515 / 612
    Čokoládový lávový koláč
    lubos
    autor

    Oprášili sme starý zabudnutý recept na klasiku spred 15 - 20 rokov: brownie štýl koláča s tekutým vnútrom.
    Obľubujem recept, ktorý vo svojom vnútri schováva čokoládovú ganache, ktorá sa po upečení koláča roztopí.

    Ganache:
    1. Priveď 60ml smotany na varenie k varu, odstav a prihoď 60g horkej čokolády. Premiešaj, nechaj roztopiť, schlaď aspoň na 1 hodinu.
    2. Roztop 150g horkej čokolády s 90g masla nad vodnou parou. Nechceš mať túto zmes úplne horúcu, radšej odstav skôr z plameňa a nechaj pomaly rozpustiť.
    3. Vymiešaj 3 vajcia (izbová teplota) so 60g cukru do peny. Ideálne v stolnom mixéri.
    4. Pridaj dve štipky soli, vanilkový extrakt (alebo cukor), a postupne metličkou vmiešaj 3 lyžice múky.
    5. Vymaž 5 - 6 muffinkových formičiek riadne maslom a vysyp cukrom.
    6. Naplň do polovice cestom, vlož guľôčku stuhnutej ganache, doplň cestom.
    7. Peč na 200°C asi 10 minút. Tortičky musia byť ešte trochu trasľavé, nie tuhé, ináč tiecť nebudú.
    8. Vyber z rúry, nechaj 30 sekúnd oddýchnuť a vyklop na dosku. Podávaj teplé s ovocím, šľahačkou alebo čímkoľvek...

    Mňam.

    4. mar 2019