448 / 612
    Kávovo čokoládový vrstvený cheesecake
    lubos
    autor

    V tomto prípade sa jedná o celkom jednoduchý cheesecake (s dvoma druhmi plnky – kávovou a kakaovou), ktorý je upečený na plechu, následne nakrájaný a navrstvený. Zvrchu je ešte zaliaty horkou ganášou. Odporúčam vrstviť aspoň deň vopred.

    Pekný, upravený, recept od Deb Perelman zo SmittenKitchen: https://smittenkitchen.com/2018/08/layered-moch...
    Ďakujeme!

    Cesto

    195g hladkej múky
    40g tmavého kakaa
    200g kryštálového cukru
    1/2 lyžičky soli
    1/2 lyžičky prášku do pečiva
    115g masla, zmäknutého
    1 vajce, pri izbovej teplote
    vanilkový extrakt

    Cheesecake

    750g creamcheese (Lučina, mascarpone, tučný krémový tvaroh), pri izbovej teplote
    200g kryštálového cukru
    4 vajcia, pri izbovej teplote
    60g kyslej smotany
    vanilkový extrakt
    100g nasekanej horkej čokolády, roztopenej a jemne schladenej
    2 lyžičky instantnej kávy („neska“)
    1 lyžička trstinovej melasy (nemusí byť)

    Na dokončenie

    100g horkej čokolády
    100ml smotany na šľahanie

    Rúra na 180°C, treba 2 plechy o rozmere 30x20cm alebo 1 veľký.

    1. V kuchynskom robote vymiešajte zmäknuté maslo (dobre mäkne aj v mikrovlnnej rúre) s cukrom do peny. Pridajte vajce a vanilku. Premiešajte múku, kakao, cukor, soľ, prášok do pečiva a pridajte do cesta. Mieste iba krátko.
    Rozvaľkajte natenko medzi papiermi na pečenie do dvoch (alebo na dve várky do jedného) alebo jedného väčšieho plechu.
    Pečte na 180°C asi 10 minút. Cesto má byť ešte mäkké, nie vysušené.

    2. Plnky: Postupne primiešajte k syru cukor, jedno vajíčko po druhom, kyslú smotanu a vanilku. Do polovice primiešajte instantnú kávu a melasu, do druhej čokoládu. Vylejte na predpečené cesto (každé cesto iná chuť). Keď pečiete v jednom plechu (ako my), rozpoľte cesto a medzi polovice vložte vytvarovanú hliníkovú fóliu, tak, aby rozdelila plech a cesto na dve vaničky. Pečte na 150°C asi 15 – 20 minút. Pekne pomaly a nie dosucha.

    3. Nechajte úplne vychladnúť. Opatrne odlupnite papier zospodu koláča. Ak sa zlomí, nevadí. Po navrstvení si nikto nič nevšimne. Rozkrojte každú časť na 3 rovnaké diely. Naša tretina mala hrúbku 11cm.

    4. Striedavo navrstvite týchto 6 dielov na seba, obkrojte horúcim nožom a nechajte do ďalšieho dňa odstáť.

    5. Prevarte smotanu na šľahanie, odstavte, pridajte horkú čokoládu a nechajte roztopiť. Vylejte navrch a nechajte stiecť.

    6. Najlepšie podávať pri izbovej teplote, syr sa nádherne a rýchlo rozplýva v ústach.

    Koláč je veľmi hutný a sýty, stačí naozaj kúsok. Krájať treba horúcim nožom.
    Mňam!

    4. sep 2018

    vyzera naozaj skvelo 🙂 vyskusam pri najblizsej prilezitosti

    4. sep 2018