517 / 612
    Tvarohová žemľovka s jablkami z vlastnej vianočky
    lubos
    autor

    .
    Tu je recept na domácu vianočku: https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/album/insp...

    Žemlovka s tvarohom a jablkami
    (inšpirované školskou normou čislo 14.064)

    1 špaldová vianočka s hrozienkami cca 750g
    3 dcl mlieka
    125 g masla + na vymazanie
    200g cukor + lyžica na sneh
    5 väčších jabĺk
    6 vajec
    500g tvaroh hrudkovitý
    vanilka, škorica
    citrónová kôra

    1. Zohrejte mlieko, 25g masla, vanilku a 100g cukru, pokiaľ sa maslo neroztopí. Primiešajte do mlieka 3 žĺtka. Toto ochutené mlieko použijete na namáčanie plátkov vianočky.
    2. Nastrúhajte ošúpané jablká, posypte škoricou a nechajte chvíľu odstáť.
    3. 100g zmäknutého masla a zvyšných 100g cukru vyšľahajte do peny a postupne pridajte 3 žĺtka, potom hrudkový tvaroh, citrónová kôru a tri do tuha vyšľahané bielka.
    4. Rozkrájajte vianočku na plátky a rozdeľte ich na tri rovnaké kôpky.
    5. Do maslom vymazaného hlbokého plechu o rozmeroch 30x20 cm postupne vedľa seba ukladajte v ochutenom mlieku namočené plátky vianočky (prvú kôpku z troch pripravených).
    6. Na prvú vrstvu vianočky natrite celú tvarohovú zmes.
    7. Na tvaroh poukladajte druhú časť vianočky, ktorú tiež namočte v ochutenom mlieku.
    8. Na túto vrstvu rozprestrite jemne vymačkané nastrúhané jabĺčka.
    9. Zakryte jablká poslednou vrstvou vianočky namočenej v mlieku.
    10. Ak zostane trochu ochuteného mlieka, vylejte ho teraz na žemľovku.
    11. Pečte žemľovku na 160°C asi 30 - 35 minút.
    12. Zo zvyšných 3 bielkov vyšľahajte s lyžicou cukru tuhý sneh a rozotrite ho na upečenú žemľovku.
    13. Pečte žemľovku ďalších asi 10 minút, kým sa sneh pekne nesfarbí.

    7. mar 2019
    lubos
    autor

    Omáčka je spravená zvarením jablkovej šťavy, s prídavkom sladidla (cukor, med, ...) a nakoniec lyžice masla.

    7. mar 2019