Určite chutia chrumkavo a famózne, tiež budem rada za receptík. Ďakujem 🙂
Ahojte dievčatá! Posielam recept, keby niečo, pokojne píšte.
Fotopostup, dokonca aj videonávod bude budúci mesiac vo vydaní Dobrého jedla (v tlači a na internete).
Orechové laskonky s espresso plnkou
(cca. 20 laskoniek, príprava 30 minút, pečenie a dokončenie 45 minút)
180g (6ks) vaječných bielkov
320g kryštálového cukru
160g mletých vlašských orechov (alebo kokosu)
60g kryštálového cukru na karamel
50ml silného espressa
50ml mlieka
3 lyžičky (10g) kukuričného škrobu
250g masla pri izbovej teplote
140g práškového cukru
1. Vyšľahajte bielky s cukrom nad parou do tuhej lesklej peny. Potrvá to zhruba 10 - 15 minút. Ak máte cesto príliš suché, dajte po lyžičke vody. Pena by mala držať, no nebyť veľmi suchá.
2. Zľahka primiešajte mleté orechy alebo kokos.
3. Ručne alebo pomocou formy na laskonky naneste bielkové cesto na papier na pečenie. Pomôže, ak vnútorné okraje formy predtým potriete olejom. Formu samozrejme odstránte pred pečením.
4. Pečte laskonky prvých 15 minút na 120°C, následne pokračujte sušením na 90°C po dobu 30 - 40 minút.
5. Uvarte medzitým krém. V kastróle skaramelizujte 60g cukru, zalejte kávou a neskôr aj mliekom rozmiešaným so škrobom. Minútku povarte a nechajte puding jemne vychladnúť. Mäkké maslo vyšľahajte s práškovým cukrom do peny. Pridávajte cukor po malých častiach, ináč ho budete cítiť medzi zubami. Nakoniec postupne primiešajte hustý kávový puding. Ak je puding príliš hustý, zohrejte ho s trochou mlieka alebo vody. Krém môžete samozrejme urobiť podľa svojej chuti, napríklad pudingový vanilkový.
6. Kávovým krémom zlepte laskonky k sebe.
Laskonky sú fakt sladké, ak vadí, použite menej cukru.
Veľa zdaru!
Ľuboš
júúj tie vyzerá božsky, milujem laskonky. Recept je tajný? 🙂