@zofiac Ahoj! Celý fotopostup nájdeš v septembrovom čísle časopisu Dobré jedlo (v predaji od polovice augusta 2019).
Tak smelo do toho:
Halušky Somló (Somlói galuska)
Vanilková piškóta
3 vajcia, žĺtky a bielky zvlášť
3 kopcovité lyžice kryštálového cukru
3 kopcovité lyžice polohrubej múky
Štipka vanilky, extraktu alebo 1/2 vrecka vanilkového cukru
štipka soli
Kakaová piškóta
3 vajcia, žĺtky a bielky zvlášť
3 kopcovité lyžice kryštálového cukru
2 kopcovité lyžice polohrubej múky
1 kopcovitá lyžica tmavého kakaa na pečenie
Štipka vanilky, extraktu alebo 1/2 vrecka vanilkového cukru
štipka soli
Orechová piškóta
3 vajcia, žĺtky a bielky zvlášť
2 kopcovité lyžice mletých vlašských orechov
1 kopcovitá lyžica polohrubej múky
Štipka vanilky, extraktu alebo 1/2 vrecka vanilkového cukru
štipka soli
Rumový sirup
150g kryštálového cukru
200ml vody
kôra z 1/2 citróna
kôra z 1/2 pomaranča
100g prepláchnutých hrozienok
100 - 200ml rumu
Vanilkový krém
500ml plnotučného mlieka
4 žltky
80g kryštálového cukru
40g hladkej múky
Vanilka alebo vanilkový cukor
2 plátky želatíny (nemusia byť)
Čokoládová poleva
150g horkej čokolády (70%)
50 - 100g práškového cukru (podľa chuti)
100ml vody
100 - 200ml rumu
150g nahrubo nasekaných orechov + na posypanie
Kakao na posypanie
3 lyžice marhuľového lekváru
Smotana na šľahanie s práškovým cukrom
Tuk na vymazanie plechu
1. Upečte vanilkovú piškótu. V kuchynskom robote s metličkou alebo ručne vyšľahajte žĺtky s cukrom do hustej peny, pridajte vanilku a postupne a striedavo pridávajte múku a so štipkou soli do tuha vyšľahané bielka. Vylejte cesto na papierom vystlaný a vymazaný malý plech (napr. 30 x 20 cm) a pečte pri teplote 180°C asi 8 minút. Rovnako pripravte kakaovú aj orechovú piškótu. V kakaovej piškóte nahraďte lyžicu múky lyžicou tmavého kakaa a v orechovej 2 lyžice múky 2 lyžicami najemno mletých orechov.
2. Pripravte vanilkový krém. Želatínu namočte do studenej vody. Prevrite mlieko spolu s vanilkou. Žĺtky vymiešajte s cukrom, pridajte múku a pár lyžíc teplého mlieka. Premiešajte, postupne vmiešajte všetko mlieko. Celú zmes prelejte do hrnca, priveďte k varu a za stáleho miešania metličkou varte asi 3 - 5 minút. Stiahnite z plameňa a po chvíli do krému vmiešajte zmäknutú želatínu.
3. Uvarte rumový sirup. Priveďte cukor s vodou a kôrami k varu a varte do zhustnutia sirupu asi 3 minúty. Ku koncu pridajte hrozienka, sirup prevarte, odstavte a vmiešajte rum.
4. V rajnici roztopte čokoládu spolu s práškovým cukrom a vodou, polevu odstavte z plameňa a prilejte rum.
5. Na dno formy vložte vanilkovú piškótu, pokropte ju 1/3 rumového sirupu, navrstvite na ňu 1/2 vanilkového krému, 1/2 hrozienok z rumového sirupu a 1/2 nahrubo posekaných orechov. Prikryte všetko kakaovou piškótou a rovnakým množstvom sirupu, krému, hrozienok a orechov. Pokračujte orechovou piškótou, na ktorú vylejte zvyšný rumový sirup, potrite ju marhuľovým lekvárom a hojne posypte kakaom. Zakryte formu potravinovou fóliou a umiestnite do chladničky aspoň na 12 hodín.
6. Podávajte lyžicou vykrojené halušky s osladenou do tuha vyšľahanou smotanou, čokoládovou polevou a nasekanými vlašskými orechmi.
To vyzera famozne...poprosim recept