468 / 612
    Tradičný metrový koláč, z fotenia pre časopis Dobré jedlo

    tak toto môžem, v živote som nemala odvahu to upiecť, ale mamina kamarátky z detstva to piekla na všetky sviatky

    24. okt 2018
    lubos
    autor

    @tom_i Ahoj! Nie je to až tak náročné, no je možné, že prvý sa Ti nepodarí podľa predstáv. Nevadí, aj tak bude chutný.

    24. okt 2018
    Komentár bol odstránený
    lubos
    autor

    .
    Tradičný Metrový koláč

    250g polohrubej múky
    5 (250g) vajec, rozdelených na žĺtky a bielky
    250g práškového cukru
    1/2 prášku do pečiva
    125ml (8 lyžíc) neutrálneho oleja
    125ml (8 lyžíc) vlažnej vody
    vanilka
    2 - 3 lyžice tmavého kakaa
    Tuk a múka na vytretie a vysypanie formy

    KRÉM:

    500ml mlieka
    40g kukuričného škrobu a štipka kurkumy (alebo 1 zlatý klas)
    150g cukru
    vanilka
    250g masla pri izbovej teplote
    2 lyžice rumu

    200g horkej čokolády
    250ml smotany na šľahanie
    30g masla

    1. Žĺtky vymiešajte s práškovým cukrom do peny. Po lyžičkách pridávajte olej a vodu a nakoniec celú vanilku. Zľahka primiešajte preosiatu múku s kypriacim práškom. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh a zapracujte do cesta. Z cesta odoberte polovicu do druhej nádoby a pridajte do cesta kakao.
    2. Kakaové a biele cesto vylejte každé zvlášť do dvoch vymastených a múkou vysypaných foriem na srnčí chrbát. Vo vyhriatej rúre ich pri teplote 180 °C pečte 30 až 35 minút.
    3. Vychladnuté koláče vyklopte a nakrájajte podľa vzniknutého vzoru na rovnako tenké rezy.
    4. Z mlieka, škrobu, vanilky a cukru uvarte hustý krém (puding). Odstavte a miešajte, kým krém trocha nevychladne. Potom doň po častiach zamiešajte zmäknuté maslo a rum.
    5. Prikladajte k s sebe striedavo tmavé a bledé rezy cesta natreté krémom.
    6. Zvyšnú plnku naneste na povrch koláča a nechajte v chlade úplne stuhnúť.
    7. Priveďte smotanu na šľahanie k varu, odstavte od plameňa a nechajte v nej roztopiť horkú čokoládu. Nakoniec primiešajte zmäknuté maslo a polevou koláč prelejte.
    8. Nechajte metrový koláč stuhnúť a šikmo nakrájajte ostrým nožom na rezy.

    26. nov 2018