Žemlovka s tvarohom a jablkami (inšpirované školskou normou čislo 14.064)
1 špaldová vianočka s hrozienkami cca 750g 3 dcl mlieka 125 g masla + na vymazanie 200g cukor + lyžica na sneh 5 väčších jabĺk 6 vajec 500g tvaroh hrudkovitý vanilka, škorica citrónová kôra
1. Zohrejte mlieko, 25g masla, vanilku a 100g cukru, pokiaľ sa maslo neroztopí. Primiešajte do mlieka 3 žĺtka. Toto ochutené mlieko použijete na namáčanie plátkov vianočky. 2. Nastrúhajte ošúpané jablká, posypte škoricou a nechajte chvíľu odstáť. 3. 100g zmäknutého masla a zvyšných 100g cukru vyšľahajte do peny a postupne pridajte 3 žĺtka, potom hrudkový tvaroh, citrónová kôru a tri do tuha vyšľahané bielka. 4. Rozkrájajte vianočku na plátky a rozdeľte ich na tri rovnaké kôpky. 5. Do maslom vymazaného hlbokého plechu o rozmeroch 30x20 cm postupne vedľa seba ukladajte v ochutenom mlieku namočené plátky vianočky (prvú kôpku z troch pripravených). 6. Na prvú vrstvu vianočky natrite celú tvarohovú zmes. 7. Na tvaroh poukladajte druhú časť vianočky, ktorú tiež namočte v ochutenom mlieku. 8. Na túto vrstvu rozprestrite jemne vymačkané nastrúhané jabĺčka. 9. Zakryte jablká poslednou vrstvou vianočky namočenej v mlieku. 10. Ak zostane trochu ochuteného mlieka, vylejte ho teraz na žemľovku. 11. Pečte žemľovku na 160°C asi 30 - 35 minút. 12. Zo zvyšných 3 bielkov vyšľahajte s lyžicou cukru tuhý sneh a rozotrite ho na upečenú žemľovku. 13. Pečte žemľovku ďalších asi 10 minút, kým sa sneh pekne nesfarbí.
.
Tu je recept na domácu vianočku: https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/album/insp...
Žemlovka s tvarohom a jablkami
(inšpirované školskou normou čislo 14.064)
1 špaldová vianočka s hrozienkami cca 750g
3 dcl mlieka
125 g masla + na vymazanie
200g cukor + lyžica na sneh
5 väčších jabĺk
6 vajec
500g tvaroh hrudkovitý
vanilka, škorica
citrónová kôra
1. Zohrejte mlieko, 25g masla, vanilku a 100g cukru, pokiaľ sa maslo neroztopí. Primiešajte do mlieka 3 žĺtka. Toto ochutené mlieko použijete na namáčanie plátkov vianočky.
2. Nastrúhajte ošúpané jablká, posypte škoricou a nechajte chvíľu odstáť.
3. 100g zmäknutého masla a zvyšných 100g cukru vyšľahajte do peny a postupne pridajte 3 žĺtka, potom hrudkový tvaroh, citrónová kôru a tri do tuha vyšľahané bielka.
4. Rozkrájajte vianočku na plátky a rozdeľte ich na tri rovnaké kôpky.
5. Do maslom vymazaného hlbokého plechu o rozmeroch 30x20 cm postupne vedľa seba ukladajte v ochutenom mlieku namočené plátky vianočky (prvú kôpku z troch pripravených).
6. Na prvú vrstvu vianočky natrite celú tvarohovú zmes.
7. Na tvaroh poukladajte druhú časť vianočky, ktorú tiež namočte v ochutenom mlieku.
8. Na túto vrstvu rozprestrite jemne vymačkané nastrúhané jabĺčka.
9. Zakryte jablká poslednou vrstvou vianočky namočenej v mlieku.
10. Ak zostane trochu ochuteného mlieka, vylejte ho teraz na žemľovku.
11. Pečte žemľovku na 160°C asi 30 - 35 minút.
12. Zo zvyšných 3 bielkov vyšľahajte s lyžicou cukru tuhý sneh a rozotrite ho na upečenú žemľovku.
13. Pečte žemľovku ďalších asi 10 minút, kým sa sneh pekne nesfarbí.