506 / 612
    Domáce vysmážané donuty a "donut holes" (diery)
    lubos
    autor

    .
    450 – 500g polohrubej múky
    2 žĺtky
    2 lyžice cukru
    1 lyžička soli
    1 vrecko sušeného droždia
    vanilkový extrakt
    120g masla pri izbovej teplote
    vlažné mlieko podľa potreby (cca. 250 – 300ml)

    Tuk na vysmážanie

    1. Vypracujte v kuchynskom robote s hákom a zo surovín mäkké a takmer nelepivé cesto, ktoré sa pri miesení dobre oddeľuje od misy. Maslo vkladajte do rozpracovaného cesta ako posledné. Nechajte nakysnúť.
    2. Vyvaľkajte na hrúbku asi 1,5 cm. Povykrajujte väščím a menším vykrajovátkom na donuty. Odrezky premieste, vyvaľkajte a tiež povykrajujte.
    3. Porozkladajte donuty na individuálne vystrihnuté papiere na pečenie (bude asi 22 donutov a teda aj 22 donatových „dier“). Nechajte opäť 10 – 20 minút nakysnúť.
    4. Zohrejte olej na 180°C, vysmážajte z oboch strán, prvá strana bude trvať cca 30 – 40 sekúnd, druhá asi 1 minútu.
    5. Donuty a diery povaľkajte napr. v kryštálovom cukre. Môžete aj v škoricovom, namočiť z polovice do roztopenej čokolády (s maslom), karamelovej omáčky, cukrovej polevy, ...

    13. feb 2019