Cesto 320g hladkej múky (napr. špaldovej bielej a celozrnnej) 1 lyžica cukru 1lyžička soli 230g veľmi studeného masla
Premiešajte múku s cukrom a soľou a zapracujte do nej studené maslo nakrájané na menšie kocky. Cesto veľmi nemieste, iba rukami rýchlo spracujte. Malé hrudky masla nevadia. Ak treba (väčšinou áno) pridajte na spojenie cesta trochu studenej vody. Cesto vytvarujte na plochý disk, zabaľte do fólie a nechajte v chladničke stuhnúť.
Plnka 2kg Granny Smith (kyslejšie zelené) jablká, časť možno nahradiť sladšími 100g hnedého cukru 50g kryštálového cukru 2 štipky soli 2 lyžice mletej škorice Trochu vanilky, muškátového orieška a mletého klinčeka 3 lyžice kukuričného škrobu Vajce, cukor
1. Zbavte jablká jadierok a ošúpte ich (alebo v opačnom poradí). Nakrájajte ich na tenšie plátky a premiešajte so všetkými ostatnými surovinami. Nechajte odstáť hodinu až dve, sem-tam premiešajte. Pridajte kukuričný škrob. 2. Schladené cesto rozdeľte na 2 časti, jedno vyvaľkajte a rozprestrite na dno a kraje 23cm, papierom vystlanej, tortovej formy. Naplňte ju jablkovou zmesou, oblejte tekutinou z jabĺk. 3. Druhú polovicu cesta vyvaľkajte a nakrájajte na pásiky alebo iné tvary, ktorými pokryte jabĺčka (napr. vo forme mriežky). 4. Potrite koláč rozmiešaným vajíčkom a posypte kryštálovým cukrom. 5. Pečte na 180°C asi 45 minút. 6. Pred krájaním nechajte úplne vychladnúť a stuhnúť. Pektín a škrob podrží jabĺčka dohromady (takmer).
Cesto
320g hladkej múky (napr. špaldovej bielej a celozrnnej)
1 lyžica cukru
1lyžička soli
230g veľmi studeného masla
Premiešajte múku s cukrom a soľou a zapracujte do nej studené maslo nakrájané na menšie kocky. Cesto veľmi nemieste, iba rukami rýchlo spracujte. Malé hrudky masla nevadia. Ak treba (väčšinou áno) pridajte na spojenie cesta trochu studenej vody. Cesto vytvarujte na plochý disk, zabaľte do fólie a nechajte v chladničke stuhnúť.
Plnka
2kg Granny Smith (kyslejšie zelené) jablká, časť možno nahradiť sladšími
100g hnedého cukru
50g kryštálového cukru
2 štipky soli
2 lyžice mletej škorice
Trochu vanilky, muškátového orieška a mletého klinčeka
3 lyžice kukuričného škrobu
Vajce, cukor
1. Zbavte jablká jadierok a ošúpte ich (alebo v opačnom poradí). Nakrájajte ich na tenšie plátky a premiešajte so všetkými ostatnými surovinami. Nechajte odstáť hodinu až dve, sem-tam premiešajte. Pridajte kukuričný škrob.
2. Schladené cesto rozdeľte na 2 časti, jedno vyvaľkajte a rozprestrite na dno a kraje 23cm, papierom vystlanej, tortovej formy. Naplňte ju jablkovou zmesou, oblejte tekutinou z jabĺk.
3. Druhú polovicu cesta vyvaľkajte a nakrájajte na pásiky alebo iné tvary, ktorými pokryte jabĺčka (napr. vo forme mriežky).
4. Potrite koláč rozmiešaným vajíčkom a posypte kryštálovým cukrom.
5. Pečte na 180°C asi 45 minút.
6. Pred krájaním nechajte úplne vychladnúť a stuhnúť. Pektín a škrob podrží jabĺčka dohromady (takmer).