. Pyré: - ošúpané, nakrájané a osolené zemiaky (ideálne múčne, varný typ "C", alebo aspoň "B") a sladký zemiak naparte slanou vodou v sitku na parenie alebo v parnej rúre (bez soli) - zemiaky vyberte, nechajte chvíľu prirodzene vyschnúť, popučte s hrudou masla a soľou, ku koncu primiešajte teplé mlieko alebo jeho alternatívu,
Krkovička: - krkovičku aspoň deň, ideálne dva dni vopred nasoľte, zvyčajne solím tučné mäso v pomere 8g soli na 1kg mäsa (konzervatívne) alebo aj viac, podľa zvyklostí, - pred pečením vmasírujte do krkovičky mletú rascu a pretlačený cesnak, bohato, bez hanby, - vložte ju do hrnca alebo jánskeho skla alebo zapekacej misy, podlejte trochou vody a dajte hermeticky uzavretú piecť na 125°C na 4 hodiny, potom krkovičku nechajte takmer vychladnúť v tekutine na kuchynskej linke. Vyberte mäso, dajte na mriežku a pod ňu plech, dajte do rúry vyhriatej na 230 - 240°C a pečte dohneda. Mňam.
Podávajte s pyré a krátko povarenou jarnou zeleninou a výpekom z mäsa. Teda! Obed pre hladošov. Pre malých menej mäsa, viac zeleniny.
.
Pyré:
- ošúpané, nakrájané a osolené zemiaky (ideálne múčne, varný typ "C", alebo aspoň "B") a sladký zemiak naparte slanou vodou v sitku na parenie alebo v parnej rúre (bez soli)
- zemiaky vyberte, nechajte chvíľu prirodzene vyschnúť, popučte s hrudou masla a soľou, ku koncu primiešajte teplé mlieko alebo jeho alternatívu,
Krkovička:
- krkovičku aspoň deň, ideálne dva dni vopred nasoľte, zvyčajne solím tučné mäso v pomere 8g soli na 1kg mäsa (konzervatívne) alebo aj viac, podľa zvyklostí,
- pred pečením vmasírujte do krkovičky mletú rascu a pretlačený cesnak, bohato, bez hanby,
- vložte ju do hrnca alebo jánskeho skla alebo zapekacej misy, podlejte trochou vody a dajte hermeticky uzavretú piecť na 125°C na 4 hodiny, potom krkovičku nechajte takmer vychladnúť v tekutine na kuchynskej linke. Vyberte mäso, dajte na mriežku a pod ňu plech, dajte do rúry vyhriatej na 230 - 240°C a pečte dohneda. Mňam.
Podávajte s pyré a krátko povarenou jarnou zeleninou a výpekom z mäsa.
Teda! Obed pre hladošov.
Pre malých menej mäsa, viac zeleniny.