559 / 612
    Svieži citrónovo zázvorový koláč
    lubos
    autor

    .
    Podľa krásneho receptu na: https://www.simplyrecipes.com/recipes/lemon_che...

    Citrónový cheesecake

    200g Bebe Dobré ráno (podrvených na hrubú múku)
    za palec postrúhaného zázvoru
    50g roztopeného masla
    Trochu studenej vody

    750g syra (Cream cheese z Kauflandu alebo iný)
    250g kyslej smotany
    4 vajcia
    Kôra z 2 citrónov
    Cukor podľa chuti
    Vanilka, štipka soli

    1. Premiešajte kekse, zázvor, maslo a trochu vody. Vypackajte na papierom vyloženú 23cm formu alebo inú obdobnú. Dajte vychladiť, popichajte vidličkou a pečte 12 minút na 180°C.
    2. Pomaly premiešajte syr, smotanu postupne pridajte vajcia, cukor, kôru štipku soli a vanilku. Vylejte na predpečený korpus a pečte pri 150°C asi 30 minút, stred koláča ešte bude trasľavý. Vyberte a nechajte vychladnúť pri izbovej teplote.
    3. Podávajte, ideálne na druhý deň, s citrónovým krémom.

    Citrónový krém:

    200g vajec (4 vajcia)
    200g cukru
    200g citrónovej šťavy
    kôra z použitých citrónov
    125g masla
    štipka soli

    1. Vymiešajte vajcia s cukrom a pomaly zohrievajte a miešajte metličkou, pokiaľ nevyzerajú jednotne, celistvo.
    2. Prilejte šťavu a prisypte kôru a soľ, zohrievajte a postupne a po častiach vmiešajte maslo.
    3. Varte asi 10 minút, neustále miešajte. Stiahnite z plameňa a nechajte vychladnúť, potom skladujte v chlade.

    18. jún 2019