- základný postup varenia ryže je ten, že ju namočíte do osolenej vody a varíte do absorbovania tekutiny. Biela ryža: 1 pohár ryže, 1 a ½ pohára tekutiny. Nelúpaná: 1 pohár ryže a 2 poháre tekutiny, - niekto varí ryžu ako cestoviny (uvarí v hrnci vody a scedí), - ryžu po uvarení nechajte ešte prikrytú oddychovať, po pár minútach premiešajte a nechajte znovu oddychovať. Horúcu ryžu veľmi nemiešajte, zbytočne bude príliš mazľavá, rozpadavá a lepivá, - používajte vývar alebo bujón namiesto vody, - nebojte sa vodu riadne osoliť a dochutiť bylinkami, cibuľou, cesnakom a inou zeleninou, - ryža bude úžasná, ak ju pred varením osmažíte na tuku, - vychladnutú ryžu môžete tiež dochrumkava opražiť na tuku.
Ja obľubujem 2 základné metódy prípravy:
1. Ryžu riadne prepláchnem v studenej vode. Zalejem ju studenou vodou alebo ideálne vývarom, osolím, pridám celú cibuľu, cesnak, bobkový list. Nechám takto stáť pár hodín. Následne uvarím.
2. Osmažím na tuku nadrobno nakrájanú cibuľu, pridám ryžu a smažím spolu s cibuľou. Pridám bylinky, soľ, bobkový list, vývar podľa potreby a varím prikryté. Odstavím, počkám pár minút, premiešam, zakryjem a už nemiešam.
Akú ryžu máš rada?
SYPKÚ guľatozrnnú Investuj do dobrej bielej alebo hnedej guľatozrnnej ryže. Pred varením ju v sitku niekoľkokrát riadne prepláchni. Postupuj podľa všeobecných pokynov.
SYPKÚ dlhozrnnú Kúp si napr. dobrú basmati ryžu, bielu alebo hnedú. Riadne ju pred varením prepláchni v studenej vode.
LEPIVÚ guľatozrnnú Ryžu nepreplachuj, alebo iba krátko. Počas varenia niekoľkokrát premiešaj.
LEPIVÚ dlhozrnnú Nepreplachuj, nesmaž ryžu na oleji pred varením. Párkrát počas varenia premiešaj.
.
Všeobecne o varení ryže
- základný postup varenia ryže je ten, že ju namočíte do osolenej vody a varíte do absorbovania tekutiny. Biela ryža: 1 pohár ryže, 1 a ½ pohára tekutiny. Nelúpaná: 1 pohár ryže a 2 poháre tekutiny,
- niekto varí ryžu ako cestoviny (uvarí v hrnci vody a scedí),
- ryžu po uvarení nechajte ešte prikrytú oddychovať, po pár minútach premiešajte a nechajte znovu oddychovať. Horúcu ryžu veľmi nemiešajte, zbytočne bude príliš mazľavá, rozpadavá a lepivá,
- používajte vývar alebo bujón namiesto vody,
- nebojte sa vodu riadne osoliť a dochutiť bylinkami, cibuľou, cesnakom a inou zeleninou,
- ryža bude úžasná, ak ju pred varením osmažíte na tuku,
- vychladnutú ryžu môžete tiež dochrumkava opražiť na tuku.
Ja obľubujem 2 základné metódy prípravy:
1. Ryžu riadne prepláchnem v studenej vode. Zalejem ju studenou vodou alebo ideálne vývarom, osolím, pridám celú cibuľu, cesnak, bobkový list. Nechám takto stáť pár hodín. Následne uvarím.
2. Osmažím na tuku nadrobno nakrájanú cibuľu, pridám ryžu a smažím spolu s cibuľou. Pridám bylinky, soľ, bobkový list, vývar podľa potreby a varím prikryté. Odstavím, počkám pár minút, premiešam, zakryjem a už nemiešam.
Akú ryžu máš rada?
SYPKÚ guľatozrnnú
Investuj do dobrej bielej alebo hnedej guľatozrnnej ryže. Pred varením ju v sitku niekoľkokrát riadne prepláchni. Postupuj podľa všeobecných pokynov.
SYPKÚ dlhozrnnú
Kúp si napr. dobrú basmati ryžu, bielu alebo hnedú. Riadne ju pred varením prepláchni v studenej vode.
LEPIVÚ guľatozrnnú
Ryžu nepreplachuj, alebo iba krátko. Počas varenia niekoľkokrát premiešaj.
LEPIVÚ dlhozrnnú
Nepreplachuj, nesmaž ryžu na oleji pred varením. Párkrát počas varenia premiešaj.