Jablká na pečenie (8 veľmi veľkých) Škorica Citrónová šťava
1. Vymiešajte všetko nadrobno nakrájané (alebo nastrúhané) studené maslo s múkou (premiešanou s práškom do pečiva), cukrom, soľou a vanilkou. Pracujte rýchlo, aby sa maslo neroztopilo. Pridajte lyžičku veľmi studenej vody, ak cesto nedrží pohromade. Rozdeľte cesto na dve polovice a zabaľte obe do fólie a dajte na 30 min. do chladničky.
2. Vymažte formu o veľkosti cca. 30x20cm maslom (väčšia forma = kratšie pečenie + nižší koláč). 3. Rozprestrite na dno formy polovicu cesta. Popichajte vidličkou. 4. Postrúhajte jablká na pečenie (8 obrovských), premiešajte ich s cukrom podľa chuti, vanilkou, citrónovou šťavou a škoricou. Naukladajte ich na cesto. 5. Prikryte jablká druhou polovicou cesta (nastrúhanou alebo vyvaľkanou). 6. Pečte na 170°C asi 50 minút.
.
Cesto:
500g hladkej múky (špaldová, pohánková, mandľová, ražná, kombinácia, ...)
250g studeného masla
3 lyžice cukru
1 lyžička soli
1 prášok do pečiva
vanilkový extrakt
Jablká na pečenie (8 veľmi veľkých)
Škorica
Citrónová šťava
1. Vymiešajte všetko nadrobno nakrájané (alebo nastrúhané) studené maslo s múkou (premiešanou s práškom do pečiva), cukrom, soľou a vanilkou. Pracujte rýchlo, aby sa maslo neroztopilo. Pridajte lyžičku veľmi studenej vody, ak cesto nedrží pohromade. Rozdeľte cesto na dve polovice a zabaľte obe do fólie a dajte na 30 min. do chladničky.
2. Vymažte formu o veľkosti cca. 30x20cm maslom (väčšia forma = kratšie pečenie + nižší koláč).
3. Rozprestrite na dno formy polovicu cesta. Popichajte vidličkou.
4. Postrúhajte jablká na pečenie (8 obrovských), premiešajte ich s cukrom podľa chuti, vanilkou, citrónovou šťavou a škoricou. Naukladajte ich na cesto.
5. Prikryte jablká druhou polovicou cesta (nastrúhanou alebo vyvaľkanou).
6. Pečte na 170°C asi 50 minút.