Postup je nafotený v časopise Dobré jedlo:
500g hladkej múky
60g kryštálového cukru
100g masla pri izbovej teplote
230 - 250ml studeného mlieka
droždie na 500g múky (1 vrecko alebo 1/2 kocky)
1 lyžička soli
250g studeného masla
1 vajce na potieranie
1. Z droždia, časti zohriateho mlieka, lyžičky múky a cukru pripravte kvások. Zo zvyšnej múky, cukru, soli, 100g masla, kvásku a mlieka vymieste v kuchynskom robote pružné cesto.
2. Cesto prikryte a nechajte riadne nakysnúť (ideálne na chladnom mieste cez noc).
3. 250g studeného masla vyvaľkajte medzi dvoma papiermi na pečenie na rozmer 20 x 20 cm a nechajte ho ešte stuhnúť v chladničke.
4. Vykysnuté cesto vyvaľkajte na rozmer 40 x 20 cm, vložte k jednému koncu studené vyvaľkané maslo a druhou časťou cesta ho prikryte a konce riadne spojte tak, aby bolo všetko maslo vnútri cesta.
5. Cesto znovu vyvaľkajte na dlhší plát, preložte kratšie protiľahlé okraje cesta dovnútra tak, aby sa dotýkali. Cesto znovu preložte na polovicu (podobne, ako knihu), zabaľte do papiera na pečenie alebo potravinárskej fólie a dajte schladiť na jednu hodinu do chladničky. Ak cesto rýchlo kysne aj v chladničke, zaťažte ho.
6. Cesto znovu vyvaľkajte (kratšia strana je vždy otočená ku vám) a preložte ako v predchádzajúcom bode (do tvaru knihy). Dajte znovu vychladiť. Takto to opakuje ešte dvakrát.
7. Nakoniec cesto znovu vyvaľkajte na rozmer cca. 70 x 25 cm.
8. Povykrajujte z cesta nožom alebo kolieskom na pizzu trojuholníky so základňou širokou asi 10cm.
9. Základňu trojuholníkov jemne narežte a zaviňte od nej cesto smerom k hrotu - ten jemne pritlačte ku croissantu. Môžete ešte teraz croissanty vytvarovať do jemného typického oblúka.
10. Poukladajte croissanty na plech ďalej od seba hrotom nadol. Nechajte ich vykysnúť ďalších 30 - 60 minút na takmer dvojnásobnú veľkosť.
11. Potrite nakysnuté croissanty rozmiešaným vajíčkom.
12. Pečte rúre vyhriatej na 180°C asi 15 - 18 minút.
Tipy:
Pri vaľkaní používajte minimum múky.
Pri pracovní s cestom musí zostať maslo v ňom studené.
Kysnutie cesta by malo prebiehať pri takej teplote, aby nedošlo k roztopeniu masla.