441 / 612
    Paradajkové recepty v septembrovom čísle magazínu Dobré jedlo
    Komentár bol odstránený
    lubos
    autor

    Recept z časopisu:

    Paradajky plnené teľacím mäsom a pistáciami
    (pre 4 osoby)

    10 – 15 kusov paradajok
    500g mletého teľacieho mäsa (plece, krk)
    1 väčšia cibuľa, nadrobno nakrájaná
    4 strúčiky cesnaku
    ½ lyžičky sušeného majoránu a bazalky
    1 konzerva lúpaných paradajok
    2 lyžice strúhanky
    Asi 180ml smotany na varenie alebo 2 lyžice crème fraîche
    Hrsť pražených pistácii
    Olej, soľ, korenie, cukor

    1. Na oleji osmažte cibuľu, potom pridajte cesnak a sušené bylinky. K osmaženej cibuli primiešajte mleté mäso, opečte ho, potom osoľte, okoreňte a vmiešajte doň paradajky z konzervy. Všetko spolu popučte vidličkou alebo drvičom na zemiaky. Na slabom plameni duste mäso prikryté asi 30 – 45 minút.
    2. Odrežte vršky z paradajok a odložte ich zatiaľ bokom. Z paradajok vydlabte lyžicou dužinu, prepasírujte ju cez jemné sitko, získanú tekutinu prelejte do malej rajnice, dochuťte ju soľou, korením, cukrom a povarte asi 5 minút. Vnútro paradajok osoľte, okoreňte a mierne ocukrite.
    3. Pistácie olúpte (ak nie sú), silno ich v sitku pošúchajte papierovou kuchynskou utierkou (zbaví ich to možnej prebytočnej soli a tvrdšej hnedej šupky) a nasekajte na menšie kúsky.
    4. K čiastočne vychladnutému mäsu primiešajte strúhanku a väčšinu z pistácii. Zmesou naplňte vydlabané paradajky, prikryte ich odrezanými vrškami a naukladajte tesne vedľa seba do zapekacej nádoby. Použite takú nádobu, do ktorej paradajky akurát vojdú. Podlejte ich prevarenou prepasírovanou šťavou a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180°C na asi 20 minút.
    5. Paradajky vyberte zo zapekacej misy, šťavu zlejte do rajnice, zredukujte varením do hustejšej konzistencie a ku koncu prilejte smotanu varenie. Všetko spolu prevarte a, ak treba, dochuťte soľou a/alebo cukrom.
    6. Podávajte paradajky na omáčke a posypané zvyšnými pistáciami.

    Tip:
    - v recepte môžete pokojne teľacie plece nahradiť morčacím stehnom,
    - plniť môžete rôzne väčšie odrody a farby paradajok (napr. vinohradnícke alebo tigrované),
    - paradajky budú lepšie držať na tanieri, keď odrežete malý kúsok z ich spodnej časti.

    18. aug 2018