551 / 612
    Žemľovka z vianočky s marhuľami a nektárinkami
    lubos
    autor

    Z fotenia pre mesačník Dobré jedlo 07/2019

    28. máj 2019
    lubos
    autor

    .
    Žemlovka z vianočky s tvarohom, marhuľami a nektárinkami
    (5 osôb, príprava 20 minút, pečenie 45 minút)

    500g vianočka s hrozienkami (ideálne domáca)
    300 ml plnotučného mlieka
    25 + 100 g zmäknutého masla + na vymazanie formy
    100 + 100g cukru + lyžica na ovocie a na sneh
    1kg spolu marhúľ a nektáriniek
    3 + 3 vajcia (žĺtky a bielky zvlášť)
    500g plnotučného hrudkovitého tvarohu
    vanilka, citrónová kôra a šťava z 1 citróna

    1. Zohrejte mlieko, 25g masla, vanilku a 100g cukru, pokiaľ sa maslo neroztopí. Primiešajte do mlieka 3 žĺtky. Toto ochutené mlieko použijete na namáčanie plátkov vianočky.
    2. Nakrájajte ovocie na menšie kúsky, posypte ho lyžicou cukru, polejte lyžicou citrónovej šťavy a dochuťte vanilkou alebo vanilkovým cukrom. Nechajte chvíľu odstát.
    3. Zvyšných 100g zmäknutého masla a 100g cukru vyšľahajte do peny a postupne pridajte 3 žĺtky, potom hrudkový tvaroh, citrónovú kôru a tri do tuha vyšľahané bielky.
    4. Rozkrájajte vianočku na plátky a rozdeľte ich na tri rovnaké kôpky.
    5. Do maslom vymazaného hlbokého plechu o rozmeroch 30x20 cm postupne vedľa seba ukladajte v ochutenom mlieku namočené plátky vianočky (prvú kôpku z troch pripravených).
    6. Na prvú vrstvu vianočky natrite celú tvarohovú zmes.
    7. Na tvaroh poukladajte druhú časť vianočky, ktorú predtým tiež namočte v ochutenom mlieku.
    8. Na túto vrstvu rozprestrite ovocnú zmes.
    9. Zakryte ovocie poslednou vrstvou vianočky namočenej v mlieku.
    10. Ak zostane trochu ochuteného mlieka, vylejte ho teraz na žemľovku.
    11. Pečte žemľovku na 160°C asi 30 - 35 minút.
    12. Zo zvyšných 3 bielkov vyšľahajte s lyžicou cukru tuhý sneh a rozotrite ho na upečenú žemľovku.
    13. Pečte žemľovku ďalších asi 10 minút, kým sa sneh pekne nesfarbí.

    Tipy:
    - ako ovocie pokojne použite akékoľvek sezónne ovocie, napr. višne, jahody, rebarboru, jablká a hrušky alebo lesné ovocie,
    - žemľovka sa tradične pripravuje zo staršieho pečiva, no v tomto prípade sme použili chutnejšiu vianočku.

    24. apr 2020