560 / 612
    Tradičné maďarské Somlói halušky (z fotenia pre časopis Dobré jedlo)

    To vyzera famozne...poprosim recept

    12. júl 2019
    lubos
    autor

    @zofiac Ahoj! Celý fotopostup nájdeš v septembrovom čísle časopisu Dobré jedlo (v predaji od polovice augusta 2019).

    Tak smelo do toho:

    Halušky Somló (Somlói galuska)

    Vanilková piškóta
    3 vajcia, žĺtky a bielky zvlášť
    3 kopcovité lyžice kryštálového cukru
    3 kopcovité lyžice polohrubej múky
    Štipka vanilky, extraktu alebo 1/2 vrecka vanilkového cukru
    štipka soli

    Kakaová piškóta
    3 vajcia, žĺtky a bielky zvlášť
    3 kopcovité lyžice kryštálového cukru
    2 kopcovité lyžice polohrubej múky
    1 kopcovitá lyžica tmavého kakaa na pečenie
    Štipka vanilky, extraktu alebo 1/2 vrecka vanilkového cukru
    štipka soli

    Orechová piškóta
    3 vajcia, žĺtky a bielky zvlášť
    2 kopcovité lyžice mletých vlašských orechov
    1 kopcovitá lyžica polohrubej múky
    Štipka vanilky, extraktu alebo 1/2 vrecka vanilkového cukru
    štipka soli

    Rumový sirup
    150g kryštálového cukru
    200ml vody
    kôra z 1/2 citróna
    kôra z 1/2 pomaranča
    100g prepláchnutých hrozienok
    100 - 200ml rumu

    Vanilkový krém
    500ml plnotučného mlieka
    4 žltky
    80g kryštálového cukru
    40g hladkej múky
    Vanilka alebo vanilkový cukor
    2 plátky želatíny (nemusia byť)

    Čokoládová poleva
    150g horkej čokolády (70%)
    50 - 100g práškového cukru (podľa chuti)
    100ml vody
    100 - 200ml rumu

    150g nahrubo nasekaných orechov + na posypanie
    Kakao na posypanie
    3 lyžice marhuľového lekváru
    Smotana na šľahanie s práškovým cukrom
    Tuk na vymazanie plechu

    1. Upečte vanilkovú piškótu. V kuchynskom robote s metličkou alebo ručne vyšľahajte žĺtky s cukrom do hustej peny, pridajte vanilku a postupne a striedavo pridávajte múku a so štipkou soli do tuha vyšľahané bielka. Vylejte cesto na papierom vystlaný a vymazaný malý plech (napr. 30 x 20 cm) a pečte pri teplote 180°C asi 8 minút. Rovnako pripravte kakaovú aj orechovú piškótu. V kakaovej piškóte nahraďte lyžicu múky lyžicou tmavého kakaa a v orechovej 2 lyžice múky 2 lyžicami najemno mletých orechov.
    2. Pripravte vanilkový krém. Želatínu namočte do studenej vody. Prevrite mlieko spolu s vanilkou. Žĺtky vymiešajte s cukrom, pridajte múku a pár lyžíc teplého mlieka. Premiešajte, postupne vmiešajte všetko mlieko. Celú zmes prelejte do hrnca, priveďte k varu a za stáleho miešania metličkou varte asi 3 - 5 minút. Stiahnite z plameňa a po chvíli do krému vmiešajte zmäknutú želatínu.
    3. Uvarte rumový sirup. Priveďte cukor s vodou a kôrami k varu a varte do zhustnutia sirupu asi 3 minúty. Ku koncu pridajte hrozienka, sirup prevarte, odstavte a vmiešajte rum.
    4. V rajnici roztopte čokoládu spolu s práškovým cukrom a vodou, polevu odstavte z plameňa a prilejte rum.
    5. Na dno formy vložte vanilkovú piškótu, pokropte ju 1/3 rumového sirupu, navrstvite na ňu 1/2 vanilkového krému, 1/2 hrozienok z rumového sirupu a 1/2 nahrubo posekaných orechov. Prikryte všetko kakaovou piškótou a rovnakým množstvom sirupu, krému, hrozienok a orechov. Pokračujte orechovou piškótou, na ktorú vylejte zvyšný rumový sirup, potrite ju marhuľovým lekvárom a hojne posypte kakaom. Zakryte formu potravinovou fóliou a umiestnite do chladničky aspoň na 12 hodín.
    6. Podávajte lyžicou vykrojené halušky s osladenou do tuha vyšľahanou smotanou, čokoládovou polevou a nasekanými vlašskými orechmi.

    20. júl 2019