Roztopené maslo, škorica, tvaroh a práškový cukor na posypanie
1. Z múk, soli, vajca a vody vypracujte hladké a tuhšie cesto, zabaľte ho do potravinárskej fólie a nechajte aspoň 30 minút odstáť. 2. Medzitým vymiešajte suroviny na plnku. 3. Vyvaľkajte cesto na plát hrubý cca 3mm a povykrajujte z neho kruhy o priemere 8 - 9cm alebo zhruba rovnako veľké štvorce. Naplňte vykrojené kruhy alebo štvorce kopcovitou lyžičkou plnky a pritlačte k sebe protiľahlé strany do tvaru polkruhu alebo trojuholníka. Zvyšné cesto znovu premieste, vykrojte a naplňte. 4. Varte pirohy v osolenej vriacej vode asi 4 minúty - t.z. pár minút potom, čo vyplávajú na povrch. 5. Podávajte bohato preliate roztopeným maslom, posypané cukrom, prípadne aj škoricou a tvarohom.
Poznámky - podiel pohánkovej múky možno v recepte zvýšiť na úkor hladkej múky, vznikne tak tuhšie a tmavšie cesto, ktoré si mnohí s tatarčenými pirohami spájajú, - tradične sa pohánka nahrubo mlela medzi ručne poháňanými mlynskými kameňmi, - hrubé zomletie pohánky možno simulovať jej postupným podrvením do konzistencie popola v mažiari, - podľa všetkého priniesli pohánku na východné Slovensko Tatari, odtiaľ aj slovo pohánka (pohania).
.
Tatarčene pirohy s tvarohom na sladko
(cca. 30 pirohov, príprava 40 min., varenie 4 minúty)
Cesto:
400g hladkej múky
100g nahrubo mletej pohánkovej múky
1 vajce
Štipka soli
200 - 300ml vody
Plnka:
500g plnotučného hrudkovitého tvarohu
1/2 lyžičky škorice
Práškový cukor podľa chuti
Štipka soli
Roztopené maslo, škorica, tvaroh a práškový cukor na posypanie
1. Z múk, soli, vajca a vody vypracujte hladké a tuhšie cesto, zabaľte ho do potravinárskej fólie a nechajte aspoň 30 minút odstáť.
2. Medzitým vymiešajte suroviny na plnku.
3. Vyvaľkajte cesto na plát hrubý cca 3mm a povykrajujte z neho kruhy o priemere 8 - 9cm alebo zhruba rovnako veľké štvorce. Naplňte vykrojené kruhy alebo štvorce kopcovitou lyžičkou plnky a pritlačte k sebe protiľahlé strany do tvaru polkruhu alebo trojuholníka. Zvyšné cesto znovu premieste, vykrojte a naplňte.
4. Varte pirohy v osolenej vriacej vode asi 4 minúty - t.z. pár minút potom, čo vyplávajú na povrch.
5. Podávajte bohato preliate roztopeným maslom, posypané cukrom, prípadne aj škoricou a tvarohom.
Poznámky
- podiel pohánkovej múky možno v recepte zvýšiť na úkor hladkej múky, vznikne tak tuhšie a tmavšie cesto, ktoré si mnohí s tatarčenými pirohami spájajú,
- tradične sa pohánka nahrubo mlela medzi ručne poháňanými mlynskými kameňmi,
- hrubé zomletie pohánky možno simulovať jej postupným podrvením do konzistencie popola v mažiari,
- podľa všetkého priniesli pohánku na východné Slovensko Tatari, odtiaľ aj slovo pohánka (pohania).