.
Tradičný Metrový koláč
250g polohrubej múky
5 (250g) vajec, rozdelených na žĺtky a bielky
250g práškového cukru
1/2 prášku do pečiva
125ml (8 lyžíc) neutrálneho oleja
125ml (8 lyžíc) vlažnej vody
vanilka
2 - 3 lyžice tmavého kakaa
Tuk a múka na vytretie a vysypanie formy
KRÉM:
500ml mlieka
40g kukuričného škrobu a štipka kurkumy (alebo 1 zlatý klas)
150g cukru
vanilka
250g masla pri izbovej teplote
2 lyžice rumu
200g horkej čokolády
250ml smotany na šľahanie
30g masla
1. Žĺtky vymiešajte s práškovým cukrom do peny. Po lyžičkách pridávajte olej a vodu a nakoniec celú vanilku. Zľahka primiešajte preosiatu múku s kypriacim práškom. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh a zapracujte do cesta. Z cesta odoberte polovicu do druhej nádoby a pridajte do cesta kakao.
2. Kakaové a biele cesto vylejte každé zvlášť do dvoch vymastených a múkou vysypaných foriem na srnčí chrbát. Vo vyhriatej rúre ich pri teplote 180 °C pečte 30 až 35 minút.
3. Vychladnuté koláče vyklopte a nakrájajte podľa vzniknutého vzoru na rovnako tenké rezy.
4. Z mlieka, škrobu, vanilky a cukru uvarte hustý krém (puding). Odstavte a miešajte, kým krém trocha nevychladne. Potom doň po častiach zamiešajte zmäknuté maslo a rum.
5. Prikladajte k s sebe striedavo tmavé a bledé rezy cesta natreté krémom.
6. Zvyšnú plnku naneste na povrch koláča a nechajte v chlade úplne stuhnúť.
7. Priveďte smotanu na šľahanie k varu, odstavte od plameňa a nechajte v nej roztopiť horkú čokoládu. Nakoniec primiešajte zmäknuté maslo a polevou koláč prelejte.
8. Nechajte metrový koláč stuhnúť a šikmo nakrájajte ostrým nožom na rezy.
tak toto môžem, v živote som nemala odvahu to upiecť, ale mamina kamarátky z detstva to piekla na všetky sviatky