. 200 g hladkej múky 200 g polohrubej múky 90 g práškového cukru 1 vrecko sušeného droždia Vanilka alebo vanilkový cukor 175 ml vlažného mlieka 80 g masla pri izbovej teplote 2 žĺtky 50 g hrozienok 1 lyžicu rumu vajce na potretie soľ 30 g mandľových lupienkov na posypanie
Postup: 1. Pripravíme cesto: Z múk, droždia, vanilky, cukru, žĺtkov, štipky soli a vlažného mlieka vypracujeme cesto, do ktorého vmiesime maslo a hrozienka namočené rume (aj s rumom). Necháme prvýkrát nakysnúť prikryté potravinárskou fóliou. 2. Na pomúčenej doske prepracujeme cesto a rozdelíme ho na 8 rovnakých bochníkov (podľa kuchynskej váhy). Posledný rozdelíme na dve časti a odložíme. Zo siedmych častí vytvarujeme valčeky rovnakej dĺžky s priemerom asi 2,5 až 3 cm (dlhé asi 30cm). Základ vianočky upletieme zo 4 valčekov. Začneme pliesť od stredu ku koncom. Základný vrkoč preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. 3. Strednú časť upletieme z troch valčekov a položíme na základný vrkoč. Miesto, kam budeme ukladať stredný vrkoč potrieme vyšľahaným bielkom. Nakoniec spojíme zatočením dvoch valčekov posledný vrkoč a položíme na bielkom potretú strednú časť. 4. Vianočku prikryjeme utierkou a necháme ešte 30 minút kysnúť. Potom ju natrieme rozšľahaným vajcom, posypeme mandľovými lupienkami a pečieme asi 10 minút vo vyhriatej rúre pri teplote 160 °C. Potom teplotu mierne zvýšime na 180°C a pečieme ešte 20 - 30 minút. Spravíme test špáradlom.
Do sviatočnej vianočky môžete okrem hrozienok pridať kandizovanú pomarančovú alebo citrónovú kôru.
.
200 g hladkej múky
200 g polohrubej múky
90 g práškového cukru
1 vrecko sušeného droždia
Vanilka alebo vanilkový cukor
175 ml vlažného mlieka
80 g masla pri izbovej teplote
2 žĺtky
50 g hrozienok
1 lyžicu rumu
vajce na potretie
soľ
30 g mandľových lupienkov na posypanie
Postup:
1. Pripravíme cesto: Z múk, droždia, vanilky, cukru, žĺtkov, štipky soli a vlažného mlieka vypracujeme cesto, do ktorého vmiesime maslo a hrozienka namočené rume (aj s rumom). Necháme prvýkrát nakysnúť prikryté potravinárskou fóliou.
2. Na pomúčenej doske prepracujeme cesto a rozdelíme ho na 8 rovnakých bochníkov (podľa kuchynskej váhy). Posledný rozdelíme na dve časti a odložíme. Zo siedmych častí vytvarujeme valčeky rovnakej dĺžky s priemerom asi 2,5 až 3 cm (dlhé asi 30cm). Základ vianočky upletieme zo 4 valčekov. Začneme pliesť od stredu ku koncom. Základný vrkoč preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
3. Strednú časť upletieme z troch valčekov a položíme na základný vrkoč. Miesto, kam budeme ukladať stredný vrkoč potrieme vyšľahaným bielkom. Nakoniec spojíme zatočením dvoch valčekov posledný vrkoč a položíme na bielkom potretú strednú časť.
4. Vianočku prikryjeme utierkou a necháme ešte 30 minút kysnúť. Potom ju natrieme rozšľahaným vajcom, posypeme mandľovými lupienkami a pečieme asi 10 minút vo vyhriatej rúre pri teplote 160 °C. Potom teplotu mierne zvýšime na 180°C a pečieme ešte 20 - 30 minút. Spravíme test špáradlom.
Do sviatočnej vianočky môžete okrem hrozienok pridať kandizovanú pomarančovú alebo citrónovú kôru.