1. Na horúcej panvici s trochou masla postupne, po častiach, krátko poduste všetok špenát. Dajte ho bokom, nechajte vychladnúť, vytlačte z neho prípadnú prebytočnú tekutinu, nasekajte na menšie časti a primiešajte doň syr ricotta, vajcia, dochuťte 50 gramami nastrúhaného parmezánu, soľou a korením. 2. Uvarte omáčku bešamel. Na panvici roztopte 50g masla, primiešajte doň 50g múky, krátko opražte a postupne, za stáleho miešania metličkou, prilejte všetko mlieko. Povarte omáčku niekoľko minút a dochuťte ju soľou, korením a muškátovým orechom. 3. Vymažte zapekaciu nádobu maslom. Na jej dno uložte vrstvu lasagnových plátov, na ne navrstvite časť omáčky bešamel a časť špenátovo ricottovej zmesi. Nastrúhajte navrch parmezán. Opakujte vrstvenie cestovín, omáčky, ricotty a parmezánu. Zavŕšte všetko plátkami cestovín, na ktoré natrite zvyšnú časť omáčky bešamel a navrch nastrúhajte parmezán. 4. Pečte lasagne asi 25 - 30 minút v rúre vyhriatej na 200°C. Pred krájaním nechajte lasagne mierne vychladnúť.
Lasagne con ricotta e spinaci
(Špenátovo ricottové lasagne)
250g plátkov na lasagne
1000g očisteného čerstvého špenátu
500g syru ricotta
2 celé vajcia
50g syru parmezán
Soľ a korenie
50g masla
50g múky
750g plnotučného mlieka
Muškátový orech
soľ, korenie
Ďalší parmezán
1. Na horúcej panvici s trochou masla postupne, po častiach, krátko poduste všetok špenát. Dajte ho bokom, nechajte vychladnúť, vytlačte z neho prípadnú prebytočnú tekutinu, nasekajte na menšie časti a primiešajte doň syr ricotta, vajcia, dochuťte 50 gramami nastrúhaného parmezánu, soľou a korením.
2. Uvarte omáčku bešamel. Na panvici roztopte 50g masla, primiešajte doň 50g múky, krátko opražte a postupne, za stáleho miešania metličkou, prilejte všetko mlieko. Povarte omáčku niekoľko minút a dochuťte ju soľou, korením a muškátovým orechom.
3. Vymažte zapekaciu nádobu maslom. Na jej dno uložte vrstvu lasagnových plátov, na ne navrstvite časť omáčky bešamel a časť špenátovo ricottovej zmesi. Nastrúhajte navrch parmezán. Opakujte vrstvenie cestovín, omáčky, ricotty a parmezánu. Zavŕšte všetko plátkami cestovín, na ktoré natrite zvyšnú časť omáčky bešamel a navrch nastrúhajte parmezán.
4. Pečte lasagne asi 25 - 30 minút v rúre vyhriatej na 200°C. Pred krájaním nechajte lasagne mierne vychladnúť.