Existuje asi milión cheesecake receptov, no v zásade treba dodržať nasledovné:
1. Syr musí byť tučný. Teraz experimentujem s Cream Cheese z Kauflandu, zatiaľ veľmi zaujímavé výsledky, prekvapil ma.
2. Pokojne použite kekse (Bebe Dobré ráno, Hobbits, ...), ktoré treba posekať, premiešať s roztopeným maslom a pár kvapkami vody tak, aby cesto po stlačení držalo. Cesto natlačte na dno a môžete aj po krajoch formy a predpečte na 180°C asi 10 – 12 minút. Teplotu rúry znížte na 150°C.
3. Syr premiešajte s vajcami (250g syra na 1 vajce). 1000g syru (a 4 vajcia) stačí na 23cm tortovú formu. Všetko oslaďte podľa chuti a pridajte napr. vanilku alebo kyslú smotanu, ak chcete zaujímavejšiu chuť.
4. Vlejte do predpečeného korpusu, pečte pomaly. Trik je v tom, že pečenie treba ukončiť ešte keď sa vám koláč nezdá byť hotový. V strede musí byť ešte trasľavý, nie tekutý. Ináč ho prepečiete a praskne. Chladnúť ho nechajte pomaly, môžete začať v otvorenej rúre. Koláč od kraja formy oddeľte nožom, nech vám pri schnutí prilepený kraj koláč nepopraská.
5. Keď je koláč vychladený, prevarte nejaké ovocie, doslaďte, keď treba, a primiešajte stužovadlo (želatína, agar, ...). Jemne nechajte vychladnúť a nalejte na koláč. Nechajte úplne v chlade vychladnúť. Hotovo.
Experimentujte s chuťami, ovocím, karamelom, čokoládou, ...
Existuje asi milión cheesecake receptov, no v zásade treba dodržať nasledovné:
1. Syr musí byť tučný. Teraz experimentujem s Cream Cheese z Kauflandu, zatiaľ veľmi zaujímavé výsledky, prekvapil ma.
2. Pokojne použite kekse (Bebe Dobré ráno, Hobbits, ...), ktoré treba posekať, premiešať s roztopeným maslom a pár kvapkami vody tak, aby cesto po stlačení držalo. Cesto natlačte na dno a môžete aj po krajoch formy a predpečte na 180°C asi 10 – 12 minút. Teplotu rúry znížte na 150°C.
3. Syr premiešajte s vajcami (250g syra na 1 vajce). 1000g syru (a 4 vajcia) stačí na 23cm tortovú formu. Všetko oslaďte podľa chuti a pridajte napr. vanilku alebo kyslú smotanu, ak chcete zaujímavejšiu chuť.
4. Vlejte do predpečeného korpusu, pečte pomaly. Trik je v tom, že pečenie treba ukončiť ešte keď sa vám koláč nezdá byť hotový. V strede musí byť ešte trasľavý, nie tekutý. Ináč ho prepečiete a praskne. Chladnúť ho nechajte pomaly, môžete začať v otvorenej rúre. Koláč od kraja formy oddeľte nožom, nech vám pri schnutí prilepený kraj koláč nepopraská.
5. Keď je koláč vychladený, prevarte nejaké ovocie, doslaďte, keď treba, a primiešajte stužovadlo (želatína, agar, ...). Jemne nechajte vychladnúť a nalejte na koláč. Nechajte úplne v chlade vychladnúť. Hotovo.
Experimentujte s chuťami, ovocím, karamelom, čokoládou, ...
Mňam!