Tekvicové pyré spravíte tak, že malú tekvicu pozdĺžne rozpolíte, semená vyškrabete lyžicou a dáte tekvicu piecť rezom nadol do rúry na 180°C pokiaľ úplne nezmäkne. Dužinu vydlabete a pomixujete na pyré.
1. Premiešajte POLOVICU tekvicového pyré so všetkými ostatnými surovinami v kuchynskom robote s hákom (alebo ručne) a vymieste jemne lepivé, hladké, ľahké a poddajné cesto. Ak je cesto suché, pridajte mlieko, ak príliš lepivé, pridajte trochu múky. Nechajte cesto na teplom mieste riadne nakysnúť. 2. Vyvalkajte cesto na rozmer asi 40 x 30cm. Premiešajte zvyšné pyré s roztopeným maslom a natrite to na vyvalkané cesto. Posypte všetko hnedým cukrom premiešaným so škoricou. 3. Rozkroje cesto na 5 rovnako širokých pásov (teda 10 x 30 cm) a poukladajte ich všetky na seba. 4. Pokrájajte vežu z plátkov cesta na viacero menších častí a tie ukladajte opreté o seba do maslom vymazanej formy. Pozrite sa na obrázky v recepte tu: https://ourbestbites.com/pumpkin-pull-apart-bread/ 5. Nechajte ešte všetko chvíľu podkysnúť a pečte na 180°C do hotova (asi 40 – 60 minút, skúste test špáradlom). Pred podávaním nechajte aspoň trochu vychladnúť. 6. Pri podávaní prelejte glazúrou (zamiešajte všetky suroviny spolu).
.
Návšteva si sama natrhá z koláča, ktorého vrstvy sa krásne od seba oddeľujú!
Krásny popis aj s obrázkami je tu: http://ourbestbites.com/pumpkin-pull-apart-bread/
Ďakujeme!
Cesto:
180ml vlažného mlieka
1 vrecko droždia (alebo droždie alebo kvások na 500g múky)
250 – 300g tekvicového pyré (polovica ide na potretie cesta)
3 lyžice roztopeného masla
2 lyžice cukru
1 lyžička soli
1 vajce
500g obľúbenej múky (špalda, pohánka, celozrnná múka ... alebo kombinácia) na kysnuté cesto
Posýpka:
3 lyžice roztopeného masla
(plus polovica z vyššie spomenutého pyré)
150g hnedého cukru
1 lyžica škorice
Glazúra:
100g práškového cukru
½ lyžičky škorice
vanilkový extrakt
1 – 2 lyžice mlieka
Tekvicové pyré spravíte tak, že malú tekvicu pozdĺžne rozpolíte, semená vyškrabete lyžicou a dáte tekvicu piecť rezom nadol do rúry na 180°C pokiaľ úplne nezmäkne. Dužinu vydlabete a pomixujete na pyré.
1. Premiešajte POLOVICU tekvicového pyré so všetkými ostatnými surovinami v kuchynskom robote s hákom (alebo ručne) a vymieste jemne lepivé, hladké, ľahké a poddajné cesto. Ak je cesto suché, pridajte mlieko, ak príliš lepivé, pridajte trochu múky. Nechajte cesto na teplom mieste riadne nakysnúť.
2. Vyvalkajte cesto na rozmer asi 40 x 30cm. Premiešajte zvyšné pyré s roztopeným maslom a natrite to na vyvalkané cesto. Posypte všetko hnedým cukrom premiešaným so škoricou.
3. Rozkroje cesto na 5 rovnako širokých pásov (teda 10 x 30 cm) a poukladajte ich všetky na seba.
4. Pokrájajte vežu z plátkov cesta na viacero menších častí a tie ukladajte opreté o seba do maslom vymazanej formy. Pozrite sa na obrázky v recepte tu: https://ourbestbites.com/pumpkin-pull-apart-bread/
5. Nechajte ešte všetko chvíľu podkysnúť a pečte na 180°C do hotova (asi 40 – 60 minút, skúste test špáradlom). Pred podávaním nechajte aspoň trochu vychladnúť.
6. Pri podávaní prelejte glazúrou (zamiešajte všetky suroviny spolu).
Mňam!