568 / 612
    Zo spolupráce s časopisom Dobré Jedlo: Klasika, tatarčene pirohy nasladko (foto: Natália Jablonková)
    lubos
    autor

    .
    Tatarčene pirohy s tvarohom na sladko
    (cca. 30 pirohov, príprava 40 min., varenie 4 minúty)

    Cesto:
    400g hladkej múky
    100g nahrubo mletej pohánkovej múky
    1 vajce
    Štipka soli
    200 - 300ml vody

    Plnka:
    500g plnotučného hrudkovitého tvarohu
    1/2 lyžičky škorice
    Práškový cukor podľa chuti
    Štipka soli

    Roztopené maslo, škorica, tvaroh a práškový cukor na posypanie

    1. Z múk, soli, vajca a vody vypracujte hladké a tuhšie cesto, zabaľte ho do potravinárskej fólie a nechajte aspoň 30 minút odstáť.
    2. Medzitým vymiešajte suroviny na plnku.
    3. Vyvaľkajte cesto na plát hrubý cca 3mm a povykrajujte z neho kruhy o priemere 8 - 9cm alebo zhruba rovnako veľké štvorce. Naplňte vykrojené kruhy alebo štvorce kopcovitou lyžičkou plnky a pritlačte k sebe protiľahlé strany do tvaru polkruhu alebo trojuholníka. Zvyšné cesto znovu premieste, vykrojte a naplňte.
    4. Varte pirohy v osolenej vriacej vode asi 4 minúty - t.z. pár minút potom, čo vyplávajú na povrch.
    5. Podávajte bohato preliate roztopeným maslom, posypané cukrom, prípadne aj škoricou a tvarohom.

    Poznámky
    - podiel pohánkovej múky možno v recepte zvýšiť na úkor hladkej múky, vznikne tak tuhšie a tmavšie cesto, ktoré si mnohí s tatarčenými pirohami spájajú,
    - tradične sa pohánka nahrubo mlela medzi ručne poháňanými mlynskými kameňmi,
    - hrubé zomletie pohánky možno simulovať jej postupným podrvením do konzistencie popola v mažiari,
    - podľa všetkého priniesli pohánku na východné Slovensko Tatari, odtiaľ aj slovo pohánka (pohania).

    25. sep 2019