8 vajec 200g práškového cukru ½ kocky gaštanového pyré (alebo 125g domáceho) 4 lyžice fajného tmavého kakaa štipka soli maslo na vymazanie papiera
Krém
500g mascarpone 2 kocky (500g) fajného gaštanového pyré Cukor alebo iné sladidlo na dosladenie 1 smotana na šľahanie, do tuha vyšľahaná Vanikla, škorica, rum
Upečené gaštany
1. Žĺtky vymiešaš s cukrom do peny, pridáš 125g gaštanového pyré, preosiate kakao a do tuha so soľou vyšľahané bielka. 2. Vyleješ na papierom vyložený a maslom riadne vytretý plech. Pečieš asi 6 minút na 200°C. 3. Vyberieš z rúry, stiahneš z plechu (necháš na papieri) a necháš vychladnúť. 4. Krém: všetko spolu podľa chuti zamiešaš. 5. Do tortovej formy s priemerom 23cm postupne vkladáš vyrezaný korpus (môžeš vyrezať podľa formy alebo natrhať „odoka“, korpus bude nízky a bude sa ľahko trhať, nevadí, v torte to nebude vidieť) a natieraš ho krémom. Nám sa podarilo 4 poschodia korpusu a krému. Zvyšok korpusu sme vysušili na 150°C, podrvili v igelitovom vrecku a nasypali na vrchný krém. 6. Necháš riadne vychladnúť a stuhnúť, podávaj ideálne pri izbovej teplote s glazúrovanými gaštanmi a sirupom z nich.
Glazúrované gaštany
Upečieš gaštany klasicky, olúpeš a tie pomrvené, ak chceš, dáš do plnky. Celé varíš v cukrovom sirupe (100g cukor, 100g voda, vanilka extrakt) až do zhustnutia sirupu a glazúry na gaštanoch. Tie vytiahneš a necháš vychladnúť na papieri na pečenie.
.
Korpus
8 vajec
200g práškového cukru
½ kocky gaštanového pyré (alebo 125g domáceho)
4 lyžice fajného tmavého kakaa
štipka soli
maslo na vymazanie papiera
Krém
500g mascarpone
2 kocky (500g) fajného gaštanového pyré
Cukor alebo iné sladidlo na dosladenie
1 smotana na šľahanie, do tuha vyšľahaná
Vanikla, škorica, rum
Upečené gaštany
1. Žĺtky vymiešaš s cukrom do peny, pridáš 125g gaštanového pyré, preosiate kakao a do tuha so soľou vyšľahané bielka.
2. Vyleješ na papierom vyložený a maslom riadne vytretý plech. Pečieš asi 6 minút na 200°C.
3. Vyberieš z rúry, stiahneš z plechu (necháš na papieri) a necháš vychladnúť.
4. Krém: všetko spolu podľa chuti zamiešaš.
5. Do tortovej formy s priemerom 23cm postupne vkladáš vyrezaný korpus (môžeš vyrezať podľa formy alebo natrhať „odoka“, korpus bude nízky a bude sa ľahko trhať, nevadí, v torte to nebude vidieť) a natieraš ho krémom. Nám sa podarilo 4 poschodia korpusu a krému. Zvyšok korpusu sme vysušili na 150°C, podrvili v igelitovom vrecku a nasypali na vrchný krém.
6. Necháš riadne vychladnúť a stuhnúť, podávaj ideálne pri izbovej teplote s glazúrovanými gaštanmi a sirupom z nich.
Glazúrované gaštany
Upečieš gaštany klasicky, olúpeš a tie pomrvené, ak chceš, dáš do plnky. Celé varíš v cukrovom sirupe (100g cukor, 100g voda, vanilka extrakt) až do zhustnutia sirupu a glazúry na gaštanoch. Tie vytiahneš a necháš vychladnúť na papieri na pečenie.