.
Žemlovka z vianočky s tvarohom, marhuľami a nektárinkami
(5 osôb, príprava 20 minút, pečenie 45 minút)
500g vianočka s hrozienkami (ideálne domáca)
300 ml plnotučného mlieka
25 + 100 g zmäknutého masla + na vymazanie formy
100 + 100g cukru + lyžica na ovocie a na sneh
1kg spolu marhúľ a nektáriniek
3 + 3 vajcia (žĺtky a bielky zvlášť)
500g plnotučného hrudkovitého tvarohu
vanilka, citrónová kôra a šťava z 1 citróna
1. Zohrejte mlieko, 25g masla, vanilku a 100g cukru, pokiaľ sa maslo neroztopí. Primiešajte do mlieka 3 žĺtky. Toto ochutené mlieko použijete na namáčanie plátkov vianočky.
2. Nakrájajte ovocie na menšie kúsky, posypte ho lyžicou cukru, polejte lyžicou citrónovej šťavy a dochuťte vanilkou alebo vanilkovým cukrom. Nechajte chvíľu odstát.
3. Zvyšných 100g zmäknutého masla a 100g cukru vyšľahajte do peny a postupne pridajte 3 žĺtky, potom hrudkový tvaroh, citrónovú kôru a tri do tuha vyšľahané bielky.
4. Rozkrájajte vianočku na plátky a rozdeľte ich na tri rovnaké kôpky.
5. Do maslom vymazaného hlbokého plechu o rozmeroch 30x20 cm postupne vedľa seba ukladajte v ochutenom mlieku namočené plátky vianočky (prvú kôpku z troch pripravených).
6. Na prvú vrstvu vianočky natrite celú tvarohovú zmes.
7. Na tvaroh poukladajte druhú časť vianočky, ktorú predtým tiež namočte v ochutenom mlieku.
8. Na túto vrstvu rozprestrite ovocnú zmes.
9. Zakryte ovocie poslednou vrstvou vianočky namočenej v mlieku.
10. Ak zostane trochu ochuteného mlieka, vylejte ho teraz na žemľovku.
11. Pečte žemľovku na 160°C asi 30 - 35 minút.
12. Zo zvyšných 3 bielkov vyšľahajte s lyžicou cukru tuhý sneh a rozotrite ho na upečenú žemľovku.
13. Pečte žemľovku ďalších asi 10 minút, kým sa sneh pekne nesfarbí.
Tipy:
- ako ovocie pokojne použite akékoľvek sezónne ovocie, napr. višne, jahody, rebarboru, jablká a hrušky alebo lesné ovocie,
- žemľovka sa tradične pripravuje zo staršieho pečiva, no v tomto prípade sme použili chutnejšiu vianočku.
Z fotenia pre mesačník Dobré jedlo 07/2019