476 / 612
    Vrstvený jablkový koláč na zamilovanie
    lubos
    autor

    Cesto
    320g hladkej múky (napr. špaldovej bielej a celozrnnej)
    1 lyžica cukru
    1lyžička soli
    230g veľmi studeného masla

    Premiešajte múku s cukrom a soľou a zapracujte do nej studené maslo nakrájané na menšie kocky. Cesto veľmi nemieste, iba rukami rýchlo spracujte. Malé hrudky masla nevadia. Ak treba (väčšinou áno) pridajte na spojenie cesta trochu studenej vody. Cesto vytvarujte na plochý disk, zabaľte do fólie a nechajte v chladničke stuhnúť.

    Plnka
    2kg Granny Smith (kyslejšie zelené) jablká, časť možno nahradiť sladšími
    100g hnedého cukru
    50g kryštálového cukru
    2 štipky soli
    2 lyžice mletej škorice
    Trochu vanilky, muškátového orieška a mletého klinčeka
    3 lyžice kukuričného škrobu
    Vajce, cukor

    1. Zbavte jablká jadierok a ošúpte ich (alebo v opačnom poradí). Nakrájajte ich na tenšie plátky a premiešajte so všetkými ostatnými surovinami. Nechajte odstáť hodinu až dve, sem-tam premiešajte. Pridajte kukuričný škrob.
    2. Schladené cesto rozdeľte na 2 časti, jedno vyvaľkajte a rozprestrite na dno a kraje 23cm, papierom vystlanej, tortovej formy. Naplňte ju jablkovou zmesou, oblejte tekutinou z jabĺk.
    3. Druhú polovicu cesta vyvaľkajte a nakrájajte na pásiky alebo iné tvary, ktorými pokryte jabĺčka (napr. vo forme mriežky).
    4. Potrite koláč rozmiešaným vajíčkom a posypte kryštálovým cukrom.
    5. Pečte na 180°C asi 45 minút.
    6. Pred krájaním nechajte úplne vychladnúť a stuhnúť. Pektín a škrob podrží jabĺčka dohromady (takmer).

    4. dec 2018