Oprášili sme starý zabudnutý recept na klasiku spred 15 - 20 rokov: brownie štýl koláča s tekutým vnútrom. Obľubujem recept, ktorý vo svojom vnútri schováva čokoládovú ganache, ktorá sa po upečení koláča roztopí.
Ganache: 1. Priveď 60ml smotany na varenie k varu, odstav a prihoď 60g horkej čokolády. Premiešaj, nechaj roztopiť, schlaď aspoň na 1 hodinu. 2. Roztop 150g horkej čokolády s 90g masla nad vodnou parou. Nechceš mať túto zmes úplne horúcu, radšej odstav skôr z plameňa a nechaj pomaly rozpustiť. 3. Vymiešaj 3 vajcia (izbová teplota) so 60g cukru do peny. Ideálne v stolnom mixéri. 4. Pridaj dve štipky soli, vanilkový extrakt (alebo cukor), a postupne metličkou vmiešaj 3 lyžice múky. 5. Vymaž 5 - 6 muffinkových formičiek riadne maslom a vysyp cukrom. 6. Naplň do polovice cestom, vlož guľôčku stuhnutej ganache, doplň cestom. 7. Peč na 200°C asi 10 minút. Tortičky musia byť ešte trochu trasľavé, nie tuhé, ináč tiecť nebudú. 8. Vyber z rúry, nechaj 30 sekúnd oddýchnuť a vyklop na dosku. Podávaj teplé s ovocím, šľahačkou alebo čímkoľvek...
Oprášili sme starý zabudnutý recept na klasiku spred 15 - 20 rokov: brownie štýl koláča s tekutým vnútrom.
Obľubujem recept, ktorý vo svojom vnútri schováva čokoládovú ganache, ktorá sa po upečení koláča roztopí.
Ganache:
1. Priveď 60ml smotany na varenie k varu, odstav a prihoď 60g horkej čokolády. Premiešaj, nechaj roztopiť, schlaď aspoň na 1 hodinu.
2. Roztop 150g horkej čokolády s 90g masla nad vodnou parou. Nechceš mať túto zmes úplne horúcu, radšej odstav skôr z plameňa a nechaj pomaly rozpustiť.
3. Vymiešaj 3 vajcia (izbová teplota) so 60g cukru do peny. Ideálne v stolnom mixéri.
4. Pridaj dve štipky soli, vanilkový extrakt (alebo cukor), a postupne metličkou vmiešaj 3 lyžice múky.
5. Vymaž 5 - 6 muffinkových formičiek riadne maslom a vysyp cukrom.
6. Naplň do polovice cestom, vlož guľôčku stuhnutej ganache, doplň cestom.
7. Peč na 200°C asi 10 minút. Tortičky musia byť ešte trochu trasľavé, nie tuhé, ináč tiecť nebudú.
8. Vyber z rúry, nechaj 30 sekúnd oddýchnuť a vyklop na dosku. Podávaj teplé s ovocím, šľahačkou alebo čímkoľvek...
Mňam.