Super krásne a určite chutné ale aj kalorické ☹️☹️☹️
Pane na nebi....Lubos, tieto tvoje recepty. Este ked pridas recept na croisanty z Dobreho jedla, tak uz viem, co potesi troch chlapov nejaku dalsiu nedelu. Dakujem za mnozstvo inspiracie.
@zakoolinko ahoj, ďakujem za prijemnú správu! V inšpiráciach budem pokračovať, kým pomôžu aspoň jednej žienke. Croissanty som Ti pridal tiež. Prajem príjemný zvyšok dňa!
@lubos dakujem ti, vazim si tvoj cas a chut delit sa s ostatnymi 👏
.
Hrachový prívarok s údeným mäsom a dobrou klobáskou
„Pošmákne“ si celá rodina. Poďme na to...
1. Deň vopred namočte sušený žltý alebo zelený hrach do slanej vody (1 liter vody, 1 lyžica soli). Na druhý deň prepláchnite v studenej vode.
2. Na tuku osmažte kus údeného zo všetkých strán, vyberte ho bokom na tanier a v rovnakom hrnci (ideálne tlakovom) osmažte na tuku nakrájanú cibuľu s celou rascou, pridajte cesnak, sušený tymian, majorán a bobkový list. Vložte údené späť a dolejte vodu do polovice výšky údeného.
3. Hrniec natlakujte (alebo prikryte, ak nemáte tlakový, škoda) a duste takto údené 60 – 90 minút, podľa veľkosti.
4. Hrniec schlaďte v studenom kúpeli, otvorte, údené opäť vyberte na tanier, do tekutiny vsypte prepláchnutý namočený hrach, dolejte vodu alebo vývar podľa potreby, dosoľte, dokoreňte a opäť hrniec zakryte (natlakujte) a pod tlakom varte 10 – 15 minút. Nebojte sa hrniec potom otvoriť a okúsiť hrach. Ak ešte potrebuje chvíľku povariť, urobte tak bez tlakovania.
5. Vyberte z hrnca bobkový list a po čiastočnom vychladnutí polovicu uvareného hrachu pomixujte stolným alebo ponorným mixérom. Všetko spolu premiešajte, zrieďte a dochuťte, ak treba.
6. Klobásku popichajte a na tuku pomaly osmažte z oboch strán, ku koncu prilejte do panvice trochu vody a hneď ju prikryte. Nechajte takto klobásku dovariť. Klobáskový výpek použite ako omáčku k prívarku (na preliatie).
7. Prívarok podávajte napr. s klobáskou, nakrájaným alebo natrhaným údeným, čerstvým špenátom, preliate klobáskovým výpekom a posypané čerstvo postrúhaným chrenom.
8. Ako prílohu pokojne použite aj brusnicový kompót. Čerstvé brusnice ľahko zoženiete v chladných mesiacoch v supermarketoch. Opláchnite ich, pokazené vyhoďte a povarte so štipkou soli, vodou a cukrom do kaše. Popučte ich pučidlom na zemiaky. Dochuťte ešte medom, cukrom alebo zvarenou pomarančovou šťavou na osladenie.