Paradajky plnené teľacím mäsom a pistáciami (pre 4 osoby)
10 – 15 kusov paradajok 500g mletého teľacieho mäsa (plece, krk) 1 väčšia cibuľa, nadrobno nakrájaná 4 strúčiky cesnaku ½ lyžičky sušeného majoránu a bazalky 1 konzerva lúpaných paradajok 2 lyžice strúhanky Asi 180ml smotany na varenie alebo 2 lyžice crème fraîche Hrsť pražených pistácii Olej, soľ, korenie, cukor
1. Na oleji osmažte cibuľu, potom pridajte cesnak a sušené bylinky. K osmaženej cibuli primiešajte mleté mäso, opečte ho, potom osoľte, okoreňte a vmiešajte doň paradajky z konzervy. Všetko spolu popučte vidličkou alebo drvičom na zemiaky. Na slabom plameni duste mäso prikryté asi 30 – 45 minút. 2. Odrežte vršky z paradajok a odložte ich zatiaľ bokom. Z paradajok vydlabte lyžicou dužinu, prepasírujte ju cez jemné sitko, získanú tekutinu prelejte do malej rajnice, dochuťte ju soľou, korením, cukrom a povarte asi 5 minút. Vnútro paradajok osoľte, okoreňte a mierne ocukrite. 3. Pistácie olúpte (ak nie sú), silno ich v sitku pošúchajte papierovou kuchynskou utierkou (zbaví ich to možnej prebytočnej soli a tvrdšej hnedej šupky) a nasekajte na menšie kúsky. 4. K čiastočne vychladnutému mäsu primiešajte strúhanku a väčšinu z pistácii. Zmesou naplňte vydlabané paradajky, prikryte ich odrezanými vrškami a naukladajte tesne vedľa seba do zapekacej nádoby. Použite takú nádobu, do ktorej paradajky akurát vojdú. Podlejte ich prevarenou prepasírovanou šťavou a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180°C na asi 20 minút. 5. Paradajky vyberte zo zapekacej misy, šťavu zlejte do rajnice, zredukujte varením do hustejšej konzistencie a ku koncu prilejte smotanu varenie. Všetko spolu prevarte a, ak treba, dochuťte soľou a/alebo cukrom. 6. Podávajte paradajky na omáčke a posypané zvyšnými pistáciami.
Tip: - v recepte môžete pokojne teľacie plece nahradiť morčacím stehnom, - plniť môžete rôzne väčšie odrody a farby paradajok (napr. vinohradnícke alebo tigrované), - paradajky budú lepšie držať na tanieri, keď odrežete malý kúsok z ich spodnej časti.
Recept z časopisu:
Paradajky plnené teľacím mäsom a pistáciami
(pre 4 osoby)
10 – 15 kusov paradajok
500g mletého teľacieho mäsa (plece, krk)
1 väčšia cibuľa, nadrobno nakrájaná
4 strúčiky cesnaku
½ lyžičky sušeného majoránu a bazalky
1 konzerva lúpaných paradajok
2 lyžice strúhanky
Asi 180ml smotany na varenie alebo 2 lyžice crème fraîche
Hrsť pražených pistácii
Olej, soľ, korenie, cukor
1. Na oleji osmažte cibuľu, potom pridajte cesnak a sušené bylinky. K osmaženej cibuli primiešajte mleté mäso, opečte ho, potom osoľte, okoreňte a vmiešajte doň paradajky z konzervy. Všetko spolu popučte vidličkou alebo drvičom na zemiaky. Na slabom plameni duste mäso prikryté asi 30 – 45 minút.
2. Odrežte vršky z paradajok a odložte ich zatiaľ bokom. Z paradajok vydlabte lyžicou dužinu, prepasírujte ju cez jemné sitko, získanú tekutinu prelejte do malej rajnice, dochuťte ju soľou, korením, cukrom a povarte asi 5 minút. Vnútro paradajok osoľte, okoreňte a mierne ocukrite.
3. Pistácie olúpte (ak nie sú), silno ich v sitku pošúchajte papierovou kuchynskou utierkou (zbaví ich to možnej prebytočnej soli a tvrdšej hnedej šupky) a nasekajte na menšie kúsky.
4. K čiastočne vychladnutému mäsu primiešajte strúhanku a väčšinu z pistácii. Zmesou naplňte vydlabané paradajky, prikryte ich odrezanými vrškami a naukladajte tesne vedľa seba do zapekacej nádoby. Použite takú nádobu, do ktorej paradajky akurát vojdú. Podlejte ich prevarenou prepasírovanou šťavou a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180°C na asi 20 minút.
5. Paradajky vyberte zo zapekacej misy, šťavu zlejte do rajnice, zredukujte varením do hustejšej konzistencie a ku koncu prilejte smotanu varenie. Všetko spolu prevarte a, ak treba, dochuťte soľou a/alebo cukrom.
6. Podávajte paradajky na omáčke a posypané zvyšnými pistáciami.
Tip:
- v recepte môžete pokojne teľacie plece nahradiť morčacím stehnom,
- plniť môžete rôzne väčšie odrody a farby paradajok (napr. vinohradnícke alebo tigrované),
- paradajky budú lepšie držať na tanieri, keď odrežete malý kúsok z ich spodnej časti.