491 / 612
    Gaštanová torta
    lubos
    autor

    .
    Korpus

    8 vajec
    200g práškového cukru
    ½ kocky gaštanového pyré (alebo 125g domáceho)
    4 lyžice fajného tmavého kakaa
    štipka soli
    maslo na vymazanie papiera

    Krém

    500g mascarpone
    2 kocky (500g) fajného gaštanového pyré
    Cukor alebo iné sladidlo na dosladenie
    1 smotana na šľahanie, do tuha vyšľahaná
    Vanikla, škorica, rum

    Upečené gaštany

    1. Žĺtky vymiešaš s cukrom do peny, pridáš 125g gaštanového pyré, preosiate kakao a do tuha so soľou vyšľahané bielka.
    2. Vyleješ na papierom vyložený a maslom riadne vytretý plech. Pečieš asi 6 minút na 200°C.
    3. Vyberieš z rúry, stiahneš z plechu (necháš na papieri) a necháš vychladnúť.
    4. Krém: všetko spolu podľa chuti zamiešaš.
    5. Do tortovej formy s priemerom 23cm postupne vkladáš vyrezaný korpus (môžeš vyrezať podľa formy alebo natrhať „odoka“, korpus bude nízky a bude sa ľahko trhať, nevadí, v torte to nebude vidieť) a natieraš ho krémom. Nám sa podarilo 4 poschodia korpusu a krému. Zvyšok korpusu sme vysušili na 150°C, podrvili v igelitovom vrecku a nasypali na vrchný krém.
    6. Necháš riadne vychladnúť a stuhnúť, podávaj ideálne pri izbovej teplote s glazúrovanými gaštanmi a sirupom z nich.

    Glazúrované gaštany

    Upečieš gaštany klasicky, olúpeš a tie pomrvené, ak chceš, dáš do plnky. Celé varíš v cukrovom sirupe (100g cukor, 100g voda, vanilka extrakt) až do zhustnutia sirupu a glazúry na gaštanoch. Tie vytiahneš a necháš vychladnúť na papieri na pečenie.

    28. jan 2019