhú lesklú penu (pozor, bielky neprešľahajte), rozprestrite ju navrch zapečeného koláča a nechajte krátko dohneda zapiecť.
Poznámky:
- palacinky sú do formy naukladané postojačky a skutočne pripomínajú bazaltové komínové stĺpy na vrchu Sv. Juraja neďaleko jazera Balaton, najväčšieho jazera v strednej Európe