561 / 612
    Krémova cesnačka v domácom bosniaku
    lubos
    autor

    Z fotenia pre mesačník Dobré jedlo (10/2019).

    14. aug 2019
    lubos
    autor

    Cesnačka v bosniaku
    (3 - 4 osoby, príprava a kysnutie 60 minút, varenie a pečenie 30 minút)

    250g hladkej múky chlebovej
    250g ražnej múky
    10g soli
    20g cukru
    Droždie na 500g múky
    300ml vlažnej vody
    Hrubozrnná soľ
    Celá rasca

    Maslo alebo olej
    2 stredne veľké cibule, nakrájané na plátky
    3 strúčiky cesnaku, pretlačené
    4 múčne zemiaky, ošúpané a nakrájané na kocky
    Mäsový, zeleninový vývar alebo voda
    1 bobkový list
    200ml smotany na varenie
    Čerstvý cesnak podľa chute
    Soľ, mleté korenie

    Pažítka, jarná cibuľka alebo petržlenová vňaťka na dekoráciu

    1. Z lyžičky múky, trochu vlažnej vody, cukru a droždia pripravte kvások. Zvyšok múky premiešajte v mise so soľou, cukrom, pripraveným kváskom a zvyšnou vlažnou vodou a vypracujte hladké a takmer nelepivé cesto. Misu prirkyte potravinovou fóliou a nechajte cesto riadne nakysnúť.
    2. Na spodok a do stredu rúry umiestnite prázdne plechy a rúru vyhrejte na 200°C. Cesto znovu premieste a vypracujte z neho 3 alebo 4 rovnako veľké bochníky, ktoré umiestnite na papier na pečenie. Nechajte ich ešte asi 10 - 20 minút nakysnúť, narežte ostrým nožom alebo žiletkou do kríža, potrite vodou, posypte celou rascou a hrubozrnnou soľou. Presuňte bochníky aj s papierom na pečenie na horný plech a do spodného vyhriateho plechu vlejte pohár vody. Pečte 10 minút, stíšte teplotu na 180°C a pečte ďalších 15 - 20 minút. Nechajte vychladnúť na mriežke.
    3. Osmažte nakrájanú cibuľu na masle alebo oleji, pridajte cesnak a nakrájané zemiaky. Všetko spolu osmažte, pridajte soľ a korenie, prilejte vývar a bobkový list. Varte, pokiaľ zemiaky nezmäknú.
    4. Polievku odstavte, nechajte mierne vychladnúť a pomixujte ponorným mixérom. Časť horúcej polievky postupne vlejte do smotany (cieľom je temperovať smotanu pred jej vyliatím do horúcej polievky). Vráťte polievku späť na plameň, vlejte do nej temperovanú smotanu, krátko povarte a odstavte. Dochuťte soľou a čerstvým pretlačeným cesnakom.
    5. Odrežte z bosniakov pokrievku, lyžicou vyberte striedku, nakrájajte ju na menšie kusy a na tuku osmažte do chrumkava.
    6. Podávajte horúcu polievku v bosniaku posypanú bylinkami, opečnými kúskami striedky, prípadne tenkými plátkami cesnaku a bylinkami.

    - alternatívne môžete zahustiť polievku varenou bielou fazuľou, karfiolom alebo klasicky múčnou zápražkou.

    25. sep 2019